Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Titanic

We hebben er een beetje genoeg van, van dat gedoe rond de Taaitennik, zoals die nu blijkt te heten. Er worden films over gemaakt die hermaakt worden, er komen hypotheses naar voor over een mogelijke oorzaak, de ramp wordt herdacht terwijl er nadien nog grote rampen zijn gebeurd. En de vele doden? Zij blijven dood.

Het is al lang geleden dat mske het verhaal hoorde over den Tittanik, zoals die toen bleek te heten. Moe vertelde dat. Dat de Tittanik een veroordeeld schip was geweest nog voor het vertrok. Want, zei moe, de bouwers hadden gezegd dat het onzinkbaar was. En dat is op miserie roepen. En ook was er gezegd dat het voer zonder God en dat, nogmaals volgens moe, is de hemel verzoeken. En ja, ze zonken en toen speelde de band: “nader bij U mijn God”.

Nu blijkt dat dat allemaal fabelkes zijn. Maar wie heeft die fabelkes dan de wereld in gestuurd? Hetzelfde soort sensatiezoekers als die die er nu ook niet over uitgeklapt geraken?

Erg voor de doden van de Titanic, dat ze voor alles en nog wat konden opdraven. Van revanche van God tot geldgewin van filmmakers. En binnenkort nog als toeristische attractie. Ah ja, want ergens lazen we al van duikexcursies naar de Titanic.

Ze vergeten zeker dat het wrak van dat schip eigenlijk een kerkhof is en dat je de doden hun rust niet mag storen. Of is dat soms ook een fabelke? Of gewoon een gebrek aan respect?

Previous

Ook blazen maar dan anders

Next

Beschermd: Voor niets nodig

7 Comments

  1. Tja..100 jaar later..dat vraagt tegenwoordig dan om dat hele spektakel in de diverse media..maar ik heb het eerlijk gezegd allemaal maar een beetje langs me heen laten gaan. Zoals je zegt..de doden komen er niet door terug en de overlevenden zijn nu ook al lang dood. Er zijn inmiddels heel wat meer schepen vergaan en vliegtuigen neergestort ( en wie herinnert zich de beelden van die brandende zeppelin niet..die Hindenburg, met dat emotionele commentaar erbij?)..blijkbaar leren we steeds net niet genoeg..of kan er altijd wat misgaan..van een gigantische ijsberg tot een minuscuul schroefje dat los trilt..het is triest maar ik ga echt niet alles uitgebreid herdenken.

    Tittannik?? was dat niet te onzedelijk, die uitspraak? haha..nee hoor..altijd Taaitennik gehoord en gezegd.

  2. ms

    1. De Hindenburg wordt af en toe ook nog eens vermeld natuurlijk, maar het lijkt me dat het nogal eenzijdig is, die herdenkingen. Er zijn dingen gebeurd die nooit worden herdacht. Dat de Titanic tot de verbeelding spreekt is een feit maar nu wordt het toch wel echt uitgemolken. Mijn gedacht hé.

    2. Hm, de verwijzing die jij er in ziet was in die tijd hier niet zo bekend, bij ons toch niet. Dat werd toen namelijk met een “e” uitgesproken.

    Zoals blijkt uit een grapje van indertijd (dat moe niet mocht weten dat we dat kenden).

    Een jongetje wil een brief schrijven naar zijn broer die zijn militaire dienst doet.

    Hij loopt naar zijn vader en vraagt: “memmen, hoe schrijf je dat?” De vader fronst maar spelt het toch maar. Wat later staat dat ventje daar terug en vraagt: “tetten, hoe schrijf je dat?” De vader fronst nog harder en spelt het ook.

    Maar hij gaat toch mee en vraagt aan die knul om die brief te mogen lezen. Hij leest:

    “Memmen ons nen nieven otto gekocht mor tzal nog een tetten duren eer dammen em emmen”.

    AN op aanvraag.

  3. Ha ja..ik bedacht me dat al net nadat ik die reaktie gepost had..heb het zelfs een beetje overgenomen omdat ’tettenpletter’ zo lekker bekt! hahahaha!
    (*vertaling is niet nodig hoor..snap ‘m helemaal! )

  4. Sloef goede middag…

    de kassa moet rinkelen, om de poen is het te doen !
    En ik treed u bij…onzinkbaar dat is inderdaad om miserie roepen en nadien is het gemakkelijk om te zeggen wat er mis liep en de sukkelaars die hun geluk gingen beproeven en de dieperik in gegaan zijn ! Fijne groetjes )pepino

  5. Gettie

    Eender welke herdenking met een schoon rond getal vind ik misplaatst, het is net alsof het verdriet van de direct betrokkenen minder is als de herdenking gebeurt na een 11,26,99..jaar dan na 10,25,100..jaar.
    Bij een “rond” getal van de herdenking van DDay krijgen we een overaanbod van films en boeken van de landing in Normandië.
    Het verhaal van de Titanic is inderdaad uitgemolken en er zal nog lang over “gememd” worden.

    ps: memmen heeft hier ook nog een andere betekenis.

  6. Om eerlijk te zijn ik heb die film nooit bekeken omdat ik het erg vond dat ze over die ramp een film maakten! En nu zijn ze met een “plezier” boot tot op de plek gevaren om zogenaamd dat zinken te herdenken en toen dacht ik zijn jullie niet beschaamd om de doden ( de restanten)in hun rust te storen. Wacht maar tot ze in 2014 de eerste wereldoorlog gaan herdenken ! Dat zal één grote kermis worden!!

  7. Voor mij hoeft dit gedoe ook niet !Tssss en dan nog veel geld betalen om , gekleed van in die tijd, de ‘reis van de titanik’ over te doen en te herdenken. Van de week zag ik nog een foto in de krant,genomen in de den dieperik, van die jas en laars. Achteraf bleek dat men die foto’s vandeeg bijwerkt had. Tja … de geloofwaardigheid daaromtrent, is kompleet zoek geraakt …

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén