Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Piet en Klaas en de chocolademannekes

“Weet je wat” zei Piet tot Klaas “dit jaar voorzien we de chocolade vroeg genoeg” al had Piet wel nog herinneringen aan vorig jaar toen de chocoladevoorraad  met ongeziene spoed diende gecamoufleerd te worden omwille van een onverwacht bezoek van allesziende oogjes die niet mochten zien.

Bij het eerste verschijnen van de chocoladeventjes hadden Piet en Klaas er ruim genoeg in hun zak geladen en hadden de voorraad deze keer voorzichtigheidshalve maar in een doos gestopt en die op een plaats gezet waar ook onverwacht bezoek niet zou kijken.

Zo waren Piet en Klaas toch al een tweetal weken gerust tot er vorige week ineens iets fout ging. Van pure errezze zei Piet tot Klaas: “ik wil een opkikkertje, wil jij een ook chocoladeventje”. Zo aten Piet en Klaas met enkele chocoladepostuurkes hun humeur weer de hoogte in.

Klaas heeft natuurlijk bij zijn volgende tocht de voorraad terug aangevuld.  Maar ja, onheil is als een wolk, dat blijft hangen. Dus hebben Piet en Klaas nog maar eens een greep naar de chocolademannekes gedaan.

Niet dat Piet en Klaas snoepers zijn want Piet en Klaas hebben nooit snoep in huis. Ze kopen dat niet, niet omdat ze er anders niet kunnen afblijven maar gewoon, omdat ze er niet aan denken. Het lijkt dan ook meer op een periodiek op peil brengen van hun suikergehalte, getuige de overgebleven chocolade creaturen die nu al anderhalve week ongestoord in die doos zitten.

Ondertussen is de chocoladedag eigenlijk voorbij maar het bezoek  wordt volgende zondag verwacht en zal dan zien dat het maar mager gesteld is met de chocolatteriederije.  “Niks erg!” zei Klaas tot Piet “we nemen gewoon een zak droge nicnaskes, dat lusten zij graag”. En een zak lievevrouwkes” zei Piet “maar die mag je pas één uur voor hun komst gaan halen”.

Previous

Volksverhuizing

Next

Ah! Ik weet het!

16 Comments

 1. Jullie hebben toch maar apart sinterklaassnoep hoor…die chocolade venten, die ken ik wel, maar die lievevrouwkes en nicnacs ( die zag ik bij fotorantje op foto)..die eerste ken ik helemáál niet en die kaakjes, die ken ik nog van vroeger maar zie je hier volgens mij ook niet veel meer..dit in tegenstelling tot chocoladeletters! Het is hier toch altijd meer pepernoten en kruidnootjes en schuimpjes in sinterklaasvormen en soms zit er door het strooigoed ook tumtum. Wat hebben die lievevrouwkes nou toch met Sinterklaas te maken??
  Je kunt zo heel af en toe behoefte hebben aan chocolade..aan een stof dat in die chocolade zit, heb ik weleens gelezen..vrouwen die ongesteld moeten worden hebben er altijd veel behoefte aan schijnt het..dus het zal iets met de hormonen te maken hebben..maar dan niet alleen met de vrouwelijke…anders verklaart het Slow zijn trek in die chocola niet! Ik heb die maandelijkse trek in chocola zelf nooit gehad. En eigenlijk vind ik de laatste tijd chocolade helemaal zo lekker niet meer!

 2. Chocolade is een grote verleiding…

  btw en ot: de maand van duisternis is nog lang niet voorbij..

 3. ms

  @ mizzD : vergeet ook de marsepeinen groenten en fruit niet. Maar marsepein dat lusten de kindjes niet. Ik vroeger wel, maar momenteel vind ik dat het eerder naar papier smaakt. En de nicknacks met suiker er op, maar de kindjes hebben liever die droge, zonder suikeren kroontje.

  Die lievevrouwkes heeft eigenlijk niets met sinterklaas te zien. Maar omdat er hier nooit snoep in huis is, brengen Sint en Piet dat om de hoop te vullen, denk ik.

  Wel, over de hoop gesproken, Sint komt bij Amke en Ella ook thuis, bij de andere oma en bij de meters en bij de peters. Dus toonde Bollie vorig jaar de uitverkoop aan snoep en zei dat de kindjes ’s avonds nog wat mochten. En wij kregen dus ook wat van Amke en Ella. Pepernoten, volgens Slow, wat hier dus niet zo gekend is. Wel, ik ben nu wel niet erg snoeperig maar ik dacht spontaan aan hondenbrokken.

  Er zitten niet enkel nuances in de taal blijkbaar, maar ook in de smaakpapillen.

  @ Danique : oef, nu ben ik gerustgesteld.

 4. Hahaahaaa…het is maar wat je gewend bent natuurlijk…volgens mij houden wij Nederlanders ook van nog wat andere smaakjes aan snoep dan alleen maar zoet..denk ook maar aan de zoute drop!
  Pepernoten is een soort van taaitaai…kennen jullie dat ook niet? Waar kruidnootjes dan weer gebaseerd zijn op speculaas. Marsepein…jawel, als het goeie is…en liefst niet in te grote stukken! En borstplaat en suikerbeesten…dát moeten jullie als suikervolkje toch ook wel kennen!

 5. hihi, Piet en Sint konden de voorraad zo wel blijven aanvullen
  die lievevrouwkes smaken wel als het lang geleden is dat je dat at
  ik kon er niet afblijven

 6. ms

  @ mizzD : efkes uitgepluisd :

  -dat spul dat me aan hondenbrokken liet denken waren dus kruidnoten, Slow zat er een beetje naast.

  -pepernoten ken ik dus (mogelijk) niet.

  -borstplaat : jawel, dat ken ik, maar ik weet niet of het hier veel verkocht wordt, maar het is niet mijn ding (ik ben echt geen snoeper).

  -sukerbeesten : natuurlijk ken ik die. Dat zijn die waar je tanden zo afgrijselijk van aan mekaar gaan plakken. Die hebben wij hier ook. Ook in de vorm van sigaren waar op het uiteinde dan een stukje chocola opzit (als die nog bestaan tenminste). Dat is ook niks voor mij.

  Ik ben niet echt een zoetekauw. Ook niet wat gebak betreft.

 7. Tsk tsk tsk..en dat woont dan daar vlakbij Tienen..dat toch de Suikerstad is..!

 8. ms

  Zelfs suikerklontjes heb ik niet in huis. Ik drink mijn koffie zwart en ongezoet.

  De suiker hier dient enkel om eens op de pannenkoeken of zo te strooien of om in één of ander gerecht te kiepen.

  Voor bezoek dat wel suiker in de koffie belieft hebben we een suikerpotteke met een piemeltje. Eén keer kiepen = 1 klontje.

 9. Drink m’n koffie ook zo…maar suiker heb ik wel in huis hoor…vooral nu met die kou drinken we ook veel warme chocolademelk en die maak ik altijd zelf, dus dan heb je wel suiker nodig…én in de cakes die ik weleens bak ook natuurlijk.
  Een pot met een piemel…apart!

 10. ms

  Niet echt hoor, maar ik ga hier niet uitleggen waarom wij dat de suikerpot met het piemeltje noemen.

  Chocolade is lekker, choco is ook lekker maar in chocomelk zit een ingrediënt teveel in.

 11. Ik lust het allemaal :de Belgische versie en de Hollandse versie alleen die zoute drop niet.Wat wil je ik woon met één been in Belgie en als ik het andere been ver genoeg uitsteek ook een beetje in Nederland.Momenteel ben ik een Duitse versie van pepernoten aan het smullen.Hahaha,het doet denken aan peperkoek met wat jam en chocolade rond.En weet je waarom die lievevrouwkes rond Sinterklaas zo lekker zijn? Omdat die dan vers gemaakt zijn .Dat zei de fabrikant wanneer we op het bureau die dozen kochten samen met de chocolade voor Sinterklaas

 12. ms

  Aha! Dus hebben ze toch wat met sinterklaas te maken.

  Duitse snoep? Smakelijk!

 13. gettie

  Zalig, nog even genieten van het sinterklaasgebeuren!! Nu kan ik ook nog even de kerstdrukte voor mij uitschuiven.
  Moest even lachen omdat er schuldigen gevonden zijn i.v.m. “verdwijnen” van sjoklatte mannekes haha.
  Wij hadden dat geluk niet een kleine 30 jaar geleden. Op het moment van borden vullen bleek alle snoep aangevreten te zijn door kleine tandjes (muisjes bweikes). Toen nog kleine zoon zei een paar dagen voordien dat hij een muisje gezien had, en ik heel verbauwereerd (ah ja hé, in mijn proper huis geen muis,ik was nog jong en onervaren haha):” jaja, ge hebt mickey mouse zeker gezien met de grote oren”. Kleine zoon had gelijk, en wij zaten met een kinderdrama in wording, gelukkig kon een bevriende bakker ons nog uit de nood helpen.
  Sloef, muizen, niet te vertrouwen hé, zo klein en overal aan kunnen!!!
  Een heerlijk sinterklaasdagje wens ik nog aan jullie en Amke en Ellen.

 14. max

  Tja die Ollanders hebben wel rare dingen, zoals mostersoep en pindakaas, dat wij dat vroeger niet kenden komt omdat wij een andere kolonie hadden denk ik.

  de eerste keer dat ik pindakaas at dacht ik jakkes wat een bocht is dat, nu lust ik zelfs al pindasaus en pindasoep.

  en ga ik regelmatig naar Olland winkelen, ook omdat ze daar vriendelijker zijn, maar ja ze zijn overal vriendelijker dan in Antwerpen en Brussel hé

 15. ms

  Mosterdsaus ken ik ook.

  Maar in Olland gaan winkelen ? Nee hoor. Dat doe ik trouwens ook niet in Brussel en in Antwerpen. Allee toch niet voor een pakske kaas.

 16. max

  Lekker gezellig man en je kan er ook ontbijten , een broodje kroket en een bakje troost, hartstikke leuk joh.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén