Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Hoe zou het …

Telkens bij het lezen van een boek dat zich wat in het verleden afspeelt, vraag ik me af: “Hoe zou ik het er toen vanaf gebracht hebben?” waarop het antwoord gegarandeerd “slecht” luidt.

Ik heb het dan wel over de tijdspanne na de Middeleeuwen, in een tijd dat er tussen mijn voorouders zowel kleine boeren als kunstschilders te vinden waren.

Vermits ik van geen edelen afstam -de stammoeder van mijn geslacht daargelaten- zou ik zeker al geen sjieke dame met personeel geweest zijn.

Een huisvrouw met een voorliefde voor boeken? In een tijd dat vrouwen nog geen boeken mochten of konden lezen? Een broddelwerkster gezien de mislukte schoolse naailappen en breiwerken? Zou ik een ganse schare kinders gehad hebben aangezien er geen voorbehoedsmiddelen bestonden? Of werd ik een ouwe vrijster vermits ik geen baasspelende mannen verdraag? Of zou ik de stempel “heks” meegekregen hebben omwille van mijn voorliefde voor kruiden?

Langer geleden, in de tijd van de holbewoners, zou ik me precies beter thuis gevoeld hebben. Enige handigheid met een knots zie ik wel zitten.

Previous

Gewassen

Next

De maand januari

10 Comments

  1. ?Schitterend!
    Ik zie mijzelf als eeuwige jonkvrouwe constant tokkelen op een harp… vraag me niet waarom. Lijkt me in ieder geval beter dan zwoegen om te overleven op het land. Dat was niks voor mij geweest, maar dat was het vast wel geweest voor mij.

  2. ? Ik zat in een klooster miniaturen in te kleuren.

  3. Naar het schijnt heb ik een beetje blauw bloed door mijn aderen lopen. Ee ridder van de ronde tafel zou ik wel niet geweest zijn.

  4. elsje

    Tja dat is een vraag het overpeinzen waard. Je zet me aan het denken. Denk dat ik een moeke met zeker 12 kinderen en altijd te vinden boven de kookpot. Oud zou ik zeker niet geworden zijn.
    Leuk dit stukje

Wat denkte daarvan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d bloggers liken dit: