Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Sebastian

In slechte tijden, toen er geen werk genoeg was trokken Vlaamse seizoenarbeiders voor maanden naar Frankrijk. Ze lieten hun vrouw en kinderen achter. Dat vond klein mske, toen men het haar vertelde, zo een verschrikkelijk iets al had ze bewondering voor de doorzetting van de mensen.

Waar wij het verhaal van Sebastian hoorden, doet niks ter zake. Ik ben zelfs niet zeker of zijn naam werkelijk Sebastian is, mske kennende …

Hij is in elk geval geen Belg en komt uit een ver land om hier tijdelijk werk te komen doen via interim. Zijn vrouw, die in het thuisland wel werk heeft, zijn dochtertje en zijn zoontje laat hij dan tijdelijk achter en hij reist over en weer bij het begin en einde van elke job. Hij zocht vast werk, liefst hier, want hij wil een betere toekomst voor zijn kindjes.

Sebastian is een doorzetter. Hij heeft het Frans reeds onder de knie en wil nu ook zo snel mogelijk Nederlands leren. Hij informeert naar de werking met dienstencheques, eventueel voor later voor zijn vrouw, als hij hier voet aan de grond heeft.

Zo anderhalve week geleden vertelde Sebastian dat het hem gelukt was, dat hij vast werk had, in de Walen weliswaar, en dat hij een piepklein studiootje had gehuurd in afwachting van de komst van zijn gezin.

Sebastian is momenteel in zijn thuisland maar mailde dat hij donderdag naar België komt voor het begin van zijn nieuwe leven.

mske is niet meer klein mske maar ze vindt het nog altijd verschrikkelijk als ze aan die jonge vrouw en de kindjes denkt maar ze heeft anderzijds bewondering voor zijn doorzetting.

Previous

Rare jongens, die Deadwooders

Next

De sjaal

2 Comments

  1. wij kunnen ons dat niet meer voorstellen hoe het is om honger te hebben,dat alleen is motiverend genoeg om alles achter te laten.

  2. er verblijven hier veel mensen( vooral Polen) die uit noodzaak maanden komen werken en hun familie in het thuisland achterlaten.Ze gaan dan korte tijd terug( juist de tijd om een nieuw visum te krijgen)en komen dan terug een paar maanden werken.
    De geschiedenis herhaalt zich.In de vorige eeuw gingen veel Vlamingen maanden lang gaan werken in Frankrijk.Er was zelfs een trein die vanuit Oostende vertrok naar Frankrijk met deze mensen.Nu is die route een mooie fietsroute geworden

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén