Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Naar Brueghel

Een beetje bizar is het toch wel dat ik overtuigd ben dat ik niks met Brueghel heb, dat ik twee boeken over Brueghel heb en dat de Dulle Griet toch wel één van mijn favoriete kunstwerken kan genoemd worden en dat ik denk: “Daar wil ik naartoe” als ik, tijdens het lezen van een artikel over wat er te doen is tijdens de kerstvakantie1 (of daarna) een een Bruegheltentoonstelling in ‘s-Hertogenbosch tegenkom … en ook nog wat in Aken.

Verkeerdelijk dacht Luc dat we nog tot in april tijd zouden hebben, maar dat was niet zo. Dat gold enkel voor die tentoonstelling over de Flämische Malerei in Aken2. In het Noordbrabants Museum3 moesten we deze week al gepasseerd zijn.

Waren we dat? Ik wilde me deze keer niet beklagen dat het er niet van gekomen was, zoals die keer met die Vlaamse Expressionisten in Den Haag. Dat kan ik me bij momenten nog steeds beklagen.

En al waren er dezelfde bezwaren, dezelfde afstand, dezelfde overdenkingen, dezelfde … ik zou het idee niet meer -zoals toen-, op kousenvoeten, stilletjes de aftocht laten blazen. Ik zette het gewoon de voorbije week àlle dagen op de agenda. Als we gingen kon ik me achteraf -in het slechtste geval- enkel nog beklagen dat we wél waren gegaan.

En dan kregen we te maken met een tijdsslot waardoor we pas om 16.30u in het museum werden verwacht. Ik boekte toch.

En dan kregen we te maken met wateroverlast ten allen kanten, ook in Nederland en zag ik gisterenmorgen, net voor we vertrokken, het weerbericht voor Noord-Brabant, Gelderland en Limburg4 en ik nam contact op met de gemeente van ‘s-Hertogenbosch -het museum is zo vroeg nog niet geopend- waar men mij verzekerde dat er geen problemen waren.

We gingen. We zouden er een namiddagje ‘s-Hertogenbosch van maken om af te sluiten met de Bruegheldynastie.

Het regende. Maar daar is ook wel een mouw aan te passen in een stad die gekend is om haar …

(Lees verder onder de foto)

Bossche bol5.

Voor Aken hebben we, zoals gezegd, nog tijd. Die heb ik toch maar tijdig op de agenda gezet … die kousenvoeten zitten me heel erg dwars.

____________________
1 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/12/21/tips-voor-tentoonstellingen/
2 Suermondt-Ludwig-Museum
3 Het Noordbrabants Museum
4 rtlnieuws
5 Bossche bollen
____________________

Previous

Een legging

Next

De kathedraal

13 Comments

 1. peter grey

  Den Bosch is altijd leuk voor tenminste een middag. Mooie stad! En een fijne bol op dat bordje!

  • ms

   Door die regen heb ik de indruk dat we niet zo heel veel van ’s Hertogenbosch hebben gezien. Maar ik heb me wel ingeschreven voor de nieuwsbrief van het museum.

   Wie weet wanneer we wel willen weerkeren… 😉

 2. Een echte Bosche bol in Den Bosch. Jullie hebben cultuur en culinair gecombineerd!

  • ms

   Zeker. En ook in de kathedraal waren we. De meeste mensen schuilden in het portaal voor de regen, maar dan ging ik liever wel eens binnen.

 3. Zo’n Bossche bol wil ik ook wel eens proeven.

  • ms

   Echt hoor. Ik weet dat ze in de beginperiode van AH in Sint-Truiden er ook hadden, maar dat was écht het zelfde niet.

 4. Voor die bol alleen al…. 😉

 5. elsjeveth

  De stad van Jeroen Bosch al bij het inrijden van de parkeergarage kun je er niet meer omheen, en dan die Bol daar wordt je best blij van op zo´n regenachtige dag

  • ms

   Die parkeergarage(s) zijn een zegen. Geen gedoe om die auto kwijt te raken, een klein stukje stappen over een voetweg en je bent er in het centrum.

   En die Bossche bol aten we dan niet bij Banketbakkerij Jan de Groot, maar ze kwamen wel van bij hen. 😉

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén