Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De bewaarschool

mske las het bij Chrisje, over de bewaarschool, wat zij de kleuterklas noemt.

Nu heeft mske een beetje overal gewoond en ze heeft weet dat het ooit bewaarschool was, al sloeg dat toen niet echt op het schooltje waar zij toen ging. Maar eigenlijk heeft mske herinneringen aan andere benamingen, maar dat ging ook niet over het schooltje waar zij toen ging. En dan denkt ze aan de papschool en de petjesschool, zoals het in het dialect in dat ene dorpke heette.

Maar ooit heeft mske dat een tijd als “Fröbelschool” gekend.

mske is dat dan maar efkes gaan googelen en warempel, het klopt nog ook. Al stond ze wat raar te kijken, want waar het in deze tijd niet snel genoeg kan gaan en kleine kindjes al geprepareerd moeten worden om te lezen en te rekenen was Friedrich Fröbel een knutselaar die kinderen wat wou leren door vormen en kleuren.

Ooit was de school een recht en nu is het een plicht. Zoals met alles zeker.

Previous

Je weet het

Next

Bretellen kopen

9 Comments

 1. Daar komt het werkwoord ‘fröbelen’ ook vandaan, van deze Fröbel..en je had ook Maria Montessorischolen..die had dan weer andere ideeën over hoe de kleintjes aan te pakken..en Rudolf Steiner van de Vrije Scholen, die is heel bekend..er zijn veel van die onderwijskundigen geweest hoor. ( en ik weet er toevallig veel van doordat ik die opleiding tot kleuterleidster ooit deed hè hehe)
  Maar hier is dat trouwens nooit Fröbelschool genoemd..Montessorischool wél, maar dat waren echt wel speciale, daar moest je voor kiezen..de gewone openbare noemden wij gewoon kleuterscholen..bewaarschool is uit m’n moeder haar jeugd!

 2. ms

  Steinerscholen hebben wij hier ook, maar die zijn ook voor al oudere kinderen.

  Die Montessorisscholen, dat weet ik zo niet, al klinkt de naam me niet onbekend.

 3. Ik herinner me dat de mensen vroeger zeiden :” mijn kind zit in het Fröbeltje” als ze bedoelden dat ze in de kleuterschool zaten.Dat had helemaal niks te maken met de principes van dhr Fröbel.En soms hoorde je ook “in ’t kakschooltje”.Van Montessori of Steiner was er geen sprake.

 4. Waar baseer je dat op Magda..dat dat niks met de opvoedkundige en pedagogische beginselen van Fröbel te maken zou hebben?

 5. Bij ons als ze bedoelden dat de kindertjes in de kleuterschool zaten werd gezecht ze zitte bij”de Freubeltjes”of de bewaarschool.De Freubeltjesschool had zeker niets met mske haar google werk te maken.

 6. bea

  Hier werd dat ook gezegd als kinderen naar de kleuterschool gingen: ze gaan naar het bewaarke of ze gaan naar het freubelke. Nu wordt dat niet meer gebruikt, ze gaan nu allemaal netjes naar het kleuterklasje.

 7. Het was een algemeen woord dat gebruikt werd en had weinig met de principes van Fröbel te maken.NU kun je zeggen dat de kinderen volgens zijn principes worden opgevangen in de kleuterschool,maar vroeger was het stilzitten en doen wat de juffrouw zei.Eigen ideetjes aanbrengen ,vergeet het maar.De klas was niet versierd met eigen tekeningen maar met allerlei saaie “leerzame” plaatjes. De juf’s waren wel vriendelijk maar ik herinner me toch nog een paar dragonders zelfs bij mijn eigen kinderen!!
  Het was in mijn tijd zelfs leuker in het lager onderwijs dan in het kleuteronderwijs!!

 8. Misschien moet je nog eens nalezen wat Friedrich Fröbel voorstond wat het kleuteronderwijs betreft magda..hij richtte de allereerste kleuterschool in 1837 al op..dacht je dat het toen al was zoals nu? Hij hield de kinderen bezig met allerhande werkjes die hij nuttig achtte..hij is de bedenker van de blokkendoos bijvoorbeeld. Het woord kwam vast niet zomaar uit de lucht gevallen hoor..als iémand het kleuteronderwijs vorm heeft gegeven dan was hij het wel, dus als men over een Fröbelschooltje sprak zal het toch best wel van deze man zijn ideeën gekomen zijn..denk je ook niet?

 9. Natuurlijk zijn de ideeën voor de kleuterschool afkomstig van Fröbel .Maar waar hij voor stond (en dat heb ik wèl gelezen hoor) dat vond ik niet altijd terug in de kleuterschool in vroeger jaren.

Wat denkte daarvan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d bloggers liken dit: