Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Hetzelfde maar dan anders

Carnaval is voorbij. Gisteren was het Aswoensdag. Binnen 40 dagen is het al Pasen. En dat terwijl het lijkt of het gisteren pas nieuwjaar was.

In elk geval is het nu -of zou het moeten zijn- vastentijd. Hoe het er in mijn kindertijd aan toe ging, beschreef ik hier al eens.

Of de vasten nog altijd bestaat weet ik niet. Ik weet ook niet meer wanneer het bij ons thuis werd afgevoerd. Ik heb echter geen herinneringen aan vastentijd tijdens mijn jeugdjaren.

Feit is wel dat er blijkbaar wel vraag naar is, nu ontslakken populair blijkt te zijn en je overal kan lezen hoe je je winterkilo’s moet kwijtraken.

Een vernieuwing van de oude vasten?

Previous

Een klein ommetje

Next

De belofte en de Zweedse ballekes

15 Comments

 1. Veel mensen willen nu van hun wintervet af.
  Ik probeer sowieso niet door te schieten in overdaad dus vast ik zowat dagelijks. Dan is het niet meer lastig en meer een gewoonte.

  • Ik eet winter en zomer zowat op dezelfde manier. Na mijn discussie met de weegschaal heb ik één en ander aangepast, maar dat staat los van vasten, winter- en/of zomerkilo’s.

   In de tijd dat ik nog zo mager was als een lat probeerde een schoonheidsspecialiste me te overtuigen om een sapkuur te doen. Dat was nodig om te ontgiften, zei ze. Ik vreesde toen dat ik, moest ik het doen, van mijn ruggegraat zou vallen.

   Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat het erg slecht moet zijn om de dagelijkse eetroutine te onderbreken.

 2. Vasten in de zin van al het overbodige (snoep bv) laten liggen vind ik goed.
  Laten van eten daarentegen is niet altijd gezond.

  • Het laten van overbodige snoep zie ik niet als vasten want dat eet ik sowieso niet dagelijks, ook niet wekelijks en zelfs niet maandelijks, maar eens sporadisch, wat ik nu ook ga schrappen.

   Maaltijden overslaan zoals ze vroeger deden, daar begin ik niet aan.

 3. Het vastentrommeltje.
  Het werd een kleverige boel, speculaasjes en mariabiskwietjes en een enkel chocolaatje dat ik een paar keer aflikte. Als ik me goed herinner mochten we het daarom zondags leegeten.
  Verder merkten we er weinig van. Vrijdags vis eten in plaats van vlees deden we altijd al. Alsof dat een versterving was… ☻

  • Vrijdag vis was bij ons ook ingeburgerd. De visboer kwam toen nog wekelijks langs.

   Het was ook erg hygiënisch, modewoord dat ze toen nog niet kenden, zomaar alles door elkaar in een blikken pot en dan alles ineens en door mekaar binnen spelen. Zeer ongezond, ook een modewoord dat ze toen nog niet kenden.

 4. We zullen echt wel eens misselijk zijn geweest. ☻

 5. Als ik al iets doe, is het proberen minder suiker te eten. Ik ben een onverbeterlijke zoetekauw.

  • Ik at al weinig zoetigheid.

   Maar nu zoek ik een goed alternatief voor bruine suiker op pannekoeken en dat is moeilijker dan ik dacht. Of … ik maak het moeilijker.

 6. ‘s Winters wil ik nog wel eens anders eten dan ‘s zomers. Meer salades in de zomer en ‘s winters meer stamppotten, maar dat is natuurlijk iets typisch Nederlands. We prakken graag. Straks weer asperges! Kan me daar nu al op verheugen. Die witte rakkers eet ik alleen als ze er zijn. Net als aardbeien.

  • Ik bedoel niet echt dat we in de zomer hetzelfde eten als in de winter. Het gaat vooral om de samenstelling: aardappel, groenten, vlees/vis.

   In de winter kan dat gestoempt zijn (in Vlaanderen eten we stoemp) en in de zomer kunnen dat koude patatjes met zomergroenten zijn.

   Asperges vind ik maar een rare groente. Zo breng ik ze wel -verlekkerd- mee als ze hun intrede doen, maar daarna ga ik ze flets vinden en eet ik ze enkel eventueel nog in aspergesoep.

 7. elsje

  Detoxen, ontslakken, vasten, ramadan, allemaal met hetzelfde effect even grote schoonmaak in lichaam en geest. Zo slecht nog niet .

  • Soms vraag ik me af of die oude religieboeken niet uit een soort gezondheidsoverwegingen handelden.

   Varkensvlees is onrein? Indertijd zei de dokter ook dat ik varkensvlees moest laten omdat ik acne had.

   Of die dokter gelijk had, weet ik niet. Hij raadde me aan om bier te drinken bij het eten. Ik was 14.

Wat denkte daarvan?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d bloggers liken dit: