Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Er lekt teveel de laatste tijd

Het eerste bericht was kort en bondig: er waren klantengegevens gelekt bij de NMBS.

En ja, dan denk je efkes: “ja lap!” Maar wakker lig je er niet van. Je denkt wel dat je er bij bent natuurlijk, want ja, treintickets neem je wel degelijk via de website en al zijn de tickets aan het loket anoniem, zo op voorhand moet je wel je gegevens opgeven. En dan is er de gedachte die je wel mag hebben maar niet luidop zeggen ook nog.

Het volgende bericht meldde dat het lek groter was dan eerst gezegd, maar dan denk je niet meer: “ja lap!” want je gaat er zo al van uit dat je er tussen hangt.

Als dan het derde bericht je mogelijkheid biedt om te controleren, dan doe je dat natuurlijk, maar je geeft niet zelf opnieuw al je gegevens. Ha neen! Dat kan namelijk een truc zijn om er aan te geraken.

Maar ja, je naam opgeven is genoeg om te zien dat ze de rest ook kennen al blijkt enkel je emailadres “exposed” te zijn geweest.

En dan begint het. Want ze raden je aan om het te melden aan de privacycommissie. Privacycommissie? Zijn dat niet die mensen die ooit je gegevens zélf te grabbel gooiden en toen je klacht neerlegde, antwoordden dat zij vonden dat “die mensen” het recht hadden je gegevens te kennen?

Wat nut heeft het van klacht neer te leggen? Gaan ze dan iedereen verplichten je emailadres te verwijderen?

Wat als je geen klacht neerlegt en later komt er meer bij kijken dan enkel maar ongewenste mail?

En dan blijkt dat ze van overheidswege ook wel interesse hebben voor dat lek.

Zouden daar ook een gedacht hebben dat ze niet mogen zeggen?

Previous

Elisa Waut

Next

Plits! Plets! Alles nat!

4 Comments

 1. bea

  Het is gemakkelijk om alles (veel) via het internet te doen maar aan de veiligheid van gegevens valt zwaar te twijfelen. Een zeef lekt minder

 2. ms

  Of internet daar wat mee te maken heeft? Ik weet het niet. Het gaat over mensen!

  Ooit, in het pre-internettijdperk, schreef ik me in bij een instantie waar je als zelfstandige moet bij ingeschreven zijn. En aangezien ik getrouwd was werd mijn naam op een bepaalde manier vermeld.

  Géén maand later kreeg ik publiciteit met het adres op dezelfde wijze geschreven.

  Het zal wel toeval geweest zijn zeker, want die mensen mogen je adres niet aan anderen doorspelen. En die zullen dat dus zeker niet gedaan hebben.

  Net zoals het bij de NMBS ook wel toeval zal zijn zeker.

  En net zoals het toeval wilde dat een bepaalde gsm bij een bepaald gesprek net op een bepaald nummer viel zodat een uur van dat gesprek in handen van de pers was.

  Toeval is een vies ding!

  Ik weet wel dat er grof geld betaald wordt voor adressenlijsten.

  En internet? Dat is maar zo onveilig als de persoon die die zaken beveiligt.

 3. Kan zelf niet meer controleren, want die jongen heeft die link afgesloten..maar het stuk ( in het Nederlands) dat er staat zegt het ook allemaal juist..dat die NMBS een minder hooghartige toon aanslaat..het is bijzonder kwalijk hoe ze met hun klantengegevens omgaan.

 4. Sloef goede middag…

  velen gooien hun privecy zomaar te grabbel en als die multi’s ook beginnen, dan is het moeilijk tegen te houden en dan zwijgen we nog over diegenen die ne kl..t willen aftrekken ! Fijne groetjes )pepino

Wat denkte daarvan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d bloggers liken dit: