“Vanavond begint “De grote oversteek” zei Slow. De vrouwen van een dorp vertrekken voor een week naar het andere dorp, terwijl de mannen van het andere dorp hun plaats in nemen. mske haalde wat haar neus op. “Kunstmatig” dacht mske, en “waarschijnlijk geven ze de realiteit nog niet eens weer”.

“Als je niet kijkt” zei Slow “dan weet je dat nooit”. mske keek dus. Wat een tijdsverspilling! Eerst een hele hoop heisa en een heel gedoe over een vrouw met twee kleine mannekes die stonden te janken. Daarna bleek dat de hardwerkende bakkersvrouw weeral het zware werk toebedeeld kreeg, dat de dame die in de taverne ging werken van aanpakken wist en dat de vrouw in het Armeense gezin die slungel van een zoon onder handen ging pakken, terwijl … ze aan de andere kant een bende gestampte luieriken lieten zien die de bloemekes buiten zetten. En daar zit het vertekende beeld al. Want ze zegden “de mannen” terwijl je zag dat zomin de bakker als de veearts, de flik die op de kindjes moest passen, de gazettenman en zijn tijdelijke hulp daarbij aanwezig waren. Die tijdelijke hulp, dat is ook nog zoiets … de dochter des huizes was al besproken om het huishouden te doen.

Nog wat over die gestampte luieriken? Eerst was er een broodmaaltijd en ze noemden de andere de gast, die fier zat te verkondigen dat dat toch vrouwenwerk was. “Het er eens goed van nemen” blijken ze niet te kunnen met hun vrouw, daarvoor moeten ze met mannen ondereen zijn en dan rijst bij mske de vraag wie de rommel zal mogen opruimen na de heren hun vakantieke.

Ik denk niet dat mske nog gaat kijken, wegens kunstmatig en irreëel weergegeven.