Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Als het niet om te janken was zou je er om lachen

Alle jaren rond deze periode steekt er hier of daar toch wel ene een betuttelend vingerke op over de zwarte knecht van Sinterklaas. Alle jaren loopt dat met een sisser af. En alle jaren zijn wij blij dat het gezond verstand heeft gezegevierd.

Want die zwarte knecht van sinterklaas heeft niets te zien met de afstamming van de man maar met zijn werk, zijn job zoals ze dat nu noemen. Die zwarte knecht van Sinterklaas die moest vroeger wel door de schoorstenen naar binnen om daar de deur te gaan openen zodat Sinterklaas met schimmel en de ganse ramsamsam naar binnen zou kunnen schrijden.

Dat wist vroeger toch elk kind? Hoe verklaar je anders dat de zwarte Piet die alle jaren in de gendarmerie langskwam een witte hals en witte oren had? Er waren nog wel rare dingen aan die twee personages, maar daar gaat het nu niet over. Wel over de oorsprong van het zwarte deel van het duo.

Want dit jaar is het prijs! Ze hebben het gehaald! De roepers en de niet-weters. Dat lazen we gisteren in de gazet. In Canada mocht de sint niet vergezeld zijn van zwarte Pieten.

Gaan ze zich druk staan maken over een zwarte man op een kinderfeest. En Piet? Is dat nu een naam voor een man die zwart geboren werd? Volgens ons is dat gewoon een naam uit de lage landen.

Kolenboeren en mijnwerkers, jullie zijn gewaarschuwd. Als de Sint zijn Piet kwijt geraakt, gaan ze jullie binnenkort ook afschaffen!

Previous

Een klein beetje serieus blijven

Next

Van ridders en jonkvrouwen …

8 Comments

 1. omamoetje

  daar wind ik mij ook elk jaar weer over op. Dat ze hun geschiedenis eens leren. Piet is zwart van de schouwen en als dat nog niet zo was, het is een traditie en heeft NIETS met racisme te maken!

 2. Waar halen ze het vandaan! Die Zwarte Pieten bestaan al zo lang ,en die hebben altijd door de schouwen gekropen om het speel en snoepgoed te bezorgen aan alle brave kindjes van de hele wereld. En geloof me…
  dàt zijn er héél veel zenne ! VIVA de Zwarte PIETen !

 3. Discrimiminatie aanpakken, ok … maar daarvoor alle tradities afschaffen vind ik maar bedenkelijk, foei. Of hoe iets totaaaaal uit z’n context gerukt wordt,om wat ook al weer te bewijzen ?

 4. Ik vraag me af hoelang de redelijke mens dit allemaal moet blijven verdragen. Er was ook al zo’n herrie met Kuifje en zijn zwarte hulp en nu je reinste onzin met die zwarte pieten.Het is een traditie en zoals de vorige reacties al laten uitschijnen :die helper werd gewoon zwart door zijn werk. Moet er nu overal iets achter gezocht worden.Het woord racisme en discriminatie wordt tegenwoordig nogal vlug in de mond genomen.

 5. Het zijn dan zéér waarschijnlijk ook nog eens niet de gekleurde medemensen die zulke onzin verzinnen hè..het zijn de blanke fatsoenrakkers die blijkbaar niks beters te doen hebben dan dat soort flauwekullerige borrelpraat tot serieuze discussie te verheffen..niet te geloven! Ik eet ook nog steeds lekker negerzoenen hoor..zulke onzin!

 6. ik bedacht ook nog dat de Sint in mijn kindertijd slechts 1 Piet had en hij kwam ook niet overal tegelijk met de stoomboot aan. Eigenlijk zagen we hem bij hoge uitzondering eens, het was meer de hand van die zwarte piet die picnics of niknakjes of hoe het nu ook heet door de deurkier smeet. Een groot mysterie was dat, zwart of niet

 7. ms

  Het is maar als de commerce er zich mee bemoeide dat er meer Pieten kwamen waardoor Piet een sortnaam werd in plaats van een eigennaam.

  En toen ik klein was moesten we al naar de Bon Marché in Brussel als we hem wilden zien.

  Ik heb altijd gevonden dat die twee zo mysterieus mogelijk moesten blijven. De mensen geven veel te graag veel te veel uitleg en dan werken ze zichzelf in nesten.

 8. Ik vind het idd ook overdreven. Geen enkel kind gaat een zwarte piet koppelen aan de slavernij van vroeger of wat dan ook.

  Achja, het is zoals het is, ik vraag mij wel af of de sint in canada nog leuk gaat zijn. Als kind vond ik dat juist leuk, doordat die zwarte pieten zwart waren geshminkt hadden die iets eng/grappig/spannend. Bij een ongeshminkte piet gaat er ineens een deel mysterie van weg denk ik voor de kindjes.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén