Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Aan de boorden van de Leie

Het stond al een hele tijd op de agenda. Vanaf vorige week, 27 september zou er een “prestigieuze tentoonstelling” doorgaan in het Mudel1 in Deinze: “Emile Claus. Prins van het luminisme2“. En daar wilden we toch naartoe.

Maar aangezien we toen zo maar pas van onze vakantie terug waren en gezien we die eerste dage een grote toeloop verwachten, hadden we dat maar op gisteren gepland.

Maar het is een beetje gek om alleen voor één tentoonstelling naar Deinze te rijden, dus wou ik ondertussen ook maar eens in het Museum Dhondt-Dhaenens3 binnenstappen. Bovendien was dat museum al om tien uur open en moesten we zo lang niet bij Starbucks zitten koekeloeren, aangezien we, met het oog op de Brusselse Ring al om iets voor negen in Wetteren stonden.

Daar wou ik eigenlijk ook al langer naartoe, al sedert ik ooit in een Kringwinkel een boekje van dat museum vond en ik was benieuwd.

(Lees verder onder de foto)

Het museum was klein maar het had wel wat te bieden, zodat ik me ter plekke inschreef op hun nieuwsbrief.

Daarna, om 11u bezochten we Mudel.

(Lees verder onder de foto)

Dat was veel groter en het viel me op dat Emile Claus toch wel heel wat werken had gemaakt, veelal met de omstreken van de Leie als onderwerp.

En omdat het toch in de buurt was deden we daarna ook het Roger Raveelmuseum4 aan.

(Lees verder onder de foto)

Ik had nog niet zoveel werk van Roger Raveel gezien, wist niet wat ik mocht verwachten, maar zolang we niet gingen kijken, konden we ook geen oordeel vellen.

Tussen al die musumabezoeken in hebben we ook nog de lokale horeca gespijsd en daarna zijn we deze keer toch maar over het Viaduct van Vilvoorde teruggekomen. Dààr ga ik niks over zeggen.

Feit is dat we ver na zessen thuis waren, dan nog gegeten hebben en dat ik pas laat aan het schrijven dezes ben begonnen. Het is er aan te zien.

Wat de foto’s betreft weet ik niet of die het blog gaan halen, hier of elders, of niet. Dat zal ik beslissen als ik er een klare kijk op heb. Want nu vind ik die drie musea, van buiten gezien, erg op elkaar lijken.

____________________
1 Het Nieuwsblad
2 Mudel
3 Museum Dhondt-Dhaenens
4 Roger Raveelmuseum

Previous

De sleutel

Next

Die Hütte

9 Comments

  1. Dat laatste viel me ook op. 🙂 De tentoonstellingen zullen dan wel weer heel verschillend zijn geweest. Ik ben wel benieuwd naar je bevindingen.

    • ms

      Dat is wel een beetje een moeilijke.

      Het Museum Dhondt-Dhaenens viel me enorm mee, al hing er niet enkel werk uit de collectie van Mevrouw Dhondt-Dhaenens maar werden er werken uit andere collecties ook in de expo opgenomen.

      Het is wat klein om er speciaal naartoe te rijden (drie zalen) maar het is combineerbaar met de twee andere of met een mooie Leiewandeling.

      Er hingen enkele mooie abstracte werken van o.a. Anna Staritsky, al zou ik niet bepaald binnen stappen in een museum waar men aangeeft enkel abstracte werken tentoon te stellen.

      Bij Mudel voerde Emile Claus de boventoon. Ze noemen hem Prins van het licht. Wellicht bedoelt me daarmee het wat zweverige waas dat over die schilderijen hangt. Dat was niet bij alle doeken zo, er was afwisseling genoeg en eigenlijk was het er redelijk druk om alles goed en grondig te bekijken.

      Wat ik verwacht had van Roger Raveel kwam uit. Uit wat ik van de kunstenaar al zag maakte ik op dat het me niet veel ging zeggen. Er waren een paar stukken bij ik wel kon smaken, maar op andere heb ik enkel een oppervlakkige blik geworpen.

      Wat wel in het voordeel van het museum pleit is het feit dat het mooi is opgezet en dat men er wel hart voor heeft.

      • Dank je wel voor het uitvoerige antwoord. Ik was eens in Machelen en heb het Raveelmueum wel van buiten maar niet van binnen gezien. Ik denk dat het op een maandag was. (Ik was er om naar het graf van Gerard Reve te gaan kijken. 🙂 )

  2. Een drukke dag, nu kun je na-denken, eventueel vergelijken en besluiten wat je vind van alles.

    • ms

      Dat heb ondertussen wel op een rijtje. Tentoonstellingen bij het Museum Dhondt-Dhaenens zal ik in de toekomst nog met graagte bezoeken.

      En bij Mudel zal het afhangen wàt ze in hun expo zouden opnemen.

      Roger Raveel heb ik nu gezien. 😉

  3. Zo zie je een en ander met dat museum bezoeken.

    • ms

      Dat Museum Dhondt-Dhaenens stond wel al langer op mijn verlanglijstje. Maar we gingen er ook niet speciaal naartoe rijden. Maar als alles normaal verloopt zou ik er later nog wel eens terug naartoe willen. Ergens in de lente of zo.

  4. elsjeveth

    Het lijken wel kopies van elkaar die musea. Drie voor de prijs van 1 bij de architect?

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén