Toen mske klein was en met haar tante aan het strand zat liepen daar mannen rond met bakken en die riepen: “boules de l’Yser” en mske vroeg thuis aan moe wat dat wou zeggen. En moe vertelde dat het oorspronkelijk “boules de Berlin” waren geweest maar dat ze omwille van de oorlog daar een mouw hadden aangepast.
Later las mske iets over een verschil tussen beide boules en ze heeft het nu opgezocht.
Na de eerste wereldoorlog verschenen al vlug de eerste oorlogstoeristen in Diksmuide. Om deze mensen iets degelijks te kunnen aanbieden moet het idee gerezen zijn om hen een variante op de reeds langer bestaande “Boule de Berlin” te vervaardigen. Het verschil bestond en bestaat hierin dat de IJzerbol opgevuld wordt met veredelde slagroom of pudding, terwijl de eigenlijke “Boule de Berlin” met confituur werd gevuld. Ook werd de “Boule de Berlin” bestrooid met kristalsuiker en de IJzerbol met bloemsuiker.
Heden wordt de IJzerbol als “Boule de Berlin” verkocht. Diksmuide wil haar lekkernij terug promoten en de IJzerbol een correcte plaats geven binnen de eetcultuur van de Bourgondische Vlaming.
Bron.
Juffrouw Tik
24-06-2004, 00:34:18
na middernacht
ook nog laat bezig zo te zien
liliwens
—————————————————————————–
24-06-2004, 15:40:04
***
Ik vind die Ijzerbollen toch beter dan de Berlijnse bollen zulle!
Die met confituur zijn zo… sticky!
http://aude-audenda.skynetblogs.be
Aude Audenda
—————————————————————————–
24-06-2004, 15:58:30
Ik ook !
Vanaf nu noem ik die dan ook IJzerbollen ! Eigen bollen eerst !
ms
—————————————————————————–
24-06-2004, 18:14:39
Laat ze smaken!
http://aude-audenda.skynetblogs.be
Aude Audenda