Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

22 januari (Page 1 of 4)

In het oude Rome


Met lede ogen keek Antonilla hoe haar zoon zijn dagen verlummelde en in ledigheid doorbracht.

Hij struinde tussen de bomen in de tuin, bestudeerde fauna en flora in het bos, luisterde naar de geluiden, imiteerde ze en keek voldaan. Ze zuchtte.

“Jongen” zei ze “ga nu eens wat doen!*

Ze sprak hem berispend toe: “Pak een rol en lees hem of pak een rol en leer hem of pak een rol en schrijf hem. Schrijf desnoods je bevindingen over de fauna en flaura, maar doe iets! Op deze manier zal je nooit iets te betekenen hebben, zoals Archimedes bijvoorbeeld. Binnen tweeduizend jaar weet niemand nog wie je was”.

Ze keek erg geërgerd toen hij achteloos zijn schouders ophalend en, om haar de mond te snoeren, een aireke begon te fluiten.

“Met wat te lopen fluiten ga je het niet halen, zenne” riep ze hem ontstemd en bozig na.

“En wat dan nog?” dacht Tinnitus ongeïnteresseerd.

Uitgelichte afbeelding:

    Gegenereerd met Artificiële Intelligentie – Image Creator in Bing (aangepast voor uitgelichte afbeeldingen).



Een stukje logica

We hebben het nu over twee broers en een zus.

De zus is de oudste van de drie.

De zus en de jongste broer wonen nog in hun geboortedorp. De oudere broer is verhuisd, een heel stuk verder, echt wel een afstand.

De oudere zoon krijgt een brief van het geboortedorp, waar hun moeder begraven ligt, met de vraag of ze de concessie willen verlengen, dat kan -nog- gratis daar niet van van, maar dat hij dan, als concessiehouder, voor het onderhoud verantwoordelijk wordt gesteld en dat men bij eventuele problemen bij hem aan zal kloppen.

Zus en broer, woonachtig in het dorp in kwestie, kregen de brief niet. Zus vraagt zich af: “Waarom ik niet? Ik ben de oudste”.

Ik vind het een rare situatie. Dat ze net die broer gaan aanschrijven, die heel veraf woont, om hem verantwoordelijke te maken. Gelukkig emigreerde hij niet naar Amerika.

Repair Café

Zegt Luc: “Zaterdag Repair Café in Landen1“.

Zeg ik: “Daar kunnen we eens een kijkje gaan nemen”.

Zegt Jim: “Als jullie daar een kijkje gaan nemen, ga ik mee”.

Vragen wij: “Huh?”

Zegt Jim: “Ik ga niet in mijn lijf laten snijden zonder te weten hoe dat in zijn werk gaat”.

Staan we zaterdag op en voor onze deur zien we dit:

(Lees verder onder de foto)


en door het venster op de palier zien we dit:

(Lees verder onder de foto)


Op de noen is alles stijfbevroren en spiegelglad.

Zegt Luc: “Het Repair Café …”

Zeg ik: “… zal voor een volgende keer zijn”.

Jim zegt niks.

____________________
1 Repair Café – Landen

Dagvulling

Als ik denk aan de tijd dat ik als kind ’s morgens uit bed kwam, bokes at en te voet naar school ging om tijdens de middag over en weer naar huis te gaan om te eten en daarna terug naar school te stappen, ’s avonds mijn huiswerk maakte en de afwas deed om dan later in het middelbaar hetzelfde te doen maar dan met de bus en ’s middags niet over en weer moest, dan vraag ik me af: “Hoe deed ik dat?”

Als ik denk aan de tijd dat ik als jonge moeder met één kind ’s morgens opstond, ontbeet en dan Zoneke naar mijn moeder bracht en voltijds ging werken om later met twee kinderen een halftijds werk te zoeken en om 15.30u aan de school te staan om de kindjes op te halen en later als zij naar het middelbaar gingen hetzelfde deed maar dan aan de bushalte terwijl ik nog een zaak draaiende te houden had, dan vraag ik me af: “Hoe speelde ik dat klaar?”

Als ik denk aan de ochtenden nu, dat ik opsta als ik wakker genoeg ben, ontbijt, een paar zjatten koffie drink terwijl ik de internetgazetten lees of een blogpost schrijf of wat met mijn foto’s bezig ben, mijn voeten onder de tafel schuif voor het noenmaal, een wandeling ga maken of ga zwemmen, mijn voeten onder de tafel schuif voor het avondmaal, een stukske ga fietsen met het binnenhuisveloke en wat voor de TV ga hangen, dan vraag ik me af: “Wat heb ik nu vandaag eigenlijk gedaan?”

De nieuwe telefoon

( … ) De telefoon en dat was dan nog de moeilijkste. Want dat was een dilemma: Kochten we nieuwe batterijen? Of kochten we een nieuwe telefoon?

De oudere was een drieling die we niet echt meer nodig hadden na het stopzetten van de zaak. Zijn gespreksvolume was niet hoger instelbaar … We bestelden.

De volgende dag konden we al terug telefoneren.

Goed nieuws? Dat weet ik niet. Want wat had ik op de tijd van een stiltetelefoon helemaal vergeten?

Terwijl de batterijen nog stonden op te laden werden we al opgebeld. Het geluid stond nog niet ingesteld en was veel te stil. Ik meende iets te verstaan over opbellen om te zien hoe het ons in Corona verging. Maar dat was het niet.

Wou ze me me iets verkopen? Ik vroeg het haar. Neen, dat wou ze niet. Ik heb de hulptroepen ingeschakeld en het toestel aan Luc gegeven.

Ze wou me niks verkopen? Ah neen? En ons een andere energieleverancier aansmeren? Is dat niet verkopen misschien?

Het nummer staat nu in een zwarte lijst. Die is wél al ingesteld.

Het internet

  • Mijn bloghost heeft de prijzen opgeslagen. Het begint een beetje duur te worden om over onbenulligheden te schrijven. Ik heb daar mijn bedenkingen over.
  • Flickr vraag om publiciteit voor hen te maken. Dat ziet er, zoals eerder vermeld, niet al te best uit. Ik heb daar mijn bedenkingen over.
  • Ik ben overstag gegaan. Ik had al wel een Instagram account zodat ik bekenden kon volgen. Ik heb er nu mijn eerste foto’s op gezet. Ik heb daar mijn bedenkingen over.
  • Google foto’s bewerkt soms een foto die ik maakte en stuurt me die met een melding die wat lijkt op: “kijk eens wat wij kunnen”. Zie voorbeeld hier onder. Ze zijn mooi, daar niet van. Ik heb daar mijn bedenkingen over.


Maanstudie

Ik heb nog nooit een fotografiecursus gevolgd. Ik zoek het zelf wel uit of soms zoek ik wel eens hulp op het internet.

Dat had ik indertijd met de maan ook gedaan, had enkele richtlijnen gevonden en had op basis daarvan op mijn toestel zelf geëxperimenteerd.

Dat ging ik nu voor de maansverduistering ook doen, al was ik niet zinnens om de wekker ervoor te zetten. Ik zou wel zien of ik wakker werd en Luc ging het ook wat in het oog houden.

Ik vond de nodige richtlijnen, stelde het toestel al in en nam het mee naar boven.

Om zeven uur zoiets zei Luc dat ze zo goed als pal voor het venster stond, maar de volledig verduisterde maan was voorbij.

Natuurlijk klopten die gegevens niet, natuurlijk moest ik experimenteren en natuurlijk trokken de foto’s op niks en natuurlijk stond ik in mijn bekan-niks in een badjas voor een open raam bij -7.

Ik ben niet opgestaan, heb de dekens nog maar eens hoog onder mijn kin getrokken en heb nog een pozeke nagesoesd.

Eens op was ik boos op mezelf, boos omdat ik toch niet efkes om 6u de wekker had gezet, want dan zou het wel geslaagd zijn. Het probleem zat hem namelijk in dat reeds verlichte stuk.

En toch was ik onrechtvaardig tegen mezelf, want had ik om 6u de wekker gezet had ik helemaal niks op die foto’s gezien omdat de instelling die ik op internet vond te donker stond.

Hoe ik dat zo weet? Hieronder de eerste poging met de instelling van internet, dan een iets aangepaste versie en het -uiteindelijk- beste resultaat.

Ik ga wel alle foto’s bijhouden en de map: “Maanstudie” noemen. Dan heb ik die toch al als referentie voor een volgende keer.

Wereldvreemde burgers

In België is er voor kinderen van 6 tot 18 jaar leerplicht. Dat is geen schoolplicht. De meeste leerplichtige kinderen volgen les in een door de overheid erkende school, maar huisonderwijs is ook mogelijk.

Zo staat te lezen op de site van Onderwijs Vlaanderen. De website van Vlaanderen formuleert het enigszins anders, zegt wel ongeveer hetzelfde maar voor de volledigheid zet ik hem er maar even bij.

Ik zou ooit kunnen overwegen hebben om te kiezen voor thuisonderwijs om er geen nummertjes van te maken of gestructureerde mieren, maar ik vond anderzijds dat je dan de kinderen isoleert.

Jaren geleden was er een Amerikaans huisgezin dat op een camping in de buurt kwam wonen. Na verloop van tijd huurden die mensen een woning op het einde van onze straat. De kinderen gingen niet naar school maar kregen thuis onderwijs van hun moeder. Met die moeder hebben we nooit gesproken. Ze hield zich afzijdig, zoals je nu soms vrouwen ziet die onder het juk van hun godsdienst hun man gedienstig zijn.

De kinderen mochten -soms- spelen. Dat ze zo weinig kwamen spelen had te maken met hun taken in het huishouden. Zolang die niet klaar waren mochten ze niet spelen. Maar dat kenden we bij ons ook.

Het varieerde nogal, de groep kinderen die dikwijls achterin onze hof zat samen te scholen. Soms waren ze met zijn veertienen, merendeels varieerde het tussen 3 en 5 en zoals gezegd waren de twee jongens af en toe van de partij. Het oudste meisje, ik denk dat ze een 15 jaar oud was, begon al licht de terughoudendheid van haar moeder te vertonen. Aan het vierde kindje heb ik weinig of geen herinneringen.

Ik herinnerde we wel dat er zich ooit iets had voorgedaan, maar ik wist niet meer wat. Dat moest ik even aan Zoneke vragen.

En wat ik mij nog herinner was dat ze eens met stekskes gespeeld hadden, en als straf had pa een heel stekske onder hunne vinger laten opbranden.

Ik heb me geïnformeerd indertijd, of dat allemaal wel legaal was en kreeg als antwoord dat het Amerikanen waren en dat dat zo in Amerika gedaan werd. Ik verstond: “bemoei je met je eigen zaken” en/of “laat ons daarmee gerust”.

Leerplicht is geen schoolplicht. Dat is mooi, maar ik denk dat de overheid dan wel een beter overzicht zou krijgen over kindermishandeling door de ouders … en zeker in Amerika.

Wat niet te zeggen

Wel doen? Niet doen? Wel doen? … Eeuwige twijfelaar had weer een nieuw dilemma.

Ooit ergerde het me dat mensen hun eigen kinderen en kleinkinderen ophemelden als het over schoolprestaties ging. Ik besloot daar nooit aan mee te doen.

Ik deed het niet. Nooit.

Maar nu? Wat nu? Het gaat niet over beste van de klas of hoe hoog het aantal punten. Het gaat om een brief die Amke meekreeg voor de kerstvakantie.

Wat daarin stond zou ik nu, omwille van een lang geleden genomen besluit, niet kunnen vertellen. Bovendien -ik weet niet of anderen dat ook zo ondervinden- wordt een verhaal dat mensen interessant vinden, overgenomen en voortverteld als hun eigen verhaal.

Maar het helemaal niet vertellen als dit blog gaat over wat mij belangrijk lijkt? Na zo een lange uitleg kan zwijgen eigenlijk ook niet meer.

Even kort samengevat dan maar. Amke is uitgekozen voor een bepaald project bij een gekende instelling omdat men vindt dat ze goed is in zelfstudie en zodoende meerdere halve dagen school kan verletten om aan dat project deel te nemen. Met het oog op haar toekomstige studiekeuze is dit een enorme meevaller.

Amke is enthousiast en ziet het helemaal zitten.

En ik had er nog nooit van gehoord maar ben al even enthousiast.

Een schaduw op papier

Ik heb het gevonden, het boek van Sophie Hannah, die van de erfgenamen van Agatha Christie toestemming kreeg om een misdaadmysterie met Hercules Poirot in de hoofdrol, te schrijven.

Toen ik het vond heb ik maar even in het logje van die dag, bij de reacties geschreven:

Hebbes! En voor 9,99 €.

Maar omdat dat daar zo onnozel stond, heb ik het nu weggehaald.

Het boek zelf? Zoals verwacht. Het hoofdpersonage heet Hercules Poirot, maar is Hercules Poirot niet. Het personage komt gewoon niet uit de verf. Het verhaal hangt met haken en ogen aan elkaar en is zo waterdicht als een verroeste zeef.

Had Sophie Hannah haar personage anders genoemd, had geen kat het boek gelezen. Hoe de zakelijke kant met de erfgenamen geregeld is, gaat me niet aan, maar volgens mij heeft ze niet voor de nagedachtenis van Hercules Poirot gedaan. Die is er echt niet beter van geworden.

9,99€ om tot de conclusie te komen dat mijn eerste opinie:

ik was een beetje uit mijn hum terwijl ik dacht: “wat is me dat nu? Enkel Agatha Christie mag over Hercules Poirot verhalen”

de juiste was.

Ik ga het boek houden. Ik ga het zelfs bij de Agatha Christies zetten, als ik ooit die boekenkast heb.

Page 1 of 4

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén