Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De zwarte discussie

Ze laait weer op! De discussie over zwarte Piet.

In deze contreien lopen wel meer van zulke personages rond, maar geen van hen krijgt zo de zwarte piet toegespeeld als … tja, zwarte Piet.

Je hebt Knecht Ruprecht in bepaalde delen van Duitsland en verder heb je ook nog Schmutzli in Zwitserland. Allemaal zwart van het roet. Ruige mannen eigenlijk in tegenstelling tot de afgeborstelde zwarte Piet.

En dan is er ergens in Oostenrijk ook nog zo een personage, maar dat is wel degelijk een schoorsteenveger en die komt op oudejaar rond om een gelukkig jaar te wensen en ook om mee jeneverkes te degusteren. Die vind ik echter niet zo direct terug op internet.

Verder hebben we nog het geluk dat wij hier ook nog Sintemetten (Sint Maarten) hebben. Die doet het, of deed het toch in mijn kindertijd, helemaal op zijn eentje. Paard niet meegerekend.

Goed, het probleem bestaat dus, maar … als we dan horen dat ze in Gouda aan gele pieten denken en dat Albert Heyn zwarte Piet gaat bannen, dan denk ik dat ik het anders zou oplossen. Ja!

Ik zou gewoon blanke mannen nemen en die enkele zwarte vegen in hun gezicht wrijven. En dan noem je hem toch gewoon vuile Piet.

Waarom gemakkelijk maken wat moeilijk ook kan?

En wat vond Luc nu? Krampus! Voor wie meer wil weten is het wel een interessant artikeltje.

Previous

Derde keer te veel

Next

De weekends van oktober

1 Comment

  1. De hele dicussie getuigt noch min noch meer van kneuterigheid. Belachelijk en onnozel. Zwarte Piet hoort bij Sinterklaas als puntje bij paaltje.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén