Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De Canadese ganzen

In De Beemden lopen de watervogels vrij rond. Ooit waren dat dan eenden en waterkiekskes en meerkoeten en de inheemse ganzen. Daarna doken er ook Canadese ganzen op. En die gingen uiteindelijk de overgrote groep van de populatie uitmaken, zodat ik me afvroeg waar de inheemse ganzen gebleven waren.

Vorige zaterdag zag het er overbevolkt uit, maar toen had ik al in de krant gelezen dat ze de Canadese ganzen gaan afmaken1. Waar mogelijk zullen ze gebruikt voor menselijk consumptie, de rest wordt vernietigd.

Natuurlijk weet ik niet of men dat al niet eerder deed, maar ik vraag me toch af waarom men eerst een probleem zo laat escaleren vooraleer in te grijpen en waarom men dan toch moet wachten tot er eerst nog een massa kuikens geboren werden, terwijl men het toch heeft over prikken en schudden van eieren, maar daar zijn ze nu te laat mee.

De uitleg als zou men wachten tot de ruiperiode2 klinkt logisch maar die ruiperiode komt dan wel na de eierschudperiode?

Als ik het grote aantal rond die relatief kleine vijver zie, denk ik dat ze er toch niet te veel aan dood gedaan hebben en al zeker niet de ganzen.

Bovendien worden ze frank. Op zeker ogenblik belette die ene me de doorgang, ik gaf niet af, hij stond te blazen als een blaasbalg. Luc opperde dat het misschien toch beter was om even het andere paadje te nemen. Was het een hond geweest, ik had niet toegegeven, maar ik heb nog nooit een conflict met een gans gehad, ik weet dat dat heel hard kan pitsen, maar ik weet niet hoe lang ik uit roulatie zou zijn na zo een aanvaring met een kwaaie gans.

Maar ik heb het hem wel goed gezegd! Ik heb gezegd: “en gij straks de pot in”. Hij leek me wel te begrijpen want ineens chargeerde hij. Ik ben, zonder hem uit het oog te verliezen rustig naar het andere paadje gestapt, maar man ik heb wel gedacht dat hij er nogal een vitesse had opzitten. Die was het écht wel zinnens.

Over de Nijlganzen hebben ze het niet, al vind ik dat die ook meer en meer opduiken. Of gaan we wachten tot ze ook niet meer onder controle te houden zijn?


____________________
1 Het Nieuwsblad
2 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/02/06/canadeze-ganzen-dreigen-voor-miljoenen-euro-schade-aan-te-richte/

Previous

Inbegrepen in de huur

Next

De vergeetachtigen

9 Comments

 1. Voor kwaaie ganzen loop ik een stukje om.
  We zagen al jaren een overvloed aan ganzen, aan de Maas en bij de plassen. Ze afschieten schijnt niet genoeg te helpen, er komen telkens nieuwe volkjes.

  • ms

   Het eigenaardige was dat er maar één gans zo agressief werd, de meeste andere keken zelfs niet op. De Nijlgans is wel met haar jongen het water in gegaan.

   Maar die zijn mensen gewend, er wordt op die vijver ook gevist tijdens het visseizoen.

 2. Hier last van een overschot aan vossen. Gisteren zat er ene te zonnen op twintig meter van ons. Ze zijn zelfs niet bang meer… Vorige week beet hij de kippen van de buurvrouw de kop af (overdag!). De fazanten die hier altijd rondscharrelden zien we niet meer…
  Misschien moet men maar eens wat vossen verhuizen naar plakken waar teveel ganzen zitten?

  • ms

   We zagen ooit wel een vos bij de waterzuivering, maar dat is nog een eind van De Beemden (alhoewel een eind … 1,5km?), maar zouden die niet eerder de eenden, meerkoeten en waterkiekens aanpakken dan die grote ganzen?

   Ik heb de indruk dat vossen het zich ook gemakkelijk maken en liever bij de neerhofkes van de mensen gaan winkelen. En ja, die vijver ligt ook in mensenbuurt.

   Vorig jaar zei een vrijwilliger van Natuurpunt dat ze er iets gingen aan doen. En kijk nu …

   • Een vos is sluw… hij zoekt altijd de makkelijkste prooi. Toch ben ik bang voor de kat. Daarom zit ze nu achter een net en alleen als we in de buurt zijn. Mijn man zag enkele jaren terug een vos met een kat in zijn muil. Vandaar… Meestal zoek een vos de confrontatie met een kat niet op, maar toch kan het weleens gebeuren.

    • ms

     Juist daarom, de gedomesticeerde kippen kunnen geen kant op en zijn een makkelijk doelwit. De eenden zijn kleiner en de ganzen agressief.

     Een vos zou niet veel baten, vrees ik.

 3. Ze zouden er vlugger bij moeten zijn vooraleer er overbevolking is. Dan verschieten ze dat ze tijdens de opruiming de publieke opinie tegen zich krijgen.

  • ms

   Je ziet het al jaren aankomen. En ik ben/was voorstander voor maatregelen. Maar als ze het over vernietigen en afmaken hebben dan vraag ik me inderdaad af waarom ze wachten tot het kalf verdronken is.

 4. elsjeveth

  Ook in Den Haag en Rotterdam een plaag …de Nijlganzen

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén