Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Een dik vies beest

Bollie en mske zijn aan het telefoneren en ineens gaat op de achtergrond het mama-alarm. “Hier zit een dik vies beest” gilt Ella.

Bollie wandelt met de telefoon naar buiten en mske denkt: “oei” want Bollie houdt echt niet van spinnen.

Maar goed, Bollie zegt: “het is inderdaad dik, het is een kever, een grote bruine kever”. Heel rap zegt mske: “heeft hij wit getande zijkanten? Dan is het een meikever! Die misdoet niks.” “Hij heeft witte ogen” zegt Bollie. En “ja, hij heeft wit op zijn zijkanten”.

“Oppakken en in de haag zetten” zegt mske. “Oma zegt dat het een lieve kever is en dat je die in de haag moet zetten” zegt Bollie tegen Ella.  “Ik kom er toch niet met mijn handen aan hoor” zegt ze tegen mske.

Tja, Bollie is de generatie die als kind geen meikevers zagen, omdat ze zo goed als uitgestorven waren. Voor wie van de generatie van Bollie is, dit is een meikever.

Maar nu zijn ze er terug, net op tijd eigenlijk voor de volgende generaties. Was mske nu zeker geweest dat het een meikever was zou ze Bollie verteld hebben dat het helemaal geen kwaad kan dat je ze met je hand pakt. mske deed dat ook al. Meikevers doen helemaal niks.

Maar die witte ogen … hebben meikevers witte ogen? Ja dus.

Nu een meikever bij Ella en deze week nog had mske de doodgereden meikever zien liggen op de straat. Niet alleen de meiklokjes zijn er vroeg bij dit jaar. De meikevers blijkbaar ook.

Previous

Alle remmen los

Next

Pasen

6 Comments

 1. ik moet toegeven dat het toch wel heel lang geleden is dat ik een meikever zag, als ik er zelfs ooit een gezien heb, ik kan het mij niet eens herinneren
  maar nu weet ik dus als ik zo’n beestje zie dat het dat is
  mooie oogjes heeft hij en precies ook twee vlechtjes, op die laatste foto

 2. ms

  Ik zag ze als kind. Maar toen waren er jaren dat ze echt niet te zien waren. En ineens waren ze er terug, eerst af en toe, maar nu sedert een jaar of vijf valt het echt op dat ik er wel elk jaar enkele tegenkom. Alleen is het jammer als het is zoals die ene die doodgereden was.

 3. Mske,eerlijk gezegd wist ik niet meer hoe die eruit zagen. Ik weet van mijn vader dat hij altijd meikevers zag op het loof van de aardappelen. Maar ik meen me te herinneren dat hij er toch niet zo blij mee was.Ik eet niet waarom,vraten die misschien het loof af?

 4. ms

  Ben je zeker dat het meikevers waren? Want die eten echt wel liever de blaadjes van de meidoornhaag en de hazelaar. De engerlingen zijn wel schadelijk voor de wortels van teelten. Daarom ook dat het meikeverbestand zo drastisch verminderd is in de jaren ’60-’70. Ze werden verdelgd door insecticiden.

  Maar aardappelen? Dat zijn coloradokevers. Dat is een echte pest op de patatten. Dat heeft mijn grootvader me ooit nog verteld toen ik hem vroeg waarom hij al die kevers van de blaren plukte.

  Mogelijk had hij ook iets tegen insecticiden en pesticiden.

 5. Gettie

  Yep, coloradokevers op aardappelen valt in het nadeel van de aardappelen. Meikever op zich doet geen schade, de enige bekommernis is om zo spoedig mogelijk voort te planten en zoals mske zegt die nakomelingen in larvevorm zorgen voor wat onrust in de tuinbouw.
  Coloradokevers hebben iets van oranje op hun schild en meikevers iets van bruin, trouwens je ziet aan de meikever dat hij lief is en in een gezapig tempo leeft, hoe die aan een partner geraakt aan dat tempo is voor mij een raadsel.
  Voor Sloef, mske en Slow en alle volgers van de blog wens ik morgen heeeeel veeeel paaseikes.

 6. In Frankrijk stikt het er altijd van in de meivakantie (uiteraard)…en nu hadden we er zelfs al eentje in het toiletgebouw op de camping..vandaag…25 april…waarom wachten die engerds niet tot mei…da’s wat mij betreft vroeg genoeg brrrrrrrr!

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén