Als we het verhaal van den Brutus willen vertellen, zullen we moeten beginnen met te zeggen wie den Brutus is en dat is niet simpel.

Den Brutus is een naam die Slow algemeen gebruikt voor een hond. Niet één hond, maar wel één hond. Hoe leg ik dat nu uit allé! Alle honden die Slow kent of half kent of meerdere keren ziet omdat ze er passeren bij het stappen noemt Slow “Brutus”. Dat kan variëren van een chihuahua waar hij moet voor oppassen dat hij er niet op trapt tot de blonde krollekeskop van gisteren.  Alle wildvreemde honden noemt hij gewoon “een hond”.

De blonde krollekeskop is een grote hond en die zit in het straatje dat doodloopt op het weggelke in de wei, die nu een maïsveld is, dat voortgaat in het stille paadje. In het straatje dat doodloopt staat den Brutus, in dit geval de blonde krollekeskop zijnde, zijn huis met een poort en een rondvormig erf met schuur. Het straatje loopt rond dat erf. Daarmee is de aardrijkskundige situatie geschetst en kan iedereen mee.

Als den Brutus volk op het straatje ziet, slaat hij aan, loopt dan onmiddellijk door de schuur om vanachter achter de schuur de wandelaar, die het waagt richting weggelke te gaan, op te wachten en uit te schelden.

Er is echter een serieus niveauverschil tussen de voor- en de achterkant, waardoor den Brutus vanachter iets meer dan een meter hoger zit dan het straatje, een niveauverschil dat opgevangen werd door treinbiels op hun kop, zodat de grond boven en het straatje beneden blijft. Boven op die biels staat er een afspanningsdraad.

Eén van die biels is losgekomen, waardoor er een gat bestaat onder de draad, waar Brutus vooralsnog nog niet door kan, maar door zijn brut gewicht tegen die draad te gooien, telkens hij zijn draai wil pakken, en dat is een keer op vijf op de tijd om het straatje uit en het weggelke in te geraken, gaat die daar een keer los doorkomen.

Nu denken Slow en mske niet dat hij zou bijten, maar zo een massa hond, die door zo een draad gekatapulteerd wordt door zijn eigen kracht, zouden ze nu ook niet graag tegen hen of voor hen krijgen.

Daarom, als ze het traject omgekeerd doen, eerst het stille paadje, dan het weggelke en dan pas het straatje, ziet Brutus hen pas, als ze voorbij de poort vooraan gaan. En daarom doet Slow teken stil te zijn voor den Brutus.