Waar ik ooit vond dat ik compleet genegeerd werd door de dokters, lijkt dat nu, bij het ouder worden, wel iets veranderd.
Waar ik hen vroeger zelf moest contacteren, laat onze dokter ons bij tijd en wijle weten dat het tijd is voor het jaarlijks bloedonderzoek en voor het jaarlijks griepvaccin.
Waar ik vroeger zo eens sporadisch zo een bloedonderzoek liet afnemen, is dat nu dus jaarlijks.
Waar men me, jaren geleden, zei dat ik verhoogde cholesterol had, zegden ze dat het geen kwaad kon, het was goede cholesterol.
Nu zegt men al twee jaar niks over die goede, enkel dat die te hoog staat maar op zich lijkt dat voor één of andere reden nog niet onrustwekkend.
En laat nu net, vorige week, een cardioloog zijn mening daarover geven als volgt:
Belgen zijn “te onverschillig” tegenover hart- en vaatziekten1
En als ik dat artikel lees, blijkt dat de Belgen vrolijk verder gaan met hun Bourgondisch leven en dat de Belgen niks aan hun levenswijze veranderen en daarom wil de cardioloog de dokters een zogenaamde beloning geven als ze zo een hoog cholesterolgehalte naar beneden kunnen halen.
Zou mijn dokter mij volgende keer voorschrijven om boergrondisch te gaan leven door in de wei te gaan grazen en uit de beek te drinken?
____________________1 Het Nieuwsblad
petergreyphotography
Ik kan het artikel niet lezen, maar Mathias Vrolix (goeie naam!) kijkt niet al te vrolijk. Ik weet niet of hij veel fiducie heeft in zijn plan. Beloningen uitdelen aan artsen die een specifiek deelbelang behartigen lijkt me niet de goeie weg. Hoe bepaal je welk belang het zwaarst weegt? Ik moet nog steeds lachen om die keer dat mijn internist die vanwege een vitaminetekort me opdroeg meer citrusfruit te eten, slaags raakte met mijn tandarts die beweerde dat al dat zuur in de sinaasappels mijn tandglazuur verwoestte. De plastisch chirurg zat er grinnikend naar te kijken. Dus ik weet het niet. Er zal vast ook wel iets in te brengen zijn tegen gras en slootwater. 🙂
ms
Ik vergeet telkens dat die artikels niet leesbaar zijn voor niet-abonnees. 😐
Maar ik zou niet weten wat ik nog meer kan doen. Brood en vlees? Twee volkorenboterhammen en 50gr. vlees per dag?
Suskeblogt
Als we op water en droog brood gaan leven zal het cholesterolgehalte wel laag worden. Of we dan nog plezier zullen hebben in het leven en eten is een andere vraag. De dokters een beloning geven vind ik ook maar niets. Die beloning zouden ze beter aan de patienten geven die hun best doen om gezond te leven.
ms
Of we dan nog gezond zijn, is ook nog zeer de vraag.
Matroos Beek
Ieder geval is anders. Mijn cholesterol was altijd schrikbarend hoog, vooral ook de slechte. Zo ook bij mijn moeder, mijn 5 broers en 2 zussen. Het is erfelijk/familiaal. We mogen nog zo gezond eten… enkel een pilletje helpt. Ik prijs me gelukkig dat ik deze medicatie kan nemen. Mijn cholesterolgehalte is nu voorbeeldig. Gezond eten, blijf ik wel doen. Anders voelt het als dweilen met de kraan open. Ik neem al meer dan 25 jaar deze medicatie. Bijwerkingen heb ik niet. Mijn moeder kreeg hartproblemen en een herseninfarct toen ze halfweg de vijftig was. Toen ontdekte men haar torenhoog cholesterolgehalte. Ondanks dat ze een heel slank vrouwtje was. Mijn vader van 120 kg die vetter en ongezonder at, had nooit een hoog cholesterolgehalte. Het is toch een verraderlijk beestje. Zonder de cholesterolpil was mijn moeder nooit zo oud geworden. Ze neemt ze nu dus al bijna 50 jaar. Ik wilde aanvankelijk ook deze pil niet nemen en probeerde met rode rijst-supplementen en aanverwanten. Het hielp geen zier. Ga zo door zei de cardioloog en je zit binnen tien jaar zwaar in de problemen. Toen was de beslissing snel genomen.
ms
Het is niet zo erg, volgens de dokter maar ik draag het dus ook al jaren mee. Al deden ze dat bij aanvang dus af als “goede cholesterol”. Hoe kan iets goed nu slecht zijn? En omgekeerd?
Matroos Beek
Goed cholesterol is hdl. Die mag hoog staan want hij ruimt de slechte cholesterol ldl op. Pas als je ldl en/of je triglyceriden te hoog staan ten opzichte van, loop je risico. Men moet dus steeds de verhouding bekijken eer men een conclusie kan trekken. Als enkel je hdl verhoogd is, zal er geen probleem zijn. Maar hoho, ik ben geen dokter hé. Ik vertel enkel wat ik ervan weet.
ms
Inderdaad. Maar dat zie ik pas als de rekening van het labo komt. Als ze dat resultaat nog meesturen natuurlijk, want volgens de dokter is dat niet de bedoeling. 😲
Matroos Beek
Dokters lijken niet graag te hebben dat de patiënt teveel weet, dan moeten ze ook niet gaan schreeuwen in kranten over onverschilligheid.
ms
Onze dokter legt wel uit maar niet via de telefoon.
Toen ik in de krant las over het aanraden een zonaspuit en hem dat vroeg vertelde hij dat hij de week daarop een cursus zou doen.
MyriamC
Je kan altijd zelf al je resultaten bekijken (bloed, verslagen, …) als je een account aanmaakt op Cozo.
Mijn man neemt trouwens, net zoals Matroos, ook al vele jaren een pil voor de cholesterol. Hij is slank en super sportief maar erfelijk belast. Die pil doet wat ze moet doen.
Bertie
Ook hier een statine en ik voel me er uitstekend bij. Of de Belgen echt onverschillig zijn tegenover hart en vaatziekten weet ik niet. Daar zullen statistieken over bestaan maar die ga ik niet opzoeken. 😏
ms
Ik ook niet. Het lijkt wel op het zoveelste “eigen schuld” verwijt.
MyriamC
Mijn huisarts heeft me nog nooit gebeld dat ik voor dit of dat onderzoek moet komen. Ik doe dat uit eigen initiatief. Ik weet dat ik pre-diabeet ben en dat mijn schildklier niet goed werkt. Dus staat er in mijn agenda om de drie maanden een bloedonderzoek ingepland. Ik heb ook glaucoom en ga uit eigen beweging jaarlijks naar de oogarts. Ook de cardioloog zie ik één keer per jaar vanwege een lek aan de hartklep die in de gaten moet worden gehouden. Maar als ik zelf geen afspraken maak, dan gebeurt er niks.
ms
Hij belt ons niet. Luc gaat ook meer voor zijn voorschriften voor zijn Broncho-Vaxom en dan weet de dokter dat te zeggen.
Matroos Beek
Ik denk het niet. Ik merk geen verschil met de Zeeuwen. Integendeel: Belgen lijken sneller naar de dokter te gaan. Het systeem in België is veel toegankelijker. Hier moet je al half stervende zijn eer je bij de huisarts raakt. En bij een specialist helemaal.
ms
Daarom …
elsjeveth
Sowieso is een jaarlijkse controle aan te bevelen. Tenslotte op een bepaalde leeftijd ben je aan, grof gezegd, aan slijtage onderhevig. Aan de persoon zelf te bepalen wat er aan gedaan wordt. Bourgondisch blijven genieten, of herkauwend in de wei gaan liggen of een middenweg vinden.
Belangrijkste: koester het leven en geniet ervan
ms
Gras eten doe ik niet, maar in de wei gaan liggen napeinzen lijkt me wel wat.
elsjeveth
Kan heel rustgevend zijn