Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Het gevaar van de kiep

Het is lang geleden, in een tijd dat Sloef nog een jonge kat was, dat ik op een zeker ogenblik opschrok van een enorm lawaai als van een heel kattenleger dat gezamenlijk in een houten vloer zat te krassen.

Ik sprong op, repte me richting geluid en zag Sloef met zijn achtereind uit het open kiepraam steken terwijl hij uit alle macht probeerde er uit te geraken.

Zonder nadenken, greep ik hem vast, want door zijn eigen gewicht zakte hij steeds lager en lager en kneep die kiep harder en harder rond zijn kattennek.

Sloef vocht als een duvel … tegen dat raam rond zijn nek, tegen mij al wist hij niet dat ik dat was, tegen … Het was gewoon pure paniek. Ik kan me niet herinneren dat ik de pijn heb gevoeld, maar ik tilde hem hoger en hoger -want geen sinecure was met zo een vechtende kat- tot hij zijn hoofd weer naar binnen kreeg en hij met een kattensprong op de grond sprong. Toen pas zag ik de schade aan mijn armen.

Sloef heeft mij nooit vies bekeken. Ik weet niet of hij zich realiseerde dat ik aan het helpen was. Maar hij heeft nooit nog een poging gedaan om buiten te geraken, al zit hij soms wel op de vensterbank naar buiten te kijken.

Een raam mocht nadien enkel nog op kiepstand als er geen kat in de buurt was. Was dat wél zo, dan bleef het venster dicht.

Later vertelde de dierenarts me eens dat ze een kat had moeten laten inslapen. Die was daar tussen gesukkeld terwijl de menselijke bewoners niet thuis waren en tegen dat ze hem vonden waren alle ledematen afgestorven.

Ik heb dat ooit verteld gehad aan mensen die de kiep op lieten staan tijdens hun afwezigheid. De reactie van de toehoorders was een beetje lacherig. Een beetje van: “mens, je bent aan het zagen”. Ik zei niets meer en vergat.

Misschien zal er nu meer geloof aan gehecht worden. Ah ja … want nu heeft het in de gazet1 gestaan.

1 Het Laatste Nieuws

Previous

De gezichten

Next

De neus wil ook wel wat

11 Comments

 1. Er wordt ook hier veel gewaarschuwd ivm kiepramen die zo gevaarlijk zijn voor katten. Ook wij hebben er een in de berging dat af en toe openstaat, maar nooit met Storm in de buurt. Goed dat je er nog eens op wijst, dan wijs ik mijn echtgenoot er ook nog even op voor ik straks vertrek naar de Ardennen met mijn moeder en zussen. Echtgenoot vindt dat ik overbezorgd ben aangaande de kat en het kiepraam, maar stilaan raakt hij overtuigd. Dus jij had het ook voor. Sloef heeft geluk gehad omdat je onmiddellijk kon ingrijpen.

  • ms

   Ze kunnen er niet terug uit. Ze zakken gewoon, hebben geen grip en zo .

   Hier staan de ramen open waar Sloef niet binnen kan. Komt hij bij ons zitten, gaat de kiep dicht. Het gaat veel te snel.

   Misschien doet hij het niet meer, misschien weet hij het ook nog, maar daar ga ik niet op hopen.

 2. bedankt voor de waarschuwing.
  Wij hebben ook zo’n kiepraam in de keuken.
  Gelukkig is er nog nooit iets ernstigs mee gebeurd

 3. Katten en kiepramen, geen goede combinatie. In geen enkele richting!

  • ms

   Dat is dan ook nog een bijkomend probleem. Ooit lieten we gewoon de achterdeur open staan en wandelde er een wildvreemde kat naar binnen. Die kan ook gebruik maken van een kiepraam. En op een vreemde kat in huis zit je ook niet te wachten.

 4. Wat erg, je dier zo terug te vinden.
  Sloef had geluk! Ik denk dat je daar wel een paar gewonde armen voor over had.

  • ms

   Dat voelde ik niet tijdens mijn poging om hem er uit te krijgen. Ik vond het eerder vervelend dat hij zich niet even stil hield, het zou alles gemakkelijker gemaakt hebben.

   Een kiepraam is hoger dan je denkt met een vechtende kat in je handen.

 5. Ik snap het helemaal.

 6. elsje

  Och het arme beest. Net zoals de kat die veel buiten speelt een halsband incl. belletje omdoen om de mussen te waarschuwen dat er gevaar op komst is. Heeft menig poezenbeest zichzelf mee opgehangen.

  • ms

   Inderdaad. Ook met die vlooienhalsbandjes.

   Een kat die jaagt is de natuur, een kat die klingelt niet.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén