Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De Teleurgang van de Waterhoek

Hoe het zo ter sprake gekomen is zou mske zo niet meer weten of het zou door de opmerking moeten gekomen zijn over een nieuw feuilleton met Jan Decleir dat mske zo ineens over “Mira of De Teleurgang van de Waterhoek” begon te denken.

Het verhaal in het kort: We zeggen 1905. Er wordt een brug gebouwd over de Schelde bij Avelgem in West-Vlaanderen. De bewoners van de nabijgelegen Waterhoek komen in verzet, want ze zijn bang voor de teleurgang” van hun cultuur.

Stijn Streuvels schrijft 20 jaar later een roman over de moorden die uit het meningsverschil voortvloeien en ook over de ingenieur die het met een plaatselijke schone “Mira” aanlegt.

In 1971 wordt De teleurgang van de Waterhoek verfilmd.

Stijn Streuvels overleed tijdens de besprekingen en heeft dus nooit de film gezien. De titel werd aangepast naar “Mira of De Teleurgang van de Waterhoek” toen bleek welke impact Willeke van Ammelrooy op het doek had.

Wel, in die tijd beweerden boze tongen dat Willeke Van Ammelrooy de rol gekregen heeft omdat ze uit de kleren wou gaan. Dat was toen namelijk nog niet zo ingeburgerd, ook niet onder actrices. Haar tekst werd echter door een Vlaamse ingesproken.

Moesten ze nu die film maken zouden ze de titel weeral moeten aanpassen naar “Betteke of De Verpreutsing van de Waterhoek”. Het lijkt nu wel moeilijk om hun kleren ààn te houden. Ze zouden er, bij manier van spreken, een nudistenkamp kunnen van maken.

Previous

Miskraam

Next

Canta Libre

Wat denkte daarvan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d bloggers liken dit: