Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Uit de poppenkast getapt

De voorbije week lazen we in de krant dat Walter De Donder alias Kabouter Plop, burgemeester van Affligem wordt en dat na een jarenlange ervaring als burgemeester bij Samson en Gert.

Ah! Maar over Affligem daar weet ik meer over. Als ik het heb over het dorp van mskes kindertijd dan is dat Hekelgem. Affligem was de abdij met aanhorigheden die op het grondgebied van Hekelgem lag en nog ligt trouwens, abdij die momenteel beter gekend is om de kaas en het bier. Bij de fusie hebben ze de omringende dorpkes Essene en Teralfene met Hekelgem samen in één gemeente gegoten en haar maar de naam Affligem gegeven. mskes hart heeft daar lang gewoond, zelfs toen ze er al lijfelijk verhuisd was.

In de tijd dat mske er woonde maakte de dorpspolitiek dat mske nooit in haar latere leven ook maar één dag de politiek ernstig heeft genomen.

Elke dag trok mske met één van haar broers naar de lagere meisjesschool. Eens Broer naar het eerste leerjaar ging moest hij natuurlijk naar de jongensschool die achter het toenmalige gemeentehuis was gelegen.

Het volgende verhaal dateert van in de tijd dat mske, als zevenjarige, Broer nog meenam en dagelijks het gemeentehuis passeerde bij het oversteken van de steenweg van Brussel naar Aalst.

Dat ene jaar waren er gemeenteverkiezingen. Hoe die partijen juist in mekaar zaten laten we in het midden, dat doet er echt niet toe, maar in Hekelgem had je twee partijen: “de vèrkes en de smeirders”.

In de buurt van het gemeentehuis en aan het Oude Zandtapijt hingen luidsprekers waaruit de ganse dag -was het een liedje of was het een slogan- weerklonk:

“De vèrkes elle kodd’af!”

Toen Broer, die als vierjarige erg gevoelig was voor nieuwe indrukken, dat thuis scandeerde mocht dat niet.  Rijkswachters moesten apolitiek en neutraal zijn.  Maar ook rijkswachterskinders hebben oren.

Nu vragen wij ons af  of Kabouter Plop, burgemeester van Samson en Gert nu bovendien nog e vèrken of ne smeirder is.   Maar ach, hij kan even goed van elders uit groot Affligem afkomstig zijn en niet eens van Hekelgem.

Is dat verhaal nu klaar? Toch wel en toch niet, want laat nu net de huidige burgemeester, of beter zijn ouders, ooit eens, heel lang geleden de poppenkast van die huidige burgemeester aan Broerke en de boosaardige hebben gegeven, omdat hij er toch niet meer mee speelde.

Politiek is in mskes ogen altijd een hele grote poppenkast geweest.

Previous

Foert zeggen

Next

Enkel op uitnodiging

12 Comments

 1. Ja een poppenkast is het en Plop, die vind ik zooooooooo erg.. fijne dag

 2. Nou..in feite hád je dan toen nog twee opvallend verschillende partijen…die vérkes en die smeirders…het is nu allemaal zo’n beetje hetzelfde…smeirige vèrkes!

 3. ms

  Zo opvallend verschillend waren die partijen blijkbaar niet. Bij ’t googelen op de naam van de aftredende burgemeester blijkt dat het grote verschil eigenlijk in een keuze tussen abdij of pastoor zat, terwijl ik dacht dat het over katholieken en sossen ging.

  Sossen zijn dus geen sossissen want dat is wat anders. “Sossen” is een woord dat ik ooit als kind eens opving voor socialisten en dat ik sedertdien prefereerde boven het meer gebruikte “rooie”.

 4. Maar eigenlijk vind ik het dus allemaal smeirige vèrkessossissen..!

 5. ms

  En eigenlijk heb ik sossissen liever half vèrken en half rund.

 6. Ja,mske,politiek is een grote poppenkast.bij de wee,ik heb “Diner for one”van u gepikt,ik hoop dat je het niet erg vind

 7. ms

  Neen hoor, dat is trouwens niet van mij, ik heb dat ook maar in bruikleen.

 8. poppenkast, ja, die een beetje vervelend begint te worden en niet echt meer om te lachen, en ’t volk mag niet meer meespelen (jààààà, néééé, dààààr, pàààsop roepen)

 9. Hehe…ik hou helemáál niet van worsten…die werden bij ons thuis vroeger strijk en zet bij bloemkool gegeten…en dat vind ik helemááááál niet te eten!
  (alleen een lekker pittig merguezje van de barbecue…dát lust ik nog wel!)

 10. Politiek…Ik weet niet over er nog één partij is die echt ons al zo moeilijke land kàn besturen ! Juist omdat ze er niks van bakken wordt er zoveel over en weer gediscuteerd maar oplossingen komen er niet uit de bus omdat er altijd eisen zijn van de anderen.Precies kleine kinderen : Je krijgt een snoep als je dit doet en als je dit niet doet krijg je een rammeling….

 11. foutje in de eerste zin: over =of

 12. gettie

  Ja, en wij stom kiekens, wij betalen die politiekers maar lustig verder terwijl zij ons niet “besturen” ; ze moesten verdorie allemaal aan den dop staan tot ze weer quasi vast werk hebben.
  Laat het duidelijk wezen, ik wil geen nieuw paspoort halen omdat ik volgens sommigen in Vlaanderen woon en niet in België!!
  Dorpspolitiek heeft zijn charme van weleer verloren omdat er vaker aan Brussel wordt gedacht dan aan de dorpelingen.
  Of het kabouterke nu een blauw, rood, geel, groen…mutske op zijn bolleke heeft staan mag eigenlijk niet belangrijk zijn,hij is de burgemeester van AL de Affligemmers of Affligemnaars of Affligem drinkers (klein hahake voor dit laatste)

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén