Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

The Repair Shop

Een poos geleden had ik het terloops over The Repair Shop op BBC.

En waar we oorspronkelijk het programma enkel bekeken om ons Engels niet te verleren staat het nu wél hoog genoteerd op mijn lijstje.

Want wat noteerde ik na verloop van tijd? The Repair Shop werkt helend. Raar maar waar.

Ik vertelde wel al dat ik sedert 2011 niet meer kon wenen. Toen ik las dat Maaike Cafmeyer het in “Therapie1” over het verlies van emoties zou hebben, wou ik dat zien. Misschien vond ik de emotionele vrouw weer dat ik ooit was. Die vond ik niet en ik vond het programma bovendien nogal oppervlakkig.

Een artikel in “Het Nieuwsblad2” gaf meer uitleg. Een mens moet zichzelf toestaan om verdrietig te zijn.

Wat heeft The Repair Shop hier nu mee te zien? Wel bij het bekijken van het programma komt het verdriet opzetten. Het stijgt als een bol water vanuit mijn maag omhoog tot halfweg mijn luchtpijpen. Waarom? Om wat de mensen vertellen en wat ik nooit had: een jeugd.

Het beste kwam toen Wendla, een vrouw van 88 haar knuffelbeer “Claus” wou laten herstellen3. Ze had die sedert haar derde (1934) en de beer had haar door oorlogsjaren geloodst en was haar toeverlaat geworden. En ze zei dat het misschien wat belachelijk was voor een vrouw van 88 om daar nog zoveel belang aan te hechten.

Ik ben ook goed op weg. Jim heeft mijn hele leven in mijn buurt gezeten. Oorspronkelijk op de slaapkamer maar nu zit hij naast mij in zijn hoge kinderstoel.

En net zoals Wendla zou ik graag hebben dat Jim nog eens tegen mij zou kunnen spreken, met geluid bedoel ik.

(Lees verder onder de foto’s)

Ik heb trouwens Luc al gewaarschuwd dat hij zijn galochen bij de hand moet houden. Als die bol eens boven geraakt zou dat hier nogal een zondvloed kunnen geven.

____________________
1 VRT NWS – url: Therapie/
2 Het Nieuwsblad
3 BBC One – url: https://www.bbc.co.uk/programmes/m0015xsv
____________________

Previous

Bezienswaardigheden

Next

Goed en kwaad

16 Comments

 1. Een nieuw soort programma waarvan ik het bestaan niet vermoedde. Ik hoop voor jou dat je er iets aan hebt, samen met Jim, tranen horen bij iemands leven!

  Luc zal wel oppassen niet te verdrinken.😉

  • ms

   Het doet goed om weten dat ik het toch nog kan voelen, maar de uitbarsting moet nog komen.

   Jim beaamt stilzwijgend.

 2. Het kan nooit kwaad om emoties eens los te laten. Goed dat je de emotionele vrouw teruggevonden hebt.

 3. Ik hoop voor je dat het uit het kot lokken lukt. Toch, er zal een reden zijn voor de blokkade, je wil je misschien ook niet totaal laten overweldigen. Nou ja, dat weet je zelf natuurlijk het beste. Galochen klaar? Laat het maar komen.

  • ms

   Ik weet niet of het gaat lukken. Na al die jaren weet ze blijkbaar niet meer hoe het moet.

   We zullen het Jim moeten vragen, maar die heeft zijn spraak verloren. 😉

 4. elsjeveth

  The repairshop een fijn programma zoals alleen BBC ze kan maken.
  Tja die emoties, ik hoop voor je dat de blokkade, al is het maar gedeeltelijk kan worden opgeheven. Met Jim als stille getuige en Luc met de Galochen bij de hand.

  • ms

   Er komt nu een versie van hier, maar het wordt nog afwachten of dat wat wordt.

   • elsjeveth

    Het is een leuke format dus wie weet

    • ms

     Afwachten. First Dates werd ook overgenomen en de Belgische versie is vlot overgenomen, de Nederlandse versie doet dan weer wat gekunsteld aan.

     Verschil van interpretatie waarschijnlijk.

     • elsjeveth

      Heel Holland bakt is wat mij betreft zelfs leuker dan de bbc versie. The Antique Roadshow vind ik ook zo’n geweldig programma 😉

      • ms

       Het is een de kijk van de regisseur ervan die doorweegt, denk ik. De ene heeft er al een betere kijk op dan de andere.

 5. Ik had een fijne jeugd, maar desondanks heb ik ook blokkades. En toch hou ik het liever zo. Ik heb geen zin om in een beerput te roeren. Ik denk dat iedereen zijn leed meedraagt, maar ik kan me voorstellen dat het in jouw geval wel heel erg moet zijn. Ik kan mij het eigenlijk niet eens voorstellen. Geen jeugd hebben, is een van de ergste dingen die er zijn.

  • ms

   Het is zo dat ik niet in die beerput wil roeren, maar ik wil wel weten hoe het bij normaal opgegroeide mensen ging.

   Nog een voorbeeld: vroeger had ik veel empathie, té veel. Nu … denk ik net zoals zovelen: eerst omeke en dan omekes kinderen zonder daarom harteloos te zijn hé.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén