Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

We feesten elders

Zoals ik vijf jaren geleden al schreef, kan ik echt niet meepraten over zwijmelen over kerstsfeer of kerstgevoel. Zoals ik toen ook al schreef, ga ik ervan uit dat het vooral met zoete herinneringen van vroeger te maken heeft. Maar als er niets zoets was zijn die herinneringen er ook niet.

Meerdere jaren heb ik gehoopt op een (kerst)wonder. Ik hoopte niet dat er een wonder zou geschieden maar wel dat ik met kerst iets zou voelen dat maar enigszins in de buurt kwam van die euforie. Het kwam niet.

Dat we op kerstavond en kerstdag en oudejaarsavond en nieuwjaarsdag met ons twee doorbrengen, vertelde ik al. Er zijn nu eenmaal jobs waar de aanwezigheid van mensen noodzakelijk is. Zodoende.

Een paar keer besloten we het elders te zoeken, boekten iets en zegden het uiteindelijk toch maar af. We dachten dat we evengoed thuis rustig met ons beiden konden vieren.

Zo deden we dat voor de overgang 2015-2016 en voor 2018-2019. Eigenaardig genoeg ging het dan een jaar of twee goed om dan weer te beslissen om het elders te zoeken en de opdringerige oude spoken thuis te laten. Je gedachten verzetten heet zoiets.

Vorig jaar was het echt wel een rotvervelende week en heb ik de hele kersthandel verwenst en verdoemd én geboekt … in Duitsland!

Bovendien schreef ik dit concept … om niet te vergeten zodat we niet weer af zouden zeggen.

We vertrekken straks We zouden vandaag vertrokken zijn.

Uiteindelijk weet iedereen wel al wat er tussen kwam.

Maar ergens in de zomer annuleerde ik Duitsland en boekte iets in eigen land.

We zouden vandaag vertrokken zijn. Maar dat doen we uiteindelijk dus ook niet.

Previous

Vision On1

Next

De kleine geste

16 Comments

 1. Wij huurden de laatste jaren iets samen met mijn zus en zwager rond de kerstdagen. Helaas zit dat er nu niet in.

  • ms

   De andere jaren kon Zoneke niet komen door de job. Dit jaar kon het wel, maar nu is het dit weer.

   De andere jaren kwam Zoneke dan wel een dag of twee later bij zowel kerst als nieuwjaar, maar dat kan dit jaar dan weer niet.

   Maar we hopen toch dat we één van volgende jaren die onszelf beloofde kerstmarkt mét verblijf toch kunnen bezoeken.

 2. Hopelijk brengen de dagen toch iets fijns voor jullie…💌

  • ms

   Qua gezelligheid is er geen probleem. Het is maar dat de feestdagen nu geen extraatje hebben. Al eten we dan wat uitgebreider.

 3. Jammer, geen warme herinnering. En nu dit weer. 🙁
  In mijn jeugd was kerstmis niet slecht maar kerstzwijmel is ook de zoetelijke sfeer die de commercie ons opdringt. En waar we strontziek van werden, excusez le mot.
  In onze beider families hadden we daar een hekel aan.

  • ms

   Helemaal geen warme herinneringen. Maar dat overdreven gedoe wil ik ook niet.

   Wat ik wél wou was blijkbaar te veel gevraagd: alle kinderen met aanhang samen met Kerstmis. Gebeurde nooit en zal nooit gebeuren. We pasten ons aan en waren content met de situatie.

   Deze situatie? Hopelijk éénmalig.

 4. Voor mij hoeft die drukte en verplichte gezelligheid rond kerstmis niet. We blijven gewoon thuis met zijn drietjes en eten samen wat uitgebreider.

 5. Ik vond kerst ook altijd een verplicht nummer met gezellig doen terwijl dat het niet was. Door diverse mensen ook overigens. Het veranderde toen ik alleen woonde en ik mijn eigen huisje leuk wilde maken. Inmiddels woon ik samen en vul ik mijn kerst in zoals ik dat wil. Maar dat is niet me volvreten, dat is genieten dat de dagenw eer langer gaan worden, dat ik een ritje kerststallen kijken en goede kerstmuziek draaien.
  Maar dat zweverige nope nee dank u.

  • ms

   Het is vooral een feest omdat het moet. Ik zou dan liever in volle zomer een feest geven omdat het kàn … wanneer het kan.

   Maar eigenlijk houd ik helemaal niet -meer- van het grote samenkomen. Als je niet goed hoort is het een probleem als meerdere mensen door elkaar praten.

 6. elsjeveth

  Mijn familie in het buitenland mis ik ontzettend. Het knuffelen van mijn kinderen nog meer, tenslotte ben ik type knuffelmoeder in het kwadraat.
  Het schaamrood stijgt me echter naar de kaken als ik het verhaal lees van een 10 jarig jongetje gevlucht uit Syrië, dat na wekenlange omzwervingen moederziel alleen beland in een tankstation in Heerenveen. Met als enige bezittingen kapotte kleren en een rugzakje.
  Mijn hart gaat uit naar alle kinderen op deze wereld die in dergelijke omstandigheden moeten te zien overleven.

  • ms

   Weet je wat ik daar erg aan vind? Dat je niet persoonlijk dat jongetje -andere vluchtelingen trouwens ook niet- mag helpen. Je mag alleen geld storten bij een organisatie die het allemaal wel zal regelen.

   • elsjeveth

    Vreselijk is dat inderdaad. Je kan alleen maar hopen dat het juiste wordt gedaan voor zo’n arme sukkelaar

    • ms

     Zo een jong kind alleen in een opvang vind ik niet echt een juiste oplossing. Ik zou eerder aan een pleeggezin denken, maar de taal is waarschijnlijk ook weer een probleem.

 7. Een vreselijk bericht, van dat jongetje, je zou er van verschieten.

  • ms

   Echt schrijnende toestanden, ook hier bij ons aan de kust, waar nu mensen in tenten leven omdat ze de oversteek willen wagen. Die tenten worden dan af en toe nog eens afgepakt in een poging om die kampen op te doeken.

Wat denkte daarvan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d bloggers liken dit: