Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Zeevruchtencocktail

Ooit, in een tijd waaraan mske weinig of geen herinneringen heeft, kreeg ze een visnet. Het was aan de zee en het visnet bestond uit een steel met een dwarslat en daar hing een net aan. Tante Jeanne zei dat het diende om garnaaltjes te vangen. En klein mske liep de waterlijn af met haar net en ving garnalen. Zo herinnert ze zich dat toch. Misschien hadden de garnalen ’s avonds op haar bord wel wat gezelschap gekregen uit de plaatselijke viswinkel maar soit! Het betekent in elk geval dat garnalen indertijd erg kort bij het strand te vissen waren.

Nu lezen we dat restaurants garnalen van hun menu gaan schrappen omdat ze te duur worden omdat er nog te weinig garnalen zouden zijn.

Dat was met de mosselen ook al zo. Die kon je indertijd ook gewoon van de golfbrekers halen. mske heeft een foto van een klein mske dat mosselen aan het trekken is.

En dan is er het verhaal dat ze heeft van horen zeggen. Het moet gebeurd zijn vóór het jaar van die foto. Blijkbaar zou mske bij elke mossel die ze in haar emmertje deponeerde uitgeroepen hebben: “nozzemos”. Op die foto was mske zoiets van een vier jaar oud en mske van nu kan zich niet voorstellen dat ze op haar vierde niet beter zou kunnen spreken hebben. In elk geval ging ze in die tijd meer dan eens met tante Jeanne naar zee.

Volgens moe is mske ooit ziek geweest van zelfgetrokken mosselen en dat zou gekomen zijn nadat moe gezegd had dat ze al genoeg mosselen op had waarop de anderen gezegd hadden: “laat dat kind toch eten”. Feit is dat mske om één of andere rede geen mosselen meer heeft gegeten tot na haar trouwen.

Eigenlijk zou het, volgens mske dan toch, veel beter zijn mochten de mensen enkel nog eten wat ze kunnen kweken. Dan zou het probleem van leeglopende bossen en zeeën zichzelf misschien oplossen.

Previous

Roos!

Next

Niet agressief genoeg

2 Comments

 1. Juist nu ze een machine hebben uitgevonden om garnalen te pellen en ze zodoende niet meer naar Marokko moeten sturen om te pellen en dan terug( dat kost toch ook geld!) ,beweren ze dat de garnalen te duur zijn en dat er niet genoeg zijn! Wacht maar eens eventjes. Als de prijs hoog genoeg zal zijn dan ga je er wel weer kunnen kopen . En die restaurateurs klagen altijd. Toen de mosselen zo duur werden ,verkochten ze niet veel mosselen !
  Nu zijn de prijzen weer redelijk geworden mede dank zij acties zoals in de Aldi en nu springen alle warenhuizen erop.De prijs is weer redelijk maar op restaurant eet ik dat nooit. Veel te duur ,ik eet ze thuis.
  Dat gaat ook zo verlopen met die garnalen.Eerst stikduur ,niemand nog kopen ,en dan prijzen weer laten zakken!

  Mosselen trekken op de golfbrekers was nooit aan te raden ! De mosselen ondergaan de getijden en liggen veel te lang droog. Met gevolg : gevaar voor voedselvergiftiging. Wij hebben er nooit getrokken om zelf te eten.

  ps. Die wasspelden die jij bedoelt ken ik inderdaad; Maar mijn moeder gebruikte die nooit. Ze vond dat de was te gemakkelijk wegwoei( aan de kust is er toch altijd meer wind dan in het binnenland) En ja die houten knijpers roesten omdat ik die op de wasdraad liet zitten.Mea culpa !Daarbij vonden de kinderen die gekleurde véééél mooier en ik ook nè!

 2. ridder

  TITEL: bevoorrechte positie
  als inwoner van een ‘garnalen’-gemeente en een beste maat die beroepsvisser is kost ons een kilo ongepelde garnalen ‘slechts’ acht euro, hofdame en ridder pellen heelwat kilo’s samen om hen daarna (met sap) in de vriezer te deponeren.
  koenie kiplekker,die het zelf kweken/zelf eten principe beroepsmatig praktisch moeilijk kan onderschrijven, groet.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén