Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

En deze keer …

was het prijs.

De regen viel niet als druppels maar als uitgegoten emmers.

En in plaats van dat wij het veld bezochten, kwam het veld ons bezoeken, het stroomde gewoon het dorp en recht de beek in.

Wat later bleek dat er overal in Landen wel zaken niet zo pluis waren. Mensen berichtten op FB over drijvende auto’s en vlottende containers, over de Hannuitsesteenwaterweg en omhooggekomen putdeksels.

En al trok het water voor de deur weg, er werden nadars neergezet bij de verraderlijke punten. Bij de tweede brug over de beek kon het verkeer blijkbaar niet door. En de voorbijkomende automobilisten gooiden hun auto in de modderige waterpoel.

Nog later zagen we bij VRT NWS dat het echt wel ernstiger was geweest dan wat kleine en minder kleine ongemakken1 en ook een krantenartikel maakte er gewag van2.

En al bij al was het hier bij ons dan nog niet eens een onweer. Het had alleen nog maar -heel hard- geregend.

“Wil je geen foto?” vroeg Luc. Maar ik zei: “Soms lopen ramptoeristen alleen maar in de weg” en hield het maar bij de foto die ik vanop veilige droge afstand genomen had.

____________________
1 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/06/04/weerbericht/
2 Het Laatste Nieuws

Previous

Belgische chocolade

Next

(G)(e)rommelmarkt

12 Comments

 1. Tjonge, dat is echt nat! Ik zag niet zo lang geleden een filmpje uit ik dacht Luik, waar een man de droge straat in keek, zich even omdraaide, zich terug draaide en tot zijn, en mijn, ontzetting een muur van water om de hoek zag komen die aan hem voorbij stoof en bijna een geparkeerde auto meesleurde. Zo snel kan dat gaan, en met zoveel kracht.

  • ms

   Dat was het meest verwonderlijke. De snelheid waarmee dat water hier ineens kwam opzetten.

   En dan was het bij ons nog maar een beetje. De parallellopende straat ligt lager, die krijgen sneller -en langer- last. Gisteravond stond de beek hier tegen de brug te beuken, maar in die andere straat stond de beek op straat.

   Na de wolkbreuk in 2007 kwam het water tot een goeie 15à20m van de voordeur. Daarna heeft de gemeente boven in het veld opvangroosters geplaatst die het water afvoerden in een wandelweg, waar je dus soms echt niet moet gaan wandelen.

   Deze keer hebben ze dus niet geholpen … of toch wel?

 2. Ik zag het pas gisteravond in het nieuws. Wat een zorgen toch. Zoveel water… En het is nog maar begin juni. Ik hou mijn hart vast. Vooral voor alle mensen die in zo’n overstromings gebied wonen.

  • ms

   En Landen ligt dan nog niet aan rivier. Het komt hier waarschijnlijk allemaal uit de omringende velden.

   En het woord “dorpskom” kan je hier dus wel letterlijk nemen.

 3. We maken extreme toestanden mee met dat weer. Dat zou allemaal komen door de opwarming van de aarde. Dat belooft voor de nabije toekomst.

 4. Hier was het ook menens, het spoelde eruit met tromgeroffel. Als de grond niet zo droog was had alles blank gestaan.
  Het scheelt dat ons dorp vrij hoog ligt, er was wel last onder viaducten e.d.
  Hoog (Maas-)water komt eraan.

 5. Je zult het maar hebben, zoveel water in de straat en waarschijnlijk ook in sommige huizen. Hier heeft het wel behoorlijk hard geregend maar er stroomde geen halve rivier door de straten van het dorp.

  • ms

   Er zijn wat ondergelopen kelders en huizen en auto’s en er is heel wat waterschade. De beek overstroomt dan wel maar ze komt de berg niet op.

   Momenteel staat de VRT hier om de hoek en staan ze maar weer in de -nu bruine- beek te staren.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén