Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De reviews

Als een vakantie er op zit, kunnen we natuurlijk de vraag over onze ervaring verwachten. Ze waren er snel bij, zaterdag morgen rolde die al mijn inbox in. Maar geven doe ik die niet, dat doe ik niet, zo goed als nooit, enkel in uitzonderlijke gevallen.

Net een dag of twee voor ons vertrek had ik gelezen dat die recensies -die nu opeens reviews1 moeten genoemd worden- zo gemakkelijk te krijgen zijn dat ze zelfs door een niet bestaande firma kunnen verkregen worden2, zodat het niet bestaande bedrijf zelfs een 4,5 op 5 kan scoren.

Waarop het natuurlijk niet kan mankeren dat er een vervolg op komt. Deze keer ging het artikel uitvlooien bij welke bedrijven je het gemakkelijkst een valse recensie neerpent en waar het al iets moeilijker gaat3.

Kijk, mijn mening -ongevraagd zelfs- is dat ik betaal voor iets of het nu een verblijf of een aankoop is en dat ik logisch gezien kan verwachten dat dat goed gaat. Gaat dat niet goed, dan kan ik klagen, maar dat zal ik dan wél persoonlijk met de firma of de aanbieder regelen. Komt het dan nog niet goed, dan kan ik verdere stappen ondernemen.

Maar om nu telkens na een aankoop -zelfs bij Veritas na het aanschaffen van een paar krimpparels vragen ze een recensie- als een brave seut een heel opstel te gaan schrijven over het hoe, het waarom en wat “het” nog meer, lijkt me te sterk op het obligate opstel na een schooluitstap waardoor je die hele uitstap al ging verwensen nog voor je vertrok.

Als Center Parcs me mijn mening vraagt over serieuze zaken, antwoord ik wel. Zoals nu een kleine poos geleden, toen ze wilden weten wat ik ervan dacht moest ik geld op die digitale armband -die ze nu stilaan overal invoeren als sleutel en toegangspas- kunnen zetten wat -volgens hen- mijn verblijf zou vergemakkelijken en ik geantwoord heb dat ik mijn verblijven zo al gemakkelijk genoeg vind …

… maar dan wat aangekleder verwoord.

____________________
1 Recensies
2 Het Nieuwsblad
3 Het Nieuwsblad

Previous

Afrekening in wandelland

Next

Het jaarlijks verschil

12 Comments

 1. Dat is inderdaad wel een ergernis aan het worden, dat voor alles een recensie gevraagd wordt, ook al als je met een instantie telefonisch contact hebt gehad. ‘Hoe heeft u het contact ervaren?’ ‘Nou, uw medewerker had een heel prettig stem, hij was uitmuntend te verstaan en zelfs het kleine slisje werkte niet ontmoedigend. Jammer alleen dat hij nergens verstand van had, of nergens, wel van bandenplakken en taarten bakken, maar daar belde ik niet voor. Toch werd het een fijn gesprek en we gaan binnenkort een kopje koffie drinken in de stad.’

  • ms

   Ik negeer het. Die e-mails gaan zo de prullenbak in.

   Het alternatief? Een recensie schrijven met: “Alles ging goed, alleen kwam er weer zo’n aanvraag voor een recensie die het helemaal verknalde en vergalde”.

 2. Ooit gaf ik een recensie op een ervaring in de Betuwe bij een petit-restaurant waar de mensen buiten voor de deur stonden (50 zitplekken) om binnen te mogen. De geboden eet/drinkwaar was prima voor de bakker. De bediening was ronduit slecht. Duurde lang, uitserveren idem dito en bij de afrekening stonden we weer 10 minuten te wachten. Het bedrijf gaf als antwoord op mijn kritiekpunten ‘dat ik dan maar moest zorgen voor goed personeel want ze deden echt hun best met te weinig mensen’… Zo krankzinnig had ik het nog nooit meegemaakt. Maar geeft wel aan dat men slecht kan tegen kritiek als die niet overwegend positief is…

 3. Ik lees reviews wel.
  Maar zelf geef ik ze niet.

  Zonnige groet,

  • ms

   Wij dus ook. Meestal gaat het toch wel over recensies bij die zaken die nagaan of je wel degelijk van hun diensten gebruik maakte.

 4. Soms geef ik wel een review als ik tevreden ben. Negatieve geef ik niet.

  • ms

   Gewoon geen. Als er een probleem is, regelen we dat liefst te plaatse. En als dat goed geregeld wordt, is er geen probleem.

   Waarom ik dat dan aan de hele wereld moet gaan vertellen, ik zie het nut er niet van.

 5. elsjeveth

  normaal gesproken negeer ik die verzoeken. Als ik het naar mijn zin heb gehad of ergens tevreden mee ben dan is dat voor mij ok. Een klacht doe ik liever direct aan de betrokken firma.
  Laatst maakte ik een uitzondering. Via internet bestelde ik een armbandje met mooie blauwe stenen. Het artikel was veel mooier dan ik verwachte. Een positieve review was wel op z´n plaats dit keer.
  Na een paar weken ontving ik bericht van de firma. Met mijn positieve review had ik de maandprijs gewonnen: een sieraad ter waarde van 35,00 euro mocht ik uitkiezen.
  Kijk…dat was nog eens een leuke reactie.
  Ik heb nu niet alleen een mooie armband maar ook twee bijpassende oorbellen

  • ms

   Mei 2019. Het appartement was nieuw, tiptop. Zij waren jong, pas begonnen en vroegen of we a.u.b. een recensie wilden schrijven. We maakten een uitzondering.

   We wilden boeken voor mei 2020. De prijs was verdrievoudigd en veel te duur. Ze waren arrogant en weten het aan vraag en aanbod.

   Conclusie: het kan niet voor iedereen een meevaller zijn.

   Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik wel even aan hen heb gedacht toen in 2020, door corona, alles in quarantaine moest. 🫤

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén