Toen mske na de kidnapping in 1996 last kreeg van bepaalde eigenaardigheden, voornamelijk als de bel ging, schreef de gynecoloog haar in ’97 fontex voor. “Dat was voor de menopauze” zei hij.

Maar nu blijkt iets heel anders. Nu blijkt dat de symptomen van lang geleden helemaal niet hetzelfde waren als symptomen van menopauze. Die zijn namelijk wisselvalliger dan het weer.

Weggaan en de ganse tijd piekeren wat er thuis weer gaat mis gegaan zijn. Dat heeft mske op haar kordate manier aangepakt. mske heeft tegen Menoke gezegd dat hij daarmee moet stoppen, dat ze zich wel ongerust zal maken als er thuis effectief iets mis is.

Menoke bezorgt mske ook de daver onder haar leden. mske wordt er kierewiet van. Het lijkt dan net of haar vingers heel andere dingen typen dan haar hoofd zegt. Boos wordt ze en zegt: “kan ik nu niet meer typen of wat is dat?” Maar dat is niet alleen van de daver maar ook omdat haar vingers dan gezwollen zijn door vochtophoping.

Want dat doet Menoke ook. Vocht vast houden. Ze zeggen dat een mens voor 90% uit water bestaat. Wel als Menoke met zijn kuren begint, dan bestaat mske voor 120% uit water. Dan heeft ze zin om te wenen al weet ze dat er geen rede is om te wenen, maar eigenlijk wil mske op dat moment wel een rede hebben, zodat ze van die overlast vanaf zou geraken.

Enkele maanden terug was er geen vuiltje aan de lucht. Menoke had enkele maanden konzjee gepakt en mske had van niks last meer. En net toen mske dacht dat ze hem kon uitwuiven was hij weer daar. De ellendeling!