Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Woordenschat

Nadat we al te kennen gaven dat we het zo niet begrepen hebben op frietjes en groentjes -maken wij ons menuutje zelf af met tomaatjes, paprikaatjes, knolseldertje en ons vleesje niet te vergeten- moet ik nu ook nog melden dat ik het ook niet zo begrepen hebben op al die uitdrukkingen die met school te maken hebben zoals daar zijn: “de beste of de slechtste leerling van de klas”, het mondeling examen dat een wielrenner, die niet zo goed presteerde in de TdF, zou moeten afleggen1, een andere die bij de les is2 en de examens waar men het over heeft bij voetbalverslagen.

Als dat allemaal te maken heeft om de spraakvaardigheid van journalisten te bewijzen kunnen we er nog bij vermelden dat we het ook niet zo begrepen hebben op die uitdrukkingen als men het heeft over de wielrenners die de kopgroep moeten laten rijden. Die noemen ze dan de gesneuvelden.

En zij die niet winnen zijn de geslagenen of de verslagenen. Ik weet niet of ze het weten maar dat zijn gewoon de verliezers alhoewel ik zelfs dàt woord niet zou gebruiken, er kan er namelijk maar ene winnen. Wat zouden ze zeggen moesten die mannen met hun 180 of meer op één lijn over de eindstreep komen?

1 VRT NWS – url: https://sporza.be/nl/2020/08/29/michel-wuyts-safety-car …
2https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200905_96534493

Previous

Stampei op de kassei

Next

De lakens

6 Comments

  1. Je ontkomt niet aan dit soort taal, journalisten zoeken en krijgen hiermee aandacht. De ene krant heeft het meer dan de andere maar op sportgebied overlappen ze elkaar.
    Wat mij meer stoort is het gebruik van verkleinwoordjes, zoals op de kleuterschool. Een kookjuffie op de tv hoorde ik zo praten: een preitje hier, tomaatje daar, jèk.?

    • ms

      Juist! Een kleine prei is een preitje. Anders is het gewoon een prei. Een friet is dus een friet en een randgeval is een frietje.

      Het moet ook niet altijd oorlogstaal zijn. Volgende las ik, nadat ik bovenstaande log had geschreven: (…) stapelverliefd op haar dochtertje1(…)

      Ben ik nu alleen die dit raar uitgedrukt vind?

      1 Het Laatste Nieuws

  2. Elsje

    Zo blijkt weer: kijken naar de sportprestaties en niet luisteren naar het commentaar levert meer plezier …

    • ms

      Dat probeerde ik al, met de TV op stil. Maar als er iets is, zoals een ontsnapping of zo, wil ik wel weten wie het is is. Bij een val trouwens ook.

      En meestal zegt de commentator dan wel om wie het gaat. Maar de laatste tijd durft hij gewoon doordrammen over wat hij bezig was, waaruit dan blijkt dat hij gewoon niet volgt.

      De laatste rit zei Luc: “Jama, Michel, zo kan ik het ook”. Toen noemde hij de renner ook maar op het ogenblik dat de informatie op het scherm verscheen.

      Gelukkig is er nog José De Cauwer. Die vertelt wel nog eens iets interessant … als hij niet overpraat wordt door de doordrammende Michel Wuyts.

  3. Die journalisten doen alles om de aandacht naar zich toe te trekken ipv naar de renners. Ze horen precies zichzelf graag bezig ook al is er niets te zeggen.

    • ms

      Precies. En nu is het wel moeilijker door corona, maar journalisten die andere journalisten gaan interviewen om hen te vragen wie zij denken dat de toer gaat winnen …

      ?

      En dan zeggen ze zelf dat België gemediatiseerd is, dat dat in Slovenië zo erg niet is. Als ge dat maar weet. Ze zijn er precies nog fier op ook.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén