Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Knots en boem

Naar aanleiding van de moord op Anne Faber en de woede over een falend rechtssysteem, die daaruit voortvloeit, wil ik een klein verhaaltje vertellen, een beetje simplistisch weliswaar, maar ik heb geen zin om geschiedenisles te geven.

In de tijd van knots en boem leefde er eens een sterke man. Hij nam een minder sterke terzijde en zei: “Ik ben de baas”. Die lachte wat en vertelde de sterke wat hij voor zijn part kon doen. Knots en boem, de lacher had gedaan met lachen en was voor de rest van zijn leven afhankelijk van de sterke, mits afstand van een deel van have en goed.

Natuurlijk ging het verhaal rond en iedereen bezag de sterke met ontzag. In plaats van allen samen de sterke aan te pakken, gingen ze slijmen en beloofden de sterke een deel van hun opbrengst mits hij hun veiligheid zou garanderen.

Eens dat voor elkaar ging de sterke met gevolg naar het verder gelegen dorp en zei: “Ik ben de baas”. De dorpelingen lachten, de sterke gaf bevel tot knots en boem en de dorpelingen lachten niet meer. De sterke pakte have en goed.

Op deze manier werd door de eeuwen heen verder betaald voor veiligheid. De sterke, die ondertussen als de heer door het leven ging, eiste een deel van alles. Getuige daarvan zijn de tiendschuren die nog overal overeind blijven staan zijn. Zolang je op het grondgebied van de heer woonde kon je bij gevaar rekenen op de steun en als het fout ging was er rechtspraak. De straf? Gewoonlijk was dat wel knots en boem.

Het systeem bestaat nu nog, zij het gemoderniseerd en geciviliseerd. Maar waar is onze veiligheid en onze bescherming als veroordeelden, die tot elf jaar veroordeeld zijn, na luttele jaren vrij rondlopen en niet gecontroleerd worden (TBS) omdat zij beslisten dat ze hun psyche niet willen laten onderzoeken?

De verwijzing in de reacties betreft dit artikel aangaande een vermoorde studente in Luik. Dat vind ik echter nog van een ander allooi. Een kerel die in zijn blootje voor de deur verschijnt vind ik persoonlijk nog steeds minder erg dan ene die je, op welke manier dan ook, aanraakt. Het verschil is dat de blote ondervraagd zal worden en de aanraker wordt weggelachen.

Previous

Naslagwerken

Next

In het paskotje

10 Comments

 1. Er zal een onderzoek komen, als gewoonlkijk. Je weet hoe het meestal gaat: ze dronken een glas, ze deden een plas en alles bleef zoals het was.

  Mooi symbolisch verhaaltje.

 2. Straf, ja. ?

 3. Ik heb weinig aan de reacties toe te voegen.

  Bezorgde groet,

 4. elsjeveth

  Vraagtekens wat betreft onze ‘beschaafde samenleving’. Te triest voor woorden

  • ms

   Wat heet “beschaafd”? Als je een wolf in een kudde schapen gooit moet je achteraf ook niet staan kijken als er slachtoffers vallen.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén