Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Onweerkanon

Gisteren gaf Slow mske een krantje, waarin aangekondigd stond dat ze ook in Brustem tot de aankoop gaan overgaan van het fameuze kanon. Dat kanon blijkt dan eigenlijk een hagelkanon te heten. Het systeem zou al jaren in de Zuiderse landen in gebruik zijn.

Het speeltje is niet bepaald goedkoop, het kost zo rond de 50.000€. Anderzijds kan een serieus onweer ook wel veel schade aanrichten. Ergens wordt het ook wel een schokgolfgenerator genoemd, al heeft mske nog altijd een voorkeur voor “onweerkanon”.

Het systeem werkt met acetyleengas en kan op afstand worden bediend. Om de zeven seconden volgt een doffe slag. De verticale drukgolven mengen de luchtlagen. Ze zorgen voor minder bliksemontladingen en leggen de aangroei van hagelstenen stil. In plaats van hagel valt regen uit de lucht.

En wat vond mske nog meer op haar zoektocht? Dat er al mensen elders hadden geklaagd over geluidsoverlast. Hm … Bizarre mensen toch. De donder fluistert ook niet en is in elk geval luidruchtiger dan het kanon.

Previous

De maandelijkse brief

Next

Wiet van Broeckhoven

3 Comments

 1. 02-07-2007, 15:09:26
  Onweerkanon
  We wonen in Oud-Turnhout tussen 2 boerenbedrijven in. Het geluid van het onweerkanon valt best mee en we hebben de indruk dat het inderdaad toch wel nut heeft. Leuk te lezen hoe zoiets werkt.
  http://www.ab-service.eu
  Erik
  info@ab-sevice.eu

  • Tenny 1989

   Ik woon in Arendonk, zo’n 6km van Oud-Turnhout. En ik merk precies dat er in heel het land enorme regenval is geweest met overstromingen op de ergste plaatsen. En bij ons valt er gewoon geen druppel. Ligt dit ook aan dit kanon vraag ik me dan af? Indien dit het geval is, mag die fruitboer zijn kanon voort laten afstaan. Mijn tuin is precies een woestijn en mijn regenwaterput bevat geen oneindig aantal water. Anders zal ik hem de rekening van mijn planten is doorgeven.

   • ms

    Beste,

    Deze installaties worden verkeerdelijk onweerkanon genoemd, maar zijn eigenlijk bedoeld tegen de hagel die het fruit vernielt. Dat het in Oud-Turnhout/Arendonk niet regent zal zeker niet te wijten zijn aan een onweerkanon in het Hageland, aangezien het Hageland, en dan voornamelijk de streek rond Sint-Truiden, mee in de klappen heeft gedeeld.

    In Landen, nog geen 7 km van Sint-Truiden mogen we ook niet klagen of het zou óók moeten zijn over een gebrek aan regen. Maar jammer genoeg heeft men daarvoor nog geen kanon uitgevonden.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén