Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Rijke woordenschat

Toen mske nog kind was hoorde ze eens iemand over een kindje, dat veel weende, zeggen: “amaai, dat is ook een bleitsmoel” waarmee bedoeld werd dat het een kindje was dat veel weende.

Later, toen mske een puber was en dus in een ander dorp woonde, hoorde ze een andere benaming, al ging het dan niet over een kindje maar over iemand die nogal snel water maakte en die niet meer tot de kinderschaar kon gerekend worden. Toen werd er nogal smalend gezegd: “amaai, dat is ook een jankbakkes”.

Toen Slow en mske met de reuzenbouwerij bezig waren en ze beter contact kregen met de mensen van de andere dorpkes leerde ze Sint Pancratius kennen.

In Waasmont is dat namelijk de patroonheilige van de parochie en toen mske al die sloefkes aan die reus zijn gordel zag, vroeg ze waarvoor dat diende. Toen bleek dat Sint Pancratius wordt aangeroepen voor kindjes die te veel wenen en als dat opgelost geraakt dan krijgt hij de sloefkes of het slabbetje. In Waasmont noemen ze Sint Pancraas dan ook: “de huilmuil”.

Previous

Panelgesprekken

Next

Tempel

5 Comments

  1. Vind bleitsmoel voor zo’n kleintje eigenlijk een erger woord dan jankbakkes voor een volwassene! Een kindje dat huilt..ach, dat hoort er toch een beetje bij..hoe moet zo’n ding anders aangeven dat het ergens aan ontbeert of mankeert? Ik zou pas die heilige aanroepen als het héél erg was hoor..en dat zijn toch wel uitzonderingen lijkt me.

  2. Sloef goede middag…

    nen bleitsmoel droogt wel op en nu ik heb geleerd dat er zelfs nen patroonheilige voor bestaat, kunnen die gerust bleiten, al doet de heile Sint-Pancratius aan iets anders denken en hopelijk helpt hij diegenen die daar aan lijden .
    En inderdaad…nen trein denkt niet en ik heb ook al meegemaakt dat ik kwam aangelopen en voor mijne neus de deur toe vloog en een uur wachten in de bijtende kou aan mijn been had . Fijne groetjes )pepino

  3. t zijn dus eigenlijk allemaal tjiepmuilen

  4. Alé weer iets bijgeleerd.Nu weet ik dat er voor bleiters ook een patroonheilige bestaat. Die man zakt zeker door zijn knieën met al die slabbetjes en sloefkes aan zijn ceintuur!

  5. hahaha, ik heb idd ook iets bijgeleerd

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén