Bij ons in het stadje zullen ze niet van honger omkomen. Er waren, toen wij hier kwamen wonen, het frietkot aan het station, het frietkot naast het station, het frietkot op het pleintje, het frietkot op het andere pleintje en het frietkot net voor je ’t stadje inreed. 

Dit is dan beperkt tot enkel het stadje zelf en niet de dertien aanhangsels, aardrijkskundig gezien is het onmogelijk om alle frietkoten uit veertien dorpkes te kennen, dacht ik zo.

Wat de broodjes betreft was er het broodjeskraam aan het station en er was de broodjeszaak zo wat halfweg de hoofdstraat.

Verder had je een pizzeria, een kebabzaak in het midden en een kebabzaak aan het station.

Dat was de toestand zes en een half jaar geleden.

Toen kwam er een Egyptenaar in de hoofdstraat met pizza en pitta en nog zo wat vanalles.

Toen verhuisde de broodjeszaak van halfweg de hoofdstraat naar de overzijde en verdwenen de twee frietkoten in de buurt van het station en dat op het andere pleintje, maar het broodjeskraam ging in de vroegere locatie van de VDAB zitten en er rechtover kwam een friet … euhm in een huis met een vitrine. Bovendien is er nog een friet … euhm in een huis met een vitrine bijgekomen al valt het nogal moeilijk om hier efkes de locatie uit te doeken te doen.

Dat de kebabzaak in het midden ondertussen al aan zijn vijfde of zesde uitbater zit, zal wel bepaalde redenen hebben.

Goed! Tot daar toe. Daar hebben wij, in dit geval Slow en mske, helemaal geen probleem mee. Het frietkot op het pleintje en het broodjeskraam dat zich nu in de vroegere VDAB bevindt zijn hier topfavoriet evenals de kebabzaak aan het station. De pizzeria … tja, die pizza was niet slecht, neen echt niet, maar … leg er nu eens de vinger op waarom iets niet in de smaak valt allee.

Eigenlijk, als je ’t zo beziet was en is dat zelfs allemaal aan dezelfde straat, namelijk de as die ons stadje doormidden snijdt.

Zoals gezegd, goed, tot daar toe! Gisteren echter reden Slow en mske naar hun favoriete broodjeszaak en zagen … hoepla … een nieuwe broodjeszaak. En dat wel net tegenover de broodjeszaak zo wat halfweg de hoofdstraat, in het gebouw waaruit de andere vertrokken is.

Kunde nog volgen? Nog altijd alles duidelijk?

Toen dacht mske aan de versie die Louis Neefs maakte van het liedje van “ik zag twee beren, broodjes smeren”. Niet bekend? Efkes googelen.