Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Wat bezielt hen?

“België is te klein om het medicijn te registreren” zei de Spaanse arts “het is economisch niet rendabel genoeg”. Het betrof een zalfke voor de koortsblazen waar ik om de haverklap mee geterroriseerd werd en wordt en dat in België niet te krijgen is.

De laatste dagen heb ik al dikwijls aan die uitspraak van die dokter gedacht, al is er een reuzegroot verschil tussen een -zelfs enorme- koortsblaas en kinderen die sterven.

Toen de actie voor Sandra van start ging vroeg ik me al af of ze geen stokken in de wielen gingen steken. En al snel doken de artikels de kranten in, het ene al negatiever dan het andere.

Al snel bleek dat Sandra niet alleen is. Eerst was er Julie Missotten uit Overpelt en later bleek uit de reacties op Sandra’s papa’s blog dat er nog meerdere kinderen waren, wat werd bevestigd in een krantenartikel waarin de vraag werd gesteld waarom dit ene kind moest gered worden en wat dan met de vier andere? Op dat ogenblik dacht ik aan de Spaanse dokter.

“De ouders van Julie wisten van niets” lezen we. Dat verbaast ons niets. De dokter in kwestie zal zelf ook niet meer geweten hebben of zich gebaseerd hebben op de harde feiten over het medicijn. De mogelijkheid om zelf op onderzoek uit te gaan via internet bestaat nog niet zo lang en niet iedereen springt onmiddellijk achter zijn klavier om dingen uit te pluizen.

Het artikel waarin sprake was over valse hoop zou mij doen fronsen hebben ware het niet dat ik het voorzien had. Op geen enkel ogenblik hebben wij ook maar gedacht dat de familie van Sandra valse hoop had of wekte. Ze willen enkel de mogelijkheid uitproberen. En wij kunnen ons niet indenken dat iemand, wie dan ook, het recht heeft om een ander de kans te ontzeggen alles te proberen om zijn of haar kind te redden.

Over “Metazym niet te koop” gaan we ons niet uitspreken, dat zullen de ouders wel zelf weten hoever het staat of niet staat.

Metazym is in testfase was dan weer de volgende. En toen kregen we er genoeg van. Of het nu in testfase is of niet, wat dan nog? Er zijn proefpersonen in Denemarken, waarom niet één in België? Wat hebben ze er tegen dat een meisje uit België een proefpersoon zou zijn als de ouders het zelf bekostigen? En de benaming volsksverlakkerij? Denken die nu echt dat wij allemaal achterlijk zijn en gewoon meevolgen omdat een televisiezender wat uitzendt?  Er zijn twee mogelijkheden en die hebben we wel degelijk overwogen.  Of Sandra haalt het, laat ons hopen dat ze het haalt, of ze haalt het niet en dan?  Wat kan het me op dat moment verdommen wat er met dat geld gebeurt. 

Je zou toch denken dat de Belgische medische wereld gelukkig zou moeten zijn met het feit dat de ouders zelf het medicijn willen bekostigen, al is het met de hulp van velen. Je zou toch denken dat ze door het een beetje te steunen er zelf ook beter zouden van worden als Sandra’s toestand stabiliseert, dat geeft hen toch ook de kans om er wijzer van te worden. Ik heb weinig geloof in de goedheid van de mensheid, wel in die van de mens als enkeling, maar dat ze gaan hopen dat een kind het niet haalt omwille van hun gelijk, dat kan ik moeilijk aannemen. Maar waarom dan in ’s hemelsnaam al die negatieve commentaren.

Wij geven, jawel, en wij zullen waarschijnlijk elke maand van die twee jaar geld overmaken. We hopen dat er door dit initiatief iets in gang wordt gezet dat verhindert dat kinderen voor de ogen van hun ouders moeten liggen sterven. Al denken wij dat een privé-initiatief dat over zoveel geld gaat, niet lang een privé-initiatief zal blijven, dat kunnen de betuttelaars toch niet over zich laten gaan. Hoogst waarschijnlijk zit er hier of daar al ene of andere regelkes te schrijven.

Wat wij niet begrijpen is dat de EU overal tussen zit om alles zo gelijk mogelijk te maken in haar lidstaten maar dat de lacune in de wet -ook gemaakt door mensen- over medicijnen niet ter sprake komt.

Economisch niet rendabel … ik mag er niet aan denken of ik word écht boos.

Previous

Het is zover!

Next

Een kwestie van goesting

5 Comments

  1. onbegrijpelijke

    Hey,
    Er zijn zoveel wraakroepende dingen in de wereld dat als men er even bij stilstaat men echt boos wordt.Ik zeg altijd er zijn mensen met een hart en mensen met een steen. Pro’s en contra’s zijn er ook altijd. Als ik van de week de inkomsten van bepaalde mensen in ons land kreeg te lezen dan werd ik even onwel.Die zouden meerdere kinderen als Sandra kunnen helpen of de daklozen een woonst kunnen geven… De gewone mensen, die dikwijls moeten vechten om de maand door te komen, kennen nog menslievendheid en sturen minstens een sms. Onze vraag is dan ook niet hoe rendabel onze euro is op dat moment…Om het even plat te zeggen, mijn man zaliger zei altijd, de wereld draait om geld en gat. Ik werd elke keer boos als die dat zei maar ondertussen kan ik dit alleen maar beamen. Menslievendheid, mensheid, mensdom…Om een lang verhaal kort te maken, denk ik dat ik mijn point wel gezet heb. Moest ik hier een lijst maken van de wraakroepende dingen in onze maatschappij dan ben ik morgen nog bezig. De mensen in onze mensheid zullen ervoor zorgen dat Sandra kan geholpen worden, de anderen blijven maar redeneren… Ik ben blij dat ik bij de mensen hoor!!
    onbegrijpelijke

  2. aan zulke artikels kun je merken in welke kille egoistische maatschapij wij leven. de meesten zijn alexander,alles voor mij en niks voor een ander. gelukkig zijn er nog een paar die zelf niks hebben maar hun broek van hun gat zouden weggeven.ik ben blij dat we bij die tweede categorie behoren.
    grtjs…

  3. mske ik kom even langs om jet het allerbeste voor 2009 toe te wensen. Maar ik kom terug om “alles” te lezen van de laagtste dagen.
    Over Sandra : je krijgt gewoon kippenvel als je eraan denkt dat het ook jou kind kan overkomen…

  4. de eerste 3 woorden van jouw laatste zin… daar sla je de spijker op de kop…

    je kunt dus wel degelijk boos worden

  5. ja, in welk maatschapij leven wij.
    Een draagmoeder die de baby van de wens ouders verkoopt aan de meest biedende die gaan vrij uit, want er zijn geen wetten voor.
    Maar ouders die hun kind willen redden en genezen blijven in de kou staan. En inderdaad, gelukkig zijn er mensen met het hart op de juiste plaats. Ook wij hebben ons eurotjes bijgedragen.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén