Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

(G)(e)rommelmarkt

En dan zouden we gisteren een rommelmarkt doen en gaven ze -nog meer- regen.

Op zondagavond zouden we de kleindochters naar huis brengen zodat we op maandag vroeg uit de veren konden. Maar dank zij die beloofde regen zagen we dat al niet meer zo zitten.

Bovendien, na alle beelden van waterellende in de ons omringende dorpen overlegden we. De verplaatsing van hier naar bij hen thuis biedt meerdere mogelijkheden. De ene mogelijkheid staat bij gewone regen al half onder water. De mogelijkheid die we meest nemen ging langs Neerhespen en Linter en dààr zat het blijkbaar ook niet snor. En via de autosnelweg moesten we helemaal door een overstroomd Landen en over een stroom die in normale omstandigheden “Hannuitsesteenweg” heet.

We beslisten: “we doen geen rommelmarkt en brengen de meisjes op maandagmorgen naar huis”. Dat deden we. Neerhespen dorp was nog altijd afgesneden. De brandweer was ter plaatse en ze waren er met grote machines aan het werk. We hadden de juiste beslissing genomen.

Maar! Wat hebben we van de ganse maandag niet gezien? Het heeft dus helemaal niet geregend op rommelmarkturen.

We liggen er niet wakker van. We moesten maar eens op zondagavond in zo’n modderbad terecht gekomen zijn.

Previous

En deze keer …

Next

Bijna kersen- en kriekentijd

14 Comments

 1. ‘over een stroom die in normale omstandigheden “Hannuitsesteenweg” heet’. Ik realiseer me dat het niet grappig bedoeld is waarschijnlijk, maar ik moest er toch om grinniken. Wij hadden vanmiddag serieuze regen, maar lang zoveel niet als in het zuiden. Zelf woon ik op de flank van de Hondsrug, dus dat water loopt wel weg… naar lager gelegen wijken. Sinds het gevaarlijk
  hoge water o.a. daar zijn in 2012 waterbergingsgebieden aangelegd. Die deden in februari van dit jaar goede diensten.

  • ms

   Neen, het is absoluut niet om te lachen. We gaan vandaag ook niet zwemmen omdat we dan precies over die steenweg moeten. Heel waarschijnlijk kan het wel al, maar ik wil echt nergens in de weg gaan lopen/rijden waar mensen nog volop bezig zijn met opruimen.

   En ik wil ook geen ramptoerist zijn, die gaat kijken hoe het er bij velen in gesteld is.

   Hier hadden ze, zoals gezegd, die roosters boven in het veld gelegd. Daar is geen modder doorgekomen, ze kwam uit het niets en uit de doodlopende straat. En de grintoprit van het huis tegenover onze straat ligt nu verspreid.

   Ze kunnen voorzien en voorzien, als het water een andere weg kiest …

 2. Hier heeft het zondag ook flink geregend. Gelukkig geen wateroverlast. Ik zag dat er elders wel overlast was. Hopelijk blijft het nu een tijdje droog of toch minder zware regenval.

 3. Het was daar pittig in jullie streek/dorp. Dat zag ik in het nieuws. Hopen op droger weer.

  • ms

   Zeker. Als je die dronebeelden bekijkt … Je kan het eigenlijk niet goed vatten hoe snel het gaat.

   En dan die uitleg. Ik ben daar niet slim genoeg voor.

   De mensen moeten ontharden. Dus voortuintjes e.d. niet meer verharden. Dat snap ik.

   Maar het veld -en geloof me, dat zijn hectaren en hectaren- is niet verhard. Maar dan weten experten dat het veld die hoeveelheid neerslag niet kan verwerken.

   De gazonnekes wel dan? 🤔

   Het zal wel iets helpen, er is te veel verhard, maar om het dààr nu aan te wijten.

   • Zoals gewoonlijk legt men het zoeken naar oplossingen bij de burger. Akkoord dat ze hun tuintjes niet moeten verstenen, maar men moet het beslist ook verder en groter gaan zoeken.

    • ms

     Nu gaat het ook al over verbieden om te bouwen in risicogebied. Ik denk dat iedereen wel weet dat naast een beek bouwen het risico op natte voeten en vochtige muren inhoudt.

     Landen bestaat 811 jaar. Het zijn niet alleen nieuwbouwwijken die overstroomden. Zelfs het spoor stond onder water.

     Het kwam gewoon van overal.

     • Akelig is dat…

      • ms

       Wat ook akelig is … Het regent hier al uren gestaag zonder ophouden tot ze daarnet ineens weer met emmers begonnen te kiepen. Dat duurde gelukkig niet lang, daarna kwam het gestage terug, maar ik denk niet dat mensen die met de opkuis bezig zijn dat graag zien.

       In de straat om de hoek staat een grote container voor de dingen die niet recupereerbaar zijn.

 4. Veel overlast bij jullie, waar het door komt is een vraag. De bewoners manen voor betere tuintjes doen ze hier ook. Dat vind ik goedkoop, alsof daarmee klimaatoverlast verholpen is en het kost de instanties niets.
  Vroeger zeiden we er gebedjes voor op maar overheidsmaatregelen helpen beter.

  • ms

   Eigenlijk vind ik dat we niet echt kunnen klagen over maatregelen al voldoen ze niet. Gemakkelijk gezegd natuurlijk als je zelf geen schade hebt.

   Maar wat ben je met maatregelen als het water niet de richting uitgaat waar het afgeleid en opgevangen kan worden? Voor deze hoeveelheid water heb je al een groot vergaarbekken nodig.

   Vroeger waren er kleinere lapjes veld, bewerkbaar met een tractor, soms nog omzoomd met knotwilgen.

   Nu zijn de velden uitgestrekt, de machines reusachtig.

   De boeren zijn hier wel verplicht een boord te laten tussen het veld en de rijwegen, maar ook dat volstaat niet als het water het anders wil.

 5. elsjeveth

  Wateroverlast we zullen er helaas veel mee te maken krijgen in de toekomst ben ik bang

  • ms

   Maar het ellendige toeval dat al dat water nogal plaatsgebonden gaat vallen speelt ook een rol. Het is als een lot uit een negatieve loterij.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén