Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Wat ongedwongener

Nou breekt mijn klomp!

Klinkt dat nu alsof ik dat schrijf? Neen toch. En waarom dan niet? Wel, omdat ik een Nederlandssprekende Belg ben, Vlaming dus.

Ik heb hier al meer gezegd dat ik tegen de vernederlandsing van onze taal ben. Ze gaan de verrijking tegen met het schrappen van woorden die ze niet als goed Nederlands kunnen aanvaarden.

Als ik dan zie dat Nederlanders bepaalde Vlaamse uitdrukkingen niet kennen, terwijl een studie aantoont dat Nederlanders een grotere woordenschat hebben …

Nu ja, “studies” zou ik nogal smalend zeggen en ik vraag me af waarom ze altijd moeten gaan vergelijken. We komen best aardig overeen, daar waar we overeen moeten komen.

Taalpuristen plukken onze taal kaal. Dat is wat ik er van denk. Er mag wat meer zwier in de taal, niet dat afgeborstelde alleen.

Nu niet dat ik voorstander ben van dialect, absoluut niet. Dat staat al helemaal niet. Het stoorde me zelfs een beetje dat Annemie Struyf het gisteren steeds over ge en gij had in het interview op de radio al zeg ik zelf wel ge en gij tegen mijn lief en mijn zoon.

En dan krijgen we nu te lezen dat ons Nederlands wel Vlaamser mag.

Nou bree… Val nu dood!

Previous

De bollen

Next

Tussen twaalf en één eet iedereen

3 Comments

  1. Bij ons loopt iedereen te klagen dat het Nederlands verarmt. Niet alleen omdat woorden verdwijnen maar vooral omdat nieuwe woorden vaak Engels zijn. Ik vind het Vlaams een mooiere taal dan het Nederlands, omdat ze beter aansluiten bij wat ze willen zeggen.
    Taal verandert, daar doe je niets aan. Boeken die een eeuw geleden geschreven zijn, lezen niet echt meer lekker weg. Gewoon blijven praten zoals je gewend bent!

  2. Zelf schrijf ik Algemeen Nederlands, maar ik heb absoluut geen bezwaar tegen Vlaamse uitdrukkingen en zinswendingen. Bovendien ben ik een grote fan van het West-Vlaamse dialect. Bij mij zul je ook heel zelden Engelse woorden aantreffen, want voor mij zijn kids nog altijd kinderen. Die verengelsing stoort me geweldig.

  3. ms

    Tja, die kids.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén