Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Santee santee santee

Vroeger toen ze in weekend vertrokken met de caravan maakte mske altijd speciallekes voor de kinderen. Bodding, rijstpap, eierkoeken, pannenkoeken, … Ze hadden een grote caravan en als ze toekwamen kwamen de anderen dag zeggen en schoven mee aan. mske maakte dus ook eens advocaat. En hoe meer er mee aanschoven, hoe meer bodding, rijstpap, eierkoeken, pannenkoeken en advocaat mske maakte en hoe meer ze maakte, hoe meer er aanschoven. Het was dan ook altijd vollen bak in de caravan. mske kocht dan ook een gans carton bier in blik, al dronken zij dat zelf niet zo graag, maar op gezelligheid staat geen prijs.

Zo waren ze die keer in een Nederlands/Duits grensstadje en de caravans stonden in de buurt van een gelegenheid waar je kon eten en drinken en ze zaten aan een grote tafel en hadden een pot gemaakt toen mske de opmerking hoorde vallen van: “jamaar wij zijn niet met vier”.

Zus en Zoneke dronken elk één drankske want ze gingen spelen en mske kapte haar drankskes zo snel niet naar binnen als de professionele drinkers, waardoor ze al eens oversloeg. Ze wilde dan ook niet meer horen van een pot maken en ze besloten altijd zelf hun eigen drinken te betalen.

In de caravan bleef alles bij het oude, want ja, gezelligheid heeft geen prijs.

Nu is het weer zover. Als ze naar het voetbal gaan zijn Slow en mske altijd eerst in de kantine. Wachtebroer en gevolg komen binnen en Wachtebroer trakteert, Wes trakteert, het eventuele gevolg van Wachtebroer trakteert. Swa en Jan komen binnen. Swa trakteert, Jan trakteert. Dat is blijkbaar de gewoonte in die contreien. Diegene die laatst binnenkomt is aan de beurt.

Maar dat zint mske niet zo, want tegen dat alles opgedronken is, is het tijd voor de match. mske krijgt er de hippentrip van omdat het altijd zo uitdraait dat het nooit hun beurt is en ze voelt er zich ongemakkelijk bij.

Bovendien kan mske niet drinken wat ze wil want als ze uit is wil ze wel eens een specialleke en die kosten dan twee bonnekes in plaats van één. Dus bestelt ze altijd een frisdrank waarvan haar tanden aan mekaar gaan plakken of een erwtensoep.

“Wat is er toch mis met ieder betaalt voor zichzelf” zucht mske.

Previous

Zonder woorden

Next

Overdaad aan misdaad

5 Comments

 1. onbegrijpelijke

  Hey,
  Wie met mij omgaat, krijgt als eerste te horen dat ieder betaalt het zijne een must is. Ik ben daarin zeer consequent. Ik leg nooit mee een pot. Met mijn beste vriendin gebeurt het al eens dat zij de ene keer betaalt en ik de andere keer maar meestal krijgen de diensters het op hun heupen van ons apart betalen of de ene betaalt en we doen t zelf uit de doeken ter plaatse. Niks is simpeler, eerlijker en houdt het langste vrienden!

 2. Ik ben het volledig met mske eens. En dus ook met onbegrijpelijke. Dat ‘een pot leggen’ of ‘om beurten tracteren’, zorgt dikwijls voor wrevel, of voor ontevreden gevoelens. Ieder het zijne laten betalen en dat op voorhand afspreken is inderdaad het beste en eerlijkste.

  Maar in veel middens wordt je als asociaal aanzien en/of scheef bekeken, soms zefs uitgesloten, als je niet met hun systeem meedoet.

  Nu kan je zeggen “foert, kan mij niet bommen”, maar wat als het bv. de oudergroep is van je kind haar of zijn sportclub. Dan wordt daarmee meteen ook je kind getroffen. En dat maakt het ‘je eigen gang gaan’ zo moeilijk

 3. vroeger toen ik nog werkte werd er een pot aangelegd als we de vrijdag na het werk wat gingen drinken.Er is nooit wrevel over ontstaan want de mannen hielden het bij een gewoon biertje.Ik dronk ook al eens een beiertje maar kon hun tempo niet volgen. Dus mijn biertje was wel een dure!!
  Afgelopen weekend waren we met 9 vrouwen gaan eten.Wij maken geen pot maar kijken wat ieder verbruikt heeft (niet echt op de euro na hoor)en ieder betaalt ongeveer wat hij verbruikt heeft.Sommigen namen geen voorgerecht anderen wel.Sommigen dronken wijn ,anderen water. Dan is het toch niet eerlijk als de rekening gewoon gedeeld wordt hé!

 4. ms

  Wel dat is het hem juist, als iedereen voor zichzelf betaalt is ’t wel juist en moet ik mij niet generen om een donkere Leffe of een glas witte wijn te nemen omdat die het dubbele van de rest kosten.

  Ik kan er sowieso maar twee van drinken want ik ben geen straffe in het drinken van alcohol en ik drink die dus met plezier en traag en ik kap die niet binnen om te kunnen volgen.

  Dat trakteren is bedoeld om je een plezier te doen maar als het dan, zoals in mijn geval, stress meebrengt zodat ik er geen plezier van heb? Ik zou hen begot dankbaar zijn als ze ’t niet deden.

 5. onbegrijpelijke

  Is zien of het is opgelost.

  Onbegrijpelijke

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén