Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Vasten

De ramadan is bezig. En ooit bewonderde mske dat, zo een ganse ramadan zonder eten in de dag. En toen kreeg ze te horen dat er ’s nachts toch wel uitgebreid wordt gegeten en vond ze dat zo een beetje lijken op vroeger, de vasten in haar kindertijd.

Want toen, ja, toen was er nog de vasten van aswoensdag tot pasen. Op vrijdag vis was het ganse jaar door, maar tijdens de vasten was dat nog een tikkeltje meer. Hoe het juist zat voor volwassen mensen, dat weet mske niet meer, ze was nog een kind.

In elk geval mochten ze niet snoepen tijdens de vasten. Alle snoep die ze kregen moesten ze in een blikken pot stoppen en de inhoud van die blikken pot mocht pas opgegeten worden met pasen.

Veel snoep was er eigenlijk nooit ten huize klein mske, maar mske denkt dat ze nooit zoveel snoep kregen als tijdens de vasten, want die blikken potten die geraakten wel half vol.

Op pasen, als de klokken kwamen, gingen die blikken potten open en aten Broer en mske alle snoep ineens op. Dat mocht dan wel.

Hoe komt mske nu op die vasten? Dat is de schuld van Baskuul. Toen die vorige week zo dwars deed en mske even de neiging had om het venster te openen en Baskuul er door te kiepen besloot ze een vastendag in te lassen, maar ze heeft achteraf toch die ontbeerde hoeveelheid niet ingehaald.

Previous

De veldwegen liggen in het veld

Next

De lastige

15 Comments

 1. gelukkig heb je die vastendag niet ingehaald, maagske zou ontploft zijn denk ik
  maar of één dagje vasten nu helpt om af te vallen k weet niet, het helpt zeker om te zuiveren en je maag te laten rusten
  Wat zei baskuul eigenlijk na dat dagje vasten?

  tja overdag niet eten en s nachts wel, dat blijft hetzelfde zeker, wij eten toch s nachts ook niet, doen wij dan jaar in jaar uit aan de ramadan

 2. onze vasten-snoep moest op school in de klas in een blikken doos die vooraan op de lessenaar van de zuster-lerares stond – de ganse dag naar zitten kijken en nooit geweten waar de verzamelde snoep naartoe ging en bovendien, om goed te staan, deed iedereen om ter hardtst zijn best om er snoep in te stoppen – en ja, die ramadan: helpt niet om slank te worden, nog gehoord dat sommigen verdikt zijn daarna

 3. ms

  @ Fotorantje: ik heb geen karkas zoals een ander. En wat Baskuul zei? Dat stond in dat postje:

  Vanmorgen stond de weegschaal terug op die ene kilo boven dat bmi gewicht.

  @ omamoetje: bij ons stond er ook zo een pot in de klas, maar Broer en ik staken dat daar niet in. Ah neen, aangezien wij thuis ook een pot staan hadden.

 4. OT dat is zeker recht voor de raap

  maar ik viseerde niemand en zeker niet om inhoud van blogs hé, enkel dat teksten voor mij soms te lang zijn om met mijn concentratieproblemen er doorheen te geraken, en bij alle blogs die ik volg doe ik zeker de inspanning om alles gelezen te krijgen
  Dat ik geen boeken meer lees is niet omdat boeken slecht zijn hé

  en dat had niks te maken met de ‘citaten’ die ik plaatste
  Die citaten zijn dingen waar over nagedacht kan worden, met als resultaat dat je ofwel helemaal niet akkoord bent of met als resultaat dat je er toch dingen kan uithalen die ‘zin’ hebben, en dat moet elk persoon voor zichzelf uitmaken

  ik dacht niet dat ik het over hypocrisie gehad had

 5. ms

  @ Fotorantje: ik heb dit op jouw blog beantwoord.

 6. Nooit aan dat vasten hoeven doen…maar die ramadan…dat vind ik eigenlijk ook altijd wel een beetje vreemd…dat die na zonsondergang wél mogen eten ( en logisch dat ze dan niet afvallen…je lichaam verwerkt al dat eten dan toch helemaal niet goed meer!)..die ramadan heeft als bedoeling te voelen hoe arme mensen zich voelen..maar die kunnen na zonsondergang óók niet eten hè!
  Ik ga geen dagje vasten..ik zou dat dan inderdaad overcompenseren vrees ik! bij moet het regelmaat zijn…ook geen maaltijd overslaan want dan ga ik de gekste dingen lopen eten..dat is nu eenmaal zo.

 7. ms

  Helemaal niet eten is niet gezond, dat was indertijd in de vasten ook de bedoeling niet. Maar wel minder eten. Die dag heb ik gewoon enkel enkele boterhammekes met confituur gegeten en er ging meer dan een kilo af.

  Dat is nu wat ik niet eerlijk vind, dat ik normaal al maar zo weinig eet en dat er van die reusachtige schommelingen mogelijk zijn. Ik heb wel een probleem met water vasthouden, niet in mijn handen natuurlijk, daar loopt het gewoon door,behalve als ik het in een fles doe.

  Belachelijke reactie eigenlijk, maar er wordt al zo weinig gelachen op de blogs de laatste tijd. Noem dit maar een mislukte poging tot.

 8. HAHAHAHAHA…GOEIE POGING!
  Ik kan trouwens wel een kwartier onder water blijven..écht waar!

  (onder de douche hahahaha!)

 9. ms

  Ik zoek al de ganse morgen naar iets om eens mee te lachen. Ik zoek al sedert half twaalf naar een grappige reactie op deze hiervoor.

  En dan komt het ineens uit onverwachte hoek. Slow leest in de advertenties over de man die iemand zoekt om zijn kinderen op te vagen en schoon te maken.

  Ik heb de printscreen er maar bij gezet, want hij kan nog altijd verbeteringen aanbrengen. Het is nu niet direct een HAHA-grap maar als begin mag het er toch zijn.

 10. Hehe..eigenlijk wist ik niet wat opvagen is…ging ik het opzoeken…kwam ik uit bij een forumtopic van weekblad Viva waarin iemand vroeg: ‘een oud diploma opvagen..waar doe ik dat?’ hahahaa typfouten kunnen toch wel grappig zijn hé!

 11. bea

  Ramadam en vasten….no comment (sttt, ik vind het kwatsj, heb een hekel aan religieuse regeltjes)
  Als kind vastte ik wel, dan konden we niet kiezen hé Het beperkte zich enkel tot niet snoepen maar ik denk niet dat wij een pot hadden om gekregen snoep in te doen. Al die tijd kreeg ik geen snoep te zien…wat een trieste kindertijd was me dat

 12. ms

  @ mizzD: soms zijn die advertenties echt wel knetter en de moeite waard om twee keer te lezen.

  @ Bea: Bij ons leek het wel of wij in de vasten meer snoep kregen dan anders, want anders was dat niet goed voor onze tanden.

  Zelfs hotmail vindt dat we meer moeten lachen. Dit stond vanmorgen naast mijn mail.

  Maar ik mocht van ons moeder met niemand lachen.

 13. Niet snoepen, niet lachen, precies een moeilijke jeugd gehad.

 14. ms

  Ah! Mijn jeugd? Ze was wat ze was, net zoals die van iedereen waarschijnlijk, maar dat kan natuurlijk ook een zwans zijn.

 15. Gettie

  Wij moesten dan nog tijdens het vasten het knikkende negertje nog extra voeden en mère supérieure hield het kassaboek natuurlijk bij!!
  Hoe meer kwartjes (met een gaatje nog), halve frankjes en frankjes we meebrachten des te meer punten kregen we voor godsdienst op ons rapport.
  Later is dit vervangen door het broederlijk delen, nog zo een mega-gedrocht.
  Ikke snoep inleveren?? Tot mijn 10de kregen we 2 maal per jaar chocolade van den jaak en dat was het en af en toe konden we voor 1 frank 5 (of 10 ?)chocolade karamellen kopen als we eens geld van grootvader hadden gekregen.
  Godsdienstige regeltjes; ter ere van wie, van wat?
  Het gaat nu compleet aan mij voorbij.
  Voor de stichter was een ezel en palmblad genoeg en nu moet de opvolger een vliegtuig, kogelvrije auto… hebben.
  I rest my case!

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén