In tegenstelling tot de benaming “zwarte september” houdt mske van die maand. Ze is daarin tenslotte geboren. Verder is september altijd een maand geweest van “een nieuw begin”. Vroeger was er telkens het begin van een nieuw schooljaar. Zoneke is twee jaar geleden op 1 september bij Bollie gaan wonen. Nu woont mske officieel hier van 1 september. September is ook de maand waar mske van houdt omwille van de gezelligheid van zijn najaarsstormen die rond het huis hangen zodat je erg knus diep in een zetel kan kruipen met een zacht deken, een goed boek en een warm drankske.
 
Deze september is echter lichtjes anders. Er is geen centrale verwarming in het huis, noch een badkamer, noch warm water. Voor de badkamer hadden ze het nodige al gedaan in juli, doch ze krijgen die kerel niet meer aan de telefoon.
 
Voor de verwarming en de badkamer hadden ze contact opgenomen met een firma die die dingen plaatst. De offerte ging vorige week dinsdag of woensdag hier zijn. Bij akkoord zou de plaatsing drie weken daarna plaats hebben. De firma plaatst niet enkel verwarming en badkamers. Ze installeert ook elektriciteit, wat nuttig is voor binnen een jaar, als mske plant om deze oude elektriciteit volledig te laten vernieuwen als alle andere werkjes gedaan zijn. Bovendien levert de firma stookolie voor de verwarming. Die offerte is er nu nóg niet. Slow heeft een email gestuurd waarop geen antwoord kwam. Slow heeft opgebeld en ze gingen uitzoeken “wie” hier geweest was. Wéér zonder gevolg. Dus nu nog op zoek gaan naar een installateur voor een badkamer en een centrale verwarming. De stookolietank zal ook door een ander gevuld worden.
 
Op één september beloofde de loodgieter dat hij de aansluiting van de was- en vaatwasmachine ergens in de loop van de week ging komen doen. Hij is ook nog niet geweest. Toen Slow die loodgieter opbelde beweerde die dat hij hen niet had vergeten maar dat hij ondertussen een “groot” werk had en dat hij daar niet wegkon. mske maakte direct een geheugennota dat ze bij de “komende grote werken” hem ook niet zal “vergeten” al was het om te denken: “wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd”. Slow heeft een andere loodgieter gecontacteerd die volgende dinsdag kan komen.
 
Toen Slow het gat had gekapt voor de Leuvense stoof kon hij die uiteindelijk niet plaatsen want de ganse schouw stak vol roet. Slow heeft een schoorsteenveger gecontacteerd. Die heeft dan wél een definitieve datum afgesproken en komt deze namiddag.
 
mske is met de hand aan het wassen en bedenkt dat september toch wéér een maand van bezinning is! Staan we er anders ooit bij stil wat het betekent de was of de afwas gewoon in een machine te steken en het ding te laten draaien …