Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Mo Hayder

Ik las een boek. Niet dat dat eigenaardig is, ik las er al zo veel. Maar sedert corona had ik daar blijkbaar wel een probleem mee. Ik was te snel afgeleid, ik verzonk niet in een boek, ging er niet in mee en ze gingen me meestal tegen.

In de doos die van bij Bollie kwam, zat ook “Ritueel” van Mo Hayder1. Ik kneep ze wel een beetje toen ik las dat haar boeken wel gekenmerkt worden door een fascinatie voor gruweldaden1.

En toch begon ik er in. En het was een beetje een verademing. Eens geen ontvoerde jonge vrouwen, geen verkrachtte en vermoordde jonge vrouwen maar wel twee handen op hun eentje. De lugubere feiten werden niet zo expliciet beschreven. Het werd wat aan de eigen inbeelding over gelaten.

Wat ik zei: ik las. Niet in één ruk door, maar met kleine stukjes, altijd een stapje verder. Op een avond stopte ik zelfs omdat ik vermoedde dat wat volgde me wel eens parten kon spelen in mijn dromen.

De volgende ochtend gaf me gelijk. Maar diezelfde namiddag kwam het fiasco. Het verhaal blokkeerde, het klopte niet, het volgde niet … En jawel, de paginanummering sprong van 288 naar 305 en dat zonder merkbare verwijderde bladen. Net toen inspecteur Jack Caffery en ik op een cruciaal punt waren aangekomen? Wat nu? Verder lezen? Een stuk missen en gissen wat er was gebeurd …

We stapten na de wandeling een Kringwinkel binnen, je kon nooit weten dat … hahahaha … noppes natuurlijk.

Ik bracht er wel een ander mee van Mo Hayder: “Gone”. Luguber of niet luguber. Lezen is lezen.

1 Mo Hayder

Previous

Modderboel aan de Paddepoel

Next

Vrijwillig voor onszelf zorgen

20 Comments

 1. Heel jammer. Hopelijk vind je hetzelfde boek ooit nog eens elders zodat je de gemiste pagina’s kan lezen.

  • ms

   Als ik het ooit tegenkom in een Kringwinkel of boekenmarkt, koop ik het.

   Ik vrees voor volgende boeken van haar. Veelal blijven schrijvers wat in hunzelfde schrijfstijl zitten en dat gaat ook vervelen.

 2. marieclaire

  Dit is een misdruk. Ik zou het boek terugsturen naar Bollie met het verzoek om een correct exemplaar.

 3. Ik heb jaren geleden – na het tweede boek van Mo Hayder dat ik las – besloten geen boeken van deze auteur meer te lezen. Té gruwelijk. Niet goed voor mijn gemoed en zielenrust.

  • ms

   Dat had ik ooit bij een andere schrijver. Momenteel schiet de naam me niet te binnen.

   Daar had ik echt de indruk dat het geschrevene enkel geschreven was omwille van het gruwelijke. Voor een bepaald soort lezers die daar van houden dus.

   Bij dit boek had ik dat niet. Nu weet ik tenminste wie of wat de Tokoloshe is en dat er een grot is die Bushman’s Hole heet en nog zo het één en ander.

   Ik vrees wel dat het bij twee boeken zal blijven. “Gone” gaat wél over een vermissing van een kind. En dat gegeven is al uitgemolken tot op het bot, zowel in boeken al s op TV.

 4. Ahhhhh dat is echt rot.
  Nu weet je niet wat er gebeurt op die ontbrekende pagina’s, maar je kan er zelf wel wat bij verzinnen.
  Misschien is dat de bedoeling van de auteur?
  Een nieuw soort boek om je eigen fantasie te laten meespelen?

  • ms

   Neen hoor, dan zou de paginanummering wel kloppen.

   En het is werkelijk op het punt van een doorbraak dat het dus wegvalt.

   • Misschien was het wel TE gruwelijk en heeft de vorige lezer ze uit schrik verwijderd?!?

    • ms

     Neen. Er zijn geen pagina’s verwijderd.

     • Maar Allez! Een foute druk … wasmedatnu?

      • ms

       Ik heb hier wel zo een boek liggen dat je echt van achter naar voor moet lezen. Dat is compleet verkeerd ingebonden en dan nog op zijn kop ook.

       Dat kreeg ik wel gratis toen ik het juiste exemplaar kocht. Ik had namelijk het verkeerde eerst vast en meldde dat gewoon bij het afrekenen van het goeie exemplaar.

 5. Een beetje gruwelijk vind ik altijd leuk of het nu om boeken, strips films of TV is. De meeste schrijvers hanteren een formule na enige boeken die succesvol waren. Jammer in feite.

  • ms

   Niet echt. Ik ben niet bepaald een liefhebber omdat er al meer dan genoeg gruwelijke dingen gebeuren en er op TV of in boeken echt geen handleiding nodig is om er nog meer op verkeerde gedachten te brengen.

   Maar in het boek van Mo Hayder gaat het over oud luguber bijgeloof dat heden ten dage nog steeds bestaat en dus uitgebuit wordt door écht gruwelijke monsters.

 6. Zonde van een boek, ik kwam het ook af en toe tegen, telkens met boeken van een rommelmarkt. Teleurstellend.
  Ik weet niet of ik haar ooit las, ik ga het opzoeken.

  • ms

   Ik had het ooit eens met een boek waarvan een aantal bladzijden op de verkeerde plaats zaten, maar daar was ik de foute blz. éérst tegengekomen, dat was dus wel te doen.

   Maar hier zitten ze echt niet in. Jammer. Het boek zelf ziet er nu niet kapot gelezen uit, het oogt eerder nieuw.

 7. Dat had ik ook, daarom dacht ik aan opzet.
  Een uitgever merkt dat er misdrukken zijn, een uitgekookte markthandelaar koopt de partij op of krijgt ze misschien voor niets, en verkoopt ze.
  Kijk eens aan, een z.g.a.n. boek voor een paar euro.
  Zoiets.

  • ms

   Of het bewust wordt gedaan weet ik niet. Dat verkeerd in elkaar gezette van mij zat gewoon tussen goeie.

   Maar het is wel mogelijk dat het ooit een lot was dat daarna tussen de goeie terechtkwam. Dan valt het minder op natuurlijk.

Wat denkte daarvan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d bloggers liken dit: