mske was 17 en stond zeer sceptisch tegen bepaalde zaken in het leven zoals daar zijn hypnose. mske kon zich niet indenken dat iemand zou toelaten dat iemand anders macht zou nemen over zijn/haar hersenen of zijn/haar gebrek daaraan. Ze was er van overtuigd dat iemand altijd zelf in controle was.

Ze was 17 en ging met de mutuwel mee naar Zwitserland.

Elke avond was er een avondvullend programma waaraan mske en haar dorpsgenoten nog nooit hadden deelgenomen. Op een morgen dat er niks speciaal te doen was, belandden ze met hun vijven in een lokaalke waar een iemand zijn voorstelling van de avond ging voorbereiden, hij was hypnotiseur en hij wou mensen zoeken die er ontvankelijk voor waren.

Al snel kregen ze het gevoel dat ze als een hond in een kegelspel waren beland, maar dat kon de pret niet bederven, integendeel. Niet dat ze wat zegden, niet dat ze wat deden, ze keken alleen maar. En hij liet iemand terug vier worden en tekeningskes maken in de school en hij liet haar praten als een kind van vier en nog zo het één en ander. Hij maakte haar wijs dat, als hij iets bepaald zei, het kot ging afbranden en dat ze moest gaan lopen. En hij vroeg hen om efkes op de gang te gaan staan zodat ze het meiske konden opvangen als ze buitenstormde voor de brand. Wat ze efkes later ook deed.

Toen zei Marleen van hun groepke dat hij het bij haar moest proberen, mske vond dat maar een akelige kerel, maar veel kwaad kon het niet, ze waren er ook bij. Hij begon met zijn poespas en bij de derde tel zus en bij de zoveelste tel zo terwijl hij met horloge weg en weer zwierde. En effectief bij de derde tel viel Marleen achterover om het bij de vierde uit te proesten. De man was in zijn gat gebeten. Niet omdat het niet gelukt was want er zijn nu eenmaal mensen die er niet gevoelig voor zijn, maar wél omdat ze getracht had hem voor ’t lappeke te houden.

Ze hadden veel plezier aan hun voormiddag beleefd, ze zijn niet naar de avondvoorstelling geweest.

mske bleef sceptisch tegenover hypnose, ze is het nog, niet omdat ze denkt dat het niet kan, want ze heeft die dag gezien dat het wel kan, maar wat wou die ellendeling bereiken toen hij tegen het meisje zei dat ze een afspraak had met haar vriendje en het kind onmiddellijk haar tong uitstak.

Vele jaren later las mske iets over iemand die niet meer met de mutuwel mee mocht wegens, jawel datte, en hij was hypnotiseur.

Het is gevaarlijk, vooral als je ziet dat je op voorhand kan programmeren.

mske zal wel zelf de controle houden over haar hersens of haar gebrek daar aan.