Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De zeven je-weet-wel: ook hebzucht

Of hoe moet je de stunt van de Nederlandse supermarktketen Jan Linders anders noemen?

Was het om aan te tonen: “wij kunnen meer dan de anderen”? Dan zijn de anderen gewoon eerlijker. Eender welk spel moet je eerlijk spelen en het is niet omdat je kàn bedriegen dat je het ook moet doen.

Dat is het niet echt hé? Toch niet als je flesjes van 2,50 euro per stuk, inclusief 0,62 euro leeggoed aan 9,95 euro per stuk gaat verkopen. Geen winst op maken? Maak dat de ganzen wijs.!

Die avond, jawel, ik schreef het bericht die vrijdagmorgen al, las ik dat ze zich excuseerden, ze zeggen het als volgt:

In de media is veel gezegd en geschreven over deze actie. Het sentiment dat hierbij is ontstaan, hebben we wellicht onderschat. In het bijzonder zijn we geraakt door de teleurstelling die de abdijgemeenschap van Westvleteren heeft uitgesproken. Gezien onze goede intenties betreuren we dit dan ook ten zeerste.

en Jan Linders benadrukt:

dat de verkoop –in samenwerking met inkooppartners- vanuit goede intenties, vanuit respect voor alle trappistbieren en zonder winstbejag is georganiseerd.

Alle ganzen des landes lopen nu meewarig hun kop te schudden na het zoveelste staaltje van wat ze hen allemaal proberen wijs te maken.

En dan zijn er de anderen, de brouwers die mee op de kar springen omdat hun unieke bieren aan woekerprijzen worden verkocht maar dat is nog een andere zaak. Dat van die Westvleteren lijkt meer op een zet om aan te tonen dat de broeders bedot kúnnen worden.

En wie is uiteindelijk bedot? Toch wel diegene die 9,95€ betaalde voor een fleske bier zeker. Had die gereserveerd en daarna in de auto gesprongen en er om gereden, had die een hele bak met fleskes aan 2,5€.

Binnenkort weer staan bleiten als er bijkomende maatregelen getroffen worden.

Maar goed, ik drink geen Westvleteren, ik vind dat er lekkerder donker bier op de markt is.

Previous

De zeven hoofdzonden: hebzucht

Next

Lieke in Linken

17 Comments

 1. Munt slaan op de (monniks)kap van een ander. Ik vind ze telkens weer weerzinwekkend, die verhalen. ?

 2. Net nu ik dacht dat heel die Westvleteren hype over was, krijgen we dat. Beetje stom van die supermarkt dat ze het bier op zo’n grote schaal verkochten. “In ’t klein” was het waarschijnlijk nooit uitgekomen. Bij onze brouwer verkopen ze ook Westvleteren, de 12 zelfs die zogenaamd moeilijk te krijgen is. Onder de toog en voor veel te veel geld (5€ dacht ik), maar er is wel heel gemakkelijk aan te komen. Alsof die paterkes van Westvleteren dat niet weten …

  • ms

   Wij hebben het één keer gedronken, in Leuven. Luc wou weten hoe het smaakte en dan moest je nog geluk hebben dat ze het net hadden. Heel waarschijnlijk haalden ze dat ook met één bak per keer.

   Zoals gezegd, er zijn er ander. Die drink ik dan wel eens op een terrasje. Vroeger had ik ook donker bier in voorraad, maar gezien de massa bezoekers die wij nu nog krijgen, kopen we helemaal geen voorraden meer.

   Sporadisch koop ik eens een blikje donkere Leffe … als ik stoofvlees maak.

   Mogelijk zijn de broeders wel op de hoogte van kleinschalige projecten maar dit was hen echt wel uitlachen (al zijn de dommen dan wel zij die het zo duur betalen).

   • Ik weet niet hoe het smaakt want ik drink geen bier (ik doe het alleen in mijn eten, donkere Leffe inderdaad). Moest destijds wel eens een flesje halen voor mijn zoon maar ik hoor hem er al lang niet meer over spreken.
    Goh ja, de dommen … als je daar een bak gaat halen in die supermarkt dan ben je misschien niet van de slimsten, maar voor één of twee flesjes naar Westvleteren gaan rijden is ook niet slim. En niet goed voor het milieu om maar een ander stokpaardje aan te snijden.

    • ms

     Een flesje voor de zoon? Wel, waarschijnlijk wou hij het dan ook eens proeven.

     Maar het is omgekeerd: je kreeg maar twee flesjes in die supermarkt, bij de broeders kan je een bak kopen.

     Ik ga er niet om. Ik vind de dubbele Grimbergen de lekkerste en als ik die al zou willen kopen, staat die gewoon in de Colruyt.

     • Klopt. Mijn zoon is een genieter die alles eens wil proeven, geen ‘grootdrinker’. Gelukkig kan je bij onze drankenhandel alle biertjes (en dan heb ik het over 500+ soorten) per flesje krijgen. Is handig om alles te kunnen proeven en daarna een selectie te maken.

      • ms

       Ik had -heb nog- wel eens last van een lage bloeddruk. De dokter ried me aan: “drink eens een stout”, maar dat bier is zo bitter.

       Luc heeft nooit van donker bier moeten hebben, hij vindt ze allemaal te bitter, maar die Westvleteren wou hij wel eens proeven, gewoon omdat er altijd zoveel om te doen was.

 3. Deze actie is aan mij voorbijgegaan of onze lokale Janlinders deed niet mee.
  Was het alleen in België?

  • ms

   Volgens mij hebben wij geen Jan Linders in België, na enig googelen vind ik er ook geen enkele.

   Het betrof winkels in Nederland. Kan je je voorstellen? 150 Nederlandse auto’s die elk twee bakken kwamen halen? Als ze achter elkaar reden moet dat nogal een kolonne geweest zijn.

 4. ms

  in alle zestig winkels vijf kratten met elk 24 flesjes trappistenbier. Het gaat om Westvleteren Blond (5,8 procent alcohol), Acht (8 procent alcohol) en Twaalf (10,2 procent alcohol). De klant mocht maximaal twee flesjes voor 9,95 euro per stuk kopen. Het liep storm.

  Waarschijnlijk waren ze al weg toen jij er was.

 5. Proost krijg zo wel een heel andere betekenis. Meer van pruttt

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén