mske had dus opgebeld. Ze wou die zaak eindelijk eens deftig geregeld zien. Ze maakt een afspraak voor gisteren tussen 13.00 en 15.00u. Ze zegt er bij dat ze in de voormiddag niet thuis is.

Op de middag komen ze thuis en ja lap! Die is al geweest.

Ze belt weer op en ze gaan haar daar efkes een sneer geven omdat ze al drie jaar die kaart niet terug stuurt. En dat was er over. Dat vorig jaar die kaart in de post verloren gegaan was, dat zou ze nog kunnen aannemen hebben, maar drie jaar? En bovendien was die stand van dít jaar telefonisch door gegeven. Dus gaat mske er van uit dat ze alle jaren die kaart genegeerd hebben met net dezelfde uitleg als die pc en dat automatisch ding van de telefoon gaven: “niet mogelijk”.

“We sturen hem onmiddellijk terug” zei de vrouw, wat ze ook gedaan hebben.