Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Lapsus

Lapsus

Het begrip lapsus heeft 2 verschillende betekenissen:
1) oordeel, inzicht dat onjuist is maar dat men zelf voor juist houdt; fout; dwaling; misvatting; onjuistheid; vergissing
2) de handeling of het resultaat van het zich vergissen bij het spreken; vergissing bij het spreken; verspreking

Net toen ik dacht: “Lap Sus!” omdat ik na enkele dagen wandelen merkte dat de resultaten van het project “afvallen” stilvielen, kondigde het weerbericht regen aan en ik dacht “Lap Sus!” omdat we dan weer niet meer konden gaan wandelen.

Dat afvallen en bewegen niet samengaan merkte ik al, telkens tijdens de vakanties waar we toch meer gaan wandelen, maar ook bij het dagelijks fietsen met de hometrainer.

Net toen ik dacht dat het me eigenlijk goed uitkwam, die regen die me een dag wandelpauze opleverde, dag die ik kon gebruiken om de boven liggende keukenhanddoeken te verbouwen tot mondmaskers, dacht ik: “Lap Sus!” toen ik las ik dat de minister van volksgezondheid nog altijd beweerde dat mondmaskers een vals gevoel van veiligheid geven1.

Dat had me niet echt kunnen storen. Mijn opinie daarover is ongewijzigd en zelfs bevestigd nu Luc niet meer zonder dàt -blijkbaar niet zo mislukte- mondmasker naar de bakker wil. Hij vindt dat een goed en vroeg zelf om er meer van dat model te maken.

Het andere model dat ik uitprobeerde -past hem niet maar mij wel- is tot nu toe nog niet gebruikt, maar dat zal wel veranderen als er meer volk naar buiten mag.

Dus ondanks het vals gevoel van veiligheid -een mens is nooit 100% veilig en wie niets doet is sowieso geschoren- en met boven nog vijf handdoeken die in aanmerking kwamen … was mijn besluit snel genomen: mondmaskers maken tijdens regendagen.

Zodoende dacht ik: “Lap Sus!” toen ik gisterenmorgen in de “Live” van “Het Nieuwsblad” las dat er volgens “De Tijd” onrust bestaat over katoenen mondmaskers².

Refereren was ook al een hele opdracht omdat ik niet naar een artikel van “Het Nieuwsblad” kan verwijzen als het in de “Live” staat. Ik moest het gaan opzoeken en kreeg daarbij de keuze tussen de sensatiegazet en “De Tijd”, waar het een +artikel betreft dat ik om één of andere reden wel maar Luc niet te zien kreeg.

Bij het lezen dacht ik: “Lap Sus!” want veel duidelijkheid schept het artikel niet, enkel wat algemeenheden en “zou en wou”.

Veel wind en borstklopperij zoals er de laatste tijd zoveel artikels in de media komen. Heeft ondertussen nog niet iedereen zijn parolleke over de kwestie gedaan? Of zouden ze er nog enkele kunnen uitgraven?

Kwestie was: wat met de mondmaskers? Afwachten? Maar zijn daar onze politiekers niet zeer goed in terwijl ik meer respect heb voor de kordaten? Moest ik dan hun voorbeeld volgen? Twijfelen en afwachten? Tot Sint Juttemis? Wachten op Godot? Of beter nog: op alle twee?

Ik nam een zeer risicovol besluit. Ik zou die maskers maken … katoenen. Ik speel met ons leven, hoe onverantwoord.

Het is nochtans simpel. We spelen allemaal met ons leven. Zoals eerder gezegd: welke veiligheid is waterdicht?

Indien nodig plak ik er wel een inlegkruisje in!

____________________
1 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/04/27/liveblog-27-april/
2 Proximus

Previous

Het hoorapparaat

Next

Het jaar verschil

12 Comments

  1. Hoe dichter het katoen is geweven, hoe beter de bescherming, heb ik gisteren gelezen. Mijn zus heeft ze voor mij genaaid met twee lagen zeer dicht geweven katoen. Het gaat erom dat die zwevende partikels, die heel klein zijn, niet door de stof heen kunnen. Dat idee van dat inlegkruisje is ook goed, maar neem dan toch maar een XL zodat je neus en mond goed kan bedekken. Een stuk stofzuigerzak (ongebruikt) schijnt ook goed te werken.

    • ms

      Ja, ik weet het. Ik maakte er vorige maand al eentje, waarvan ik oorspronkelijk dacht dat het te dik was, maar dat uiteindelijk prima voldoet aan de vereisten.

      Alleen werd ik er vorige maand nog redelijk raar voor aangekeken. En nu het zover is, lijkt iedereen in paniek dat ze er niet gaan aan geraken.

      Voor zover mijn -al zo dikwijls- belachelijk gemaakte vooruitzien. Klinkt wat bitter, maar is het niet. Het is enkel een vaststelling.

      Ondertussen maakte ik er wel al enkele meer en blijkt nu dat de stad Landen er per inwoner vandaag of morgen eentje in de brievenbus komt stoppen.

  2. Hier alleen nog vage plannen om er een paar te maken. Ik zou ze alleen gebruiken mocht ik onverhoeds in drukte terecht komen.
    Een patroon heb ik , theedoeken genoeg, ik zie wel.
    Zodra het verplicht wordt verwacht ik dat de overheid ze gratis verstrekt.

    • ms

      Ik wantrouw iedereen als het over dit soort zaken gaat.

      Als je ziet hoe ze uitvergroot reageren op belachelijke zaken en hoe belachelijk ze reageren op serieuze zaken, heb ik de indruk dat we leven in een wereld met een overgrote meerderheid wiens denkpistes ik niet begrijp.

      Ik ga er van uit dat niet iedereen thuis blijft met lichte symptomen. Ik ga er van uit dat er mensen rondlopen die nog niet weten dat ze het hebben én verder zetten.

      Ik vertrouw ook niet op anderen als het om mijn veiligheid gaat. De overheid moet zorgen dat we hierdoor komen. Ze moeten beslissingen nemen en richtlijnen geven, maar ze moeten zich -voor mij dan toch- niet gaan bezig houden met futiliteiten zoals het maken van maskers.

      Verder klaagt iedereen dat ze zich vervelen in hun kot.

      Betrouwen op de overheid vind ik nu een vorm van zelfstandigheid uit handen geven.

  3. Iedereen vertrouwen doe ik niet. De regering half. De mensen in het algemeen helemaal niet. Ik blijf zo goed mogelijk op afstand.
    Het ligt eraan om wie het gaat. Van de mensen die ik van nabij ken weet ik ongeveer met wie ze omgaan en/of ze contact hebben en daar houd ik rekening mee.
    Misschien riskant maar met teveel wantrouwen kan ik niet leven.

    • ms

      Ik heb met niemand contact, Luc uitgezonderd, maar dan echt met niemand.

      In de Colruyt neem ik mijn boodschappen en reken af.

  4. elsje

    Wat een vondst met inlegkruisje gevulde katoenen mondkapje. Chapeau! Hoe het ook zij wie had kunnen vermoeden dat mondkapjes ja of te nee talk of the day zou zijn en jij er zo’n rake verhandeling over zou schrijven.

    • ms

      Héhé, dank je wel, maar het heeft nu niets meer te zien met ja ofte nee talk. Vanaf volgende maandag is het hier in België absoluut “ja” en niet te nemen of te laten.

      Ik ben pro en dat was ik al langer. Mocht het niet verplicht geworden zijn had ik sowieso voor mezelf de beslissing al genomen, ik had er al zelf gemaakt en ik ging nooit buiten zonder buff. Dacht een ander daar anders over was dat hun beslissing.

      Maar dat gehakketak altijd -en natuurlijk altijd achteraf- maakt het er niet gemakkelijker op. Dat eeuwige in twijfel trekken is nu net wat we nu niet nodig hebben.

      Wat we wel nodig hebben zijn mondmaskers.

      En ze moesten het niet doen, maar de stad Landen geeft aan elke inwoner van Landen een mondmasker en die van ons zaten deze middag in de brievenbus, waarvoor dank.

      En ze moeten het ook niet doen, maar van de federale regering komt er ook nog voor elke inwoner van België een mondmasker en twee filters. Waarvoor nu al dank in afwachting.

  5. Je hebt mooi omschreven hoe er over die doeken gedacht wordt. Als de “specialisten” er al niet over eens geraken, hoe moet de mens in de straat dat dan ?

    • ms

      De mens in de straat moet gewoon zijn gezond verstand gebruiken.

      Of het mijne gezond is weet ik niet, maar het zegt me wel dat ik er niet moet op vertrouwen dat een ander niet in mijn gezicht gaat hoesten of niezen.

      Als één iemand dat wel doet, is het kwaad -mogelijk- geschied.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén