Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De trek-uwe-plan tactiek

Zeggen dat mensen hun verstand moeten gebruiken en de regels moeten volgen in tijden van corona …

 • Is zoals zeggen dat ze het zwembad niet mogen vullen of het gazon niet mogen sproeien in tijden van weinig regen en lage grondwaterstand.
 • Is zoals zeggen dat honden moeten aangelijnd zijn omwille van de veiligheid van anderen, zowel mens als dier.
 • Is zoals zeggen dat mensen zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen maar ondertussen toch maar een avondmarkt organiseren1.

Want geloof me, dat zwembad wordt gevuld, die hond loopt los en die avondmarkt … tja …

Over zwembaden en gazons ga ik me niet uitspreken, maar ik zag nog geen lege zwembaden, verdroogde gazons dan weer wel. Maar zij die het wél doen gebruiken dat water dat een ander niet meer kan drinken. Bij corona is dat niet anders. Alles opzuipen zodat het vat leeg is.

Loslopende honden? Het mag niet. Daar had ik het al meer over. Ik ga het niet opnieuw uitleggen. Goeie lobbes of niet. Het mag niet. Hoeveel mensen of dieren moeten nog (dood)gebeten2 worden eer men overtreders gaat aanpakken? Bij corona is dat niet anders. Alles opzuipen zodat het vat leeg is in plaats van gematigd te genieten zodat anderen niet weer opgehokt moeten worden.

Op die avondmarkt zal je ons niet vinden, op geen enkele markt trouwens. Voorlopig blijven wij daar weg. Maar goed. Stel dat we willen gaan. Stel dat we daar zijn. Moeten wij dan weer beslissen dat wij het aan onze neus laten voorbijgaan, dat wij onszelf minder gaan achten dan anderen. Als iedereen zijn -zelfde- verantwoordelijkheid neemt is er geen kat op die avondmarkt. En wie zou dan de eerste zijn om te bleiten?

Rekenen op het gezond verstand en verantwoordelijkheidsgevoel van de mensen in tijden van corona is pure onzin.

____________________
1 Het Nieuwsblad
2 Het Nieuwsblad

Previous

Bevers?

Next

De foute inschatting

12 Comments

 1. Hier is het gezond verstand helemaal zoek. Wij zijn vrijwillig in quarantaine. Donderdag zijn we wel gaan fietsen, maar niet in de buurt. We rijden eerst met de auto naar een streek waar geen of weinig toerisme is. Ik hou hier mijn hart vast. Het is echt niet normaal met de drukte… Zorgwekkend hoor. Niemand met mondmasker, geen afstand… zelfs de honden lopen los op het strand. Op niets, maar dan ook niets wordt er toegezien of gecorrigeerd. Kom niet naar Zeeland zou ik zeggen.

  • ms

   Dat waren we niet zinnens. Jammer genoeg niet. Het zit er de eerstvolgende periode niet in.

   Wat me wel stoort is dat sommigen bij het losser worden van de regels gedacht hebben dat dat betekende: “alle remmen los”.

   De onszelf opgelegde regels, daar moeten we nu niet over zagen. Maar toch …

   Sedert het begin van de crisis waren we één keer bij mijn zoon. We gaan dat binnenkort eens herhalen, waarschijnlijk, misschien, mogelijk, … De kleindochters? Wie weet wanneer.

   We deden ook één boekenmarkt, buiten. Gaat die nu in de toekomst ook weer in het water vallen?

   We gaan wandelen maar ook niet hier. Hier is, zoals ik al meer zei, niks te zien. Het is een beetje als jezelf uitlaten.

   Buitenlandse vakanties zijn afgezegd en vervangen door vakanties in eigen land, die misschien niet zullen doorgaan omdat wij, voor wie vakantie geen synoniem is van tot in de vroege uurtjes op de zuip gaan kunnen opgehokt worden voor hen die nu de beest uithangen en niet een ietsiepietsie kunnen inleveren.

   Had nu iedereen een beetje normaal gedaan had iedereen wat plezier kunnen beleven. Maar blijkbaar heeft de ene zijn normaal een andere betekenis dan dat van een andere.

   • Inderdaad, er zijn er die het helemaal hebben verpest voor zij die wel hun best deden.

    • ms

     Zo is het altijd geweest en het zal jammer genoeg niet veranderen.

     Met die laissez-aller mentaliteit en dat schermen met privacy veroorzaken ze last en hinder voor een ander.

     Je krijgt voor minder een GAS-boete.

 2. Het is ergerlijk, het is ook niet verstandig om dit aan de mensen zelf over te laten.
  Maar ja, een algeheel quarantaine-gebod kan ook niet, de meeste mensen zijn niet ziek. Er zou een revolutie uitbreken.

  • ms

   Het is een manier om zich in te dekken.

   Ze schuppen op deze manier niet tegen de schenen van het grote geld à la economie, evenementensector en dies meer, maar anderzijds houden ze de meute ook min of meer gelukkig, behalve zij die nooit genoeg hebben.

   Een nieuwe totale lockdown zou overdreven zijn, maar anderzijds moet je in dit land rekening houden met het ego van tegenstrijdige partijen.

   Zegt één burgemeester dat hij mondmaskers wil verplichten, wordt die teruggefloten door een minister van Binnenlandse Zaken die zegt dat het niet aan de burgemeester is, wordt die teruggefloten door een besluit dat mondmaskers verplicht en wordt meer bevoegdheid aan de burgemeesters gegeven.

   Enkel diegenen die de regels van de volledige lockdown blijven volgen kunnen nu nog min of meer enigszins gerust zijn dat ze geen regels overtreden.

   Maar zijn we daar nu eigenlijk nog zeker van?

 3. Ik kan niet klagen over wat ik in Roeselare momenteel meemaak. Hier lijkt alles uit te doven. Ik denk dat we volgende week nog meer richting minder mogen zullen evolueren.
  Ik blijf zoveel mogelijk in mijnen bubbel. Terrasjes en avondmarkten trekken mij totaal niet aan.

  • ms

   Landen valt ook best mee qua besmettingen (voorlopig). Thuis blijven oud worden en dood gaan van verveling is de beste optie en dat terwijl een ander op stap gaat en van het leven (over)profiteert.

   Een iets mooiere verdeling van de geneugten des levens zou ik ook wel zien zitten. En neen, dat is geen café, restaurant, markt of evenement. Maar veilig ergens kunnen rondkuieren zonder dat je bang moet zijn dat er idioten je de pas afsnijden of je met hun VTT van je stokken rijden op een geitenpad.

 4. elsje

  Door verdrietige omstandigheden waren we dit weekend in Zeeuws_Vlaanderen bij de kinderen. Gelukkig was het in Hulst en omstreken erg rustig qua volk. Ook zag ik veel mensen met mondkapjes op. Zoals Matroos Beek zegt is het blijkbaar te idioot voor woorden aan de kust.
  Hier in het park in Zoetermeer veel mensen met loslopende honden, twee arme schapen zijn al het slachtoffer geworden.
  In het Stadshart – winkelcentrum – wemelt het van de simple minds. Geen enkele maatregel lijkt te worden gerespecteerd door de overgrote meerderheid. Terwijl het echt niet zo moeilijk is.
  Jammer… wordt vervolgd

  • ms

   Uiteindelijk lijkt het bij ons dan beter mee te vallen. Maar ja, ik mijd de markt en de winkelstraat.

   Wandelen doen we best tijdens de week, niet in -paar- parken en houden we ons aan ons systeem van zelf ontdekken.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén