Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Ma Joeng

(…) vroeg Ma Joeng: “Waarom zijn we over de grenzen toch altijd aan het vechten met die barbaren? Laten we de kerels in hun eigen sop laten gaarkoken!”

“Je begrijpt er weer niets van” antwoordde Tsjiao Tai. “Het is onze plicht hen van hun barbarendom te verlossen en hun onze beschaving te leren.”

Wat ik over de uitspraak denk, zal wel geweten zijn, mag ik hopen. Ik heb het nu eenmaal niet begrepen op wezens die denken dat hun manier van leven zo verheven is dat ze ze aan een ander moeten opdringen.

Vanwaar komt het citaat?

Lang geleden, in een tijd dat ik enkel stichtelijke boeken kreeg, vond ik in Het Nieuwsblad een vervolgverhaal en aangezien ik de krant van voor naar achter en van achter naar voor uitploos, las ik die verhalen.

Ik herinner er me zo een dat door een -denkelijk- Nederlandse schrijfster werd geschreven, dat ik uitknipte en zelf inbond. Jammer genoeg is dat verloren gegaan en vind ik nu via google ook niks terug. Maar daar gaat het niet over.

Het gaat wel over Rechter Tie, van Robert van Gulik1. Dat knipte ik niet uit maar dat onthield ik wel, in die mate dat ik later op verschillende rommelmarkten, de boeken van Robert van Gulik kocht.

Laatst stond er nog een in een Kringwinkel en ik had hem niet. Dat was een mooie aanleiding om de andere eens uit hun doos te halen en ze voorlopig op de -nog niet afgewerkte- boekenplanken te zetten. Het gevolg daarvan was natuurlijk dat ik ze opnieuw ging lezen en het citaat tegen kwam.

Rechter Tie was een magistraat. Eén van zijn helpers heette Ma Joeng. Die is nog steeds gekend in Vlaanderen afgaand op de talrijke keren dat je hoort: Ma Joeng toch …


____________________
1 Wikipedia

Previous

Op paasjacht

Next

Cassettes op DVD

10 Comments

 1. Dat slot zet alles in perspectief. ?

 2. Mijn ouders lazen “Het Volk” en daar stonden ook van die vervolgverhalen in die mijn moeder dan uitknipte en samenbond.
  Rechter Tie is inderdaad vergeten maar “Ma Joeng” daarentegen…

  • ms

   In die tijd volgde ik ook de strips in Het Nieuwsblad. Maar een echte striplezer was ik nooit. Ik heb -denkelijk- drie verhalen van de Rode Ridder gevolgd. Toen was ik het beu.

 3. Nog nooit van gehoord, hoe is dat mogelijk? Ma joeng toch…

  • ms

   Geplaatst in een tijd dat mijn moeder mijn boeken nog censureerde en ik goed wist wat ze van die verhalen zou denken -er kwamen blote vrouwen in- vond ik het wel prettige lectuur. Pas later ontdekte ik dat ik echt wel een thrillerliefhebber was.

   Robert van Gulik was sinoloog, diplomaat en auteur en illustrator en ik dacht er wat op te steken over het oude China, maar achteraf gezien zijn die boeken nogal simpel geschreven. Ze berusten wat veel op toevalligheden.

   Gelukkig zijn er nog Tsjiao Tai en Ma Joeng voor de vrolijke noot.

   ?

 4. Mooie uitsmijter. 😀
  Rechter Tie kende ik, van Gulik ook maar het is lang geleden. Ik denk niet dat ik er veel aan vond en ze me daarom niet goed herinner.

  • ms

   Inderdaad, lang geleden.

   De prijzen waarvoor ik ze kocht staan nog in de boeken, allemaal nog in Belgische frank.

 5. elsje

  Hij is leuk deze blog

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén