Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Dag tomaat, ik ben ms

Kennen jullie boenktomaten? Zo ja, dan moet je niet verder lezen, afin dat mag nog wel hoor.

In elk geval, mske kende geen boenktomaten tot ze vorige zondag met Slow over de markt liep. Eigenlijk waren ze naar de rommelmarkt gegaan omdat Slow en mske eens zin hebben om op een rommelmarkt aan de andere kant van het kraamke te staan. Maar ze hadden geen idee van wat ze zoal als prijs konden vragen, zodoende.

Daar stond een kraamke met fruit en groenten, daar stonden er wel meer, maar naast dat kraam stond een man met een stapel bakskes tomaten en op die bakskes stond een prijs die nogal wat lager lag dan de prijs in de Colruyt. “Het zijn boenktomaten” zei Slow. Waarom? Omdat ze niet zo schoon van model waren als de officiële tomaten! Net zoals ze hier de appelen en peren van wat afwijkend model op de grond laten vallen om verloren te gaan, zo zagen die tomaten er niet allemaal zo rond en uniform uit. Het soort tomaten kende mske natuurlijk wel, alleen die benaming niet.

De man zei: “wij noemen dat klein boenk”. Ja lap, mske dacht alweer dat ze een gat in haar cultuur had, want zij had nog nooit van boenktomaten gehoord. Ze is niet alleen, toen ze het er met Bollie over had, zei die dat ze de benaming ook niet kende.

Bij het opzoeken op het internet vond mske de nodige uitleg. Zij gebruikt dus wel degelijk de andere benamingen, al zit er hier een nuance met de uitleg die Slow er aan geeft.

Boenktomaten of niet boenktomaten, het is de smaak die belang heeft en niet de naam, want mske klapt daar toch niet tegen, ze eet die op.

Previous

Kai-Mook … officieel

Next

Beschermd: Wat 468 + 1 betekent

3 Comments

  1. olive

    zo zie je, nooit te oud om te leren… en vaak zijn dat nog de lekkerste exemplaren ook.

    wat me er opeens aan herinnert dat er in mijn jeugd in weilanden rondom de kassen soms hele bergen tomaten en komkommers lagen. die waren wat ze noemden ‘doorgedraaid’, dus niet verkocht op de veiling. en die werden daar zomaar gedumpt. veel mensen namen er van mee. als ze er nog niet zo lang lagen was er niks mis mee.

  2. han

    tomáto, tometo..

  3. Ik had ook nog nooit gehoord van boenktomaten. Of het nu tomaat is of boenktomaat, daar zal het wat de naam betreft niet op aan komen. Mijn pa echter heet een paprika een peper en zo geeft hij nog wel meer dingen een andere naam. Best verwarrend.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén