Wizzewasjes

Dubbel gebubbeld

De herdenking in een hedendaags jasje

Toen mske nog in het lager school zat gingen ze zo alle jaren naar de 11-novemberherdenking aan het monument van de gesneuvelden. Dat was een saaie bedoening waar krakende oude mannen in stijve uniformen en volgeladen met medailles en lintjes van voor mochten staan. Dat waren de ouw strijders, die hadden in de oorlog van 14-18 nog meegevochten.

Dat moest niet echt, maar de school vroeg dat en zo stonden Broer en mske daar dan met hun tweetjes op hun vrije dag als vertegenwoordigers van een generatie die geen oorlog had meegemaakt.

Achteraf wisten ze beter, dan wisten ze dat die ouw strijders eigenlijk oudstrijders waren en dat die in hunne jonge tijd deel genomen hadden aan één van de grootste massakkers die hier te lande in het veld zijn uitgevochten.

Die herdenkingen? Zijn die er nog? Zijn er nog oudstrijders van 14-18? We weten het niet.

We weten wel, de media helpen ons daar wat bij hé, dat het dit jaar 100 jaar geleden is dat die oorlog begon. Ze gaan dat herdenken.

Dus vliegt al wie gebruik maakte van de Nekkerhal met zijn klikken en klakken de straat op want Studio 100 heeft een musical gemaakt over die oorlog. Een musical? mske is gek op musicals maar ze vindt een oorlog nu niet écht een onderwerp om over te zingen. Eigenlijk is het een “spektakel-musical“.

Maar tot daar nog aan toe. Dat Studio 100 dik gaat verdienen aan het leed van velen, daar liggen we nu toch niet meer wakker van hé. Die jongens hun graven zijn er ook nog altijd. Daar komen nog jaarlijks familieleden van over de hele wereld op af.

Niet alleen Studio 100 gaat die oorlog herdenken. Er gaan ook nepgevechten plaatsvinden, dat wil zeggen dat ze die gevechten gaan naspelen. Maar, owee! Er is een kink in de kabel! Ja, onze strenge Belgische wapenwet zou de festiviteiten wel eens kunnen verstoren.

mske wist niet wat ze las. De festiviteiten? Wel wel wel. Ja, want die mannen kunnen nu toch niet met nepwapens gaan schieten hé. En waarom niet? Het is toch niet de bedoeling dat ze elkaar écht gaan doodschieten of steken met hun bajonet. Nepdoden?

En dan keek ze vorige zondag naar “In Vlaamse velden“. Ze heeft er nog geen mening over. Ze zal nog eens moeten kijken.

Als je die site bekijkt … of ze er geld uitslaan of niet, dat weet mske niet, maar het ding staat vol met aanbiedingen rond dat hele gebeuren.

Worden de moeders wiens jongens daar vielen er beter van? Neen, die mensen zijn al lang dood. Of de kindjes wiens vader … ook niet, dat zijn nu zelf krakende oude mannen. Maar die jongens leven nog in de herinnering van al wie nu nog naar die graven komt. Zijzelf, de doden, worden niet beter van die festiviteiten.

En als ze dan leest dat Randstad een publiciteitsspot moest terugtrekken omwille van de negatieve commentaren, dan vindt mske dat Randstad niet meer doet dan alle anderen … een graantje meepikken, want die oorlog is nu weer hot hé, die is “IN”.

14-18? Alle kinderen tussen toen en nu leerden in de geschiedenisles dat dat de eerste Wereldoorlog was. Voor de volgende generaties kinderen is dat gewoon een musical.

Previous

Bom sakkerdom

Next

Gal gaga of java

3 Comments

  1. Er is al veel geld verdiend door de jaren heen met het maken van oorlogsfilms, het blijkt een succesformule. De ene zijn dood, de ander zijn brood…cru gezegd.’In Vlaamse velden’ wordt hier ook bekeken. Benieuwd naar het verdere verloop, of het feuilleton in staat zal zijn om onze aandacht te blijven trekken

  2. Tja.. één van de langstlopende musicals is ‘Les Miserables’.. en dat gaat ook niet over van die leuke dingen, de naam zegt het al hehe. Ze maken van alles musicals tegenwoordig.. óf films.. whatever, als er maar centen mee te verdienen zijn hè.
    Nederland was neutraal in WO I.. had ‘maar’ 58 doden te betreuren door missers en brute pech, maar zelfs dáár is nu ook een boek over geschreven.. over de rol van NL toendertijd.. blijkbaar probeert iederéén een graantje mee te pikken.

  3. Ik ben naar de set gaan kijken van In Vlaamse Velden ( oudste zoon woont daar niet ver vandaan)en ik moet bekennen dat ik vol bewondering kijk hoe ze rond zo’n set een heel oorlogsverhaal opbouwen alsof ze echt ergens in de Vlaanders gefilmd hebben!
    Ach tegenwoordig maken ze van de meest trieste zaken “amusement”. Als er maar geld in het laatje komt

Wat denkte daarvan?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d bloggers liken dit: