Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Hersenoefeningen

Hoe lang het juist geleden is weet ik niet, maar ooit was er het ogenblik dat ik las dat je je geest moet gaande houden, aan het werk zetten als je wou vermijden dat je later dement zou worden.

Ik vulde al zowat overal alle kruiswoordraadsels in die ik tegenkwam, ook bij de tandarts in de weekbladen die daar lagen.

In deze moderne tijden vind je ze gewoon op internet.

Ineens, zo een paar weken terug, kwam Luc op de proppen met de puzzels van het Nieuwsblad. De sudoku was een verademing. Hij was moeilijk(er). Mijn hersens gingen kraken. Maar het kruiswoordraadsel en de Zweedse puzzel, die waren echt geen uitdaging. Dat ging veel en veel te gemakkelijk.

Ik nam het puzzelboekje er nog maar eens bij. Ik had dat een jaar of twee geleden gekocht om lange wachttijden te overbruggen, maar het had me al snel tegen gestoken. Ik begon er weer in en na drie puzzels ging het me weer zo enorm tegen dat ik zei dat het naar de rommelmarkt mocht! Ik wou een nieuw!

Wat scheelt er met dat puzzelboekje? Wel, dat is een Nederlands. En nu mag iedereen zeggen dat de twee Nederlandsen dezelfde taal zijn, dat zijn ze niet helemaal! Dat valt echt extra hard op bij het invullen van die puzzels. Ondanks het feit dat ik voorstander ben van een zo groot mogelijke uitbreiding van onze woordenschat, vind ik toch dat er te veel woorden in terug te vinden zijn die wij niet gebruiken.

Ik ga me dus zo snel mogelijk een Belgisch puzzelboekje aanschaffen. Het moet plezant blijven.

En dan lees ik net dat 21 september de Werelddag Alzheimer en Dementie 2017 is en dat terwijl dit logske al een tweetal dagen in de stijgers stond, maar voorrang diende te geven aan meer actuele zaken.

Previous

Wegblijven bij het drummen

Next

De voorzegger

11 Comments

 1. Hihi mijn mama is ook gek van kruiswoordpuzzels!
  Zelf kan het me niet zo boeien.
  Maar veel plezier met de Belgische variant in elk geval ?

 2. elsjeveth

  Ik kan er niet mee uit de voeten sudoku. Waarschijnlijk ben ik met n kleine beperking ter wereld gekomen ???en dat is…met de Nederlandse taal opgevoed

  • ms

   Ik vond het maar niets tot ik weer ergens in een wachtzaal een zogezegd moeilijke invulde en het dan thuis ook ging proberen. In het begin vond ik het saai, maar dat is zo als ze te gemakkelijk zijn. Er moet enig denkwerk aan te pas komen om plezant te zijn.

 3. Heeee, nu pas zie ik dat mijn eerdere reactie niet doorkwam.
  Sudoku’s zijn wel leuk maar cryptogrammen hebben mijn voorkeur. Het verschil in taal zal zeker een probleem zijn, ik heb nooit een Belgische puzzel gemaakt.

  • ms

   Ik heb nu een Belgisch boekje, maar ik denk dat ik nog een te gemakkelijk niveau heb gekozen. Ze zijn wel iets moeilijker dan die van “Het Nieuwsblad” maar toch ga ik volgende keer een moeilijker proberen.

   Het probleem is, als je een bepaalde soort gaat invullen, dat die woorden wel meer terugkomen.

 4. Zij

  Mijn favoriet zijn de Zweedse 🙂

Wat denkte daarvan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d