Wizzewasjes

Te lezen en te zien

De kleuterschool

Het is één september geweest en wat leren wij dan in onze nieuwe kleuterklas?

Dat we misschien binnenkort -verplicht- akoestisch zullen moeten isoleren1. Dat ons huis -oud kot dat het is- muren heeft van 50cm dik en Luc niet goed hoort en ik zelfs slecht hoor, speelt waarschijnlijk geen rol. Ach, als het maar geld laat rollen.

Dat we binnenkort met de auto Brussel niet meer in mogen of we moeten stadstol betalen. Dat wij dat sowieso al jaren niet deden/doen speelt geen rol. Dat, als wij dat doen, het een eigen beslissing betreft en dat dat iets heel anders is dan een regel, wie maalt daar om? Dat ze al teruggefloten werden2 is ook niet zo belangrijk, ze zijn het dus toch van zin. Voor de gezondheid? Als je tol betaalt is het niet ongezond? Ach, als het maar geld laat rollen.

Dat de politie je binnenkort kan flitsen zonder flitser3, omdat het met het blote oog zichtbaar is of je te snel rijdt of niet -dan noemen we dat dan maar onaangepast rijgedrag- we kunnen het ergens begrijpen. Jawel … toch … een beetje … maar opent dat de deur niet voor willekeur? Want onaangepast rijgedrag kan je inroepen als je iemand zijn kop niet kan zien ook natuurlijk. Ach, als het maar geld laat rollen.

Dat je je trottoir moest onderhouden, dat wisten we al. We staan telkens met ons sneeuwscheppeke klaar om de nooit voorbijkomende voetgangers vrije doorgang te verlenen.

Dat je in bepaalde gemeenten ook je onkruid moet uittrekken want dat je anders een gasboete kan krijgen, lazen we al eens bij Suske. Ze doen dat dus écht. Echt!

Gasboetes waren oorspronkelijk bedoeld voor overlast maar zoals met alles wordt dat daarna aangepast zodat een hond met een hoed op je een boete aan je been kan lappen voor een spriet onkruid op je voetpad. Ach, als het maar geld laat rollen.

Maar wij doen dat, ons onkruid uittrekken, behalve natuurlijk als we niet thuis zijn. Bovendien was er vroeger geen onkruid, toen de straatkeerder onze stoep nog niet had kapot gereden. Nu zou je dat, volgens het artikel, moeten melden. Daarmee komen ze dan een paar jaar na de feiten af. Het gebeurde dan nog tijdens een afwezigheid.

Want ja, zo af en toe komt de straatkeerder de straat kuisen, wij weten dat. Dat is dan een wagentje dat voorzien is van stalen borstels. Dat maakt lawaai.

Zo af en toe komt ook de kolkenkuiser de puttekes uitkuisen, dat weten wij ook. Dat is dan een wagentje dat voorzien is van een soortement reusachtige stofzuiger. Dat maakt ook lawaai.

Het kan ons niet schelen dat de gemeente vraagt om de putjes vrij te maken na een onweer, wij doen dat. Wij begrijpen ook wel dat ze niet bij elke fikse stortbui alle putjes kunnen gaan nakijken.

We kunnen er echt niets op tegen hebben, dat er zo goed voor ons buitenmeubilair gezorgd wordt.

Maar ik vraag me eigenlijk af waarom die altijd zo vroeg moeten komen. Niet dat ze ons uit bed zetten: vroeger wel, nu niet meer. Een mogelijke uitleg zou zijn dat ze voor het verkeer willen zijn.

Bij ons in de straat? Juist, jà.

1 Het Laatste Nieuws
2 Het Laatste Nieuws
3 Het Laatste Nieuws
4 Het Laatste Nieuws

Previous

Ik geef me teveel bloot

Next

Tussen bakken en kladden

10 Comments

 1. De zin van Mesens burgemeester zou je bijna cabaret noemen:
  “We moeten van Mesen de schoonste kleinste stad van het land maken”
  Ik zou niet weten of ik als inwoner moest lachen of me zou schamen. 😆

 2. Ja, ondertussen snap ik wel wat ‘jullie’ Vlamingen allemaal moeten verduren. Dat je zelf je stoep moet onderhouden vond (en vind) ik heel apart. In NL doet de Gemeente dat (daar betaal je natuurlijk wel je belasting voor). De stoep is in NL openbaar terrein en hoort niet bij de verantwoordelijkheid van de aanpalende woning. Gelukkig maar. Dat neemt niet weg dat ik mijn stoep wél schoon hou, ondanks dat het niet moet. GAS boetes vind ik zo’n willekeur! Te zot voor woorden.

  • Volgens mij komt dat door het verbod op het spuiten tegen onkruid. Voordien deden de gemeenten dat wel. Als ze het nu het onkruid de baas willen blijven zullen ze meer manuren krijgen met een kostenplaatje als gevolg. Vandaar waarschijnlijk die poging om het op de bewoners af te wimpelen.

   Wij betalen er ook belasting voor, belasting die nu waarschijnlijk voor andere doeleinden zal gebruikt worden.

 3. Straks krijgen we nog een GASboete aan ons been als we een scheet laten op straat. Het is echte willekeur aan het worden. Hoe lang duurt het nog dat we dit nemen en hoe lang tot we op straat komen om tegen deze onzin te demonstreren ?

  • Ik zou er toch maar mee oppassen hoor! In de Efteling ontstond er ooit een vechtpartij nadat er ene in de wachtrij wat gas liet ontsnappen … Je moet ze niet op ideeën brengen. Dat doen ze zelf ook wel.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d bloggers liken dit: