Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Teleurgang van de markten

In juni van vorig jaar gingen Slow en mske Amke en Ella halen voor de reuzenstoet van toen. Ze zouden er eens van profiteren om naar de markt van Leuven te gaan. Dat was al heel lang geleden.

mske schrok wel, de markt van Leuven, die ooit enorm groot was geweest en doorheen de ganse stad had geslingerd, stond nu op twee pleinen. Op minder dan een uur waren ze rond.

Toen mske het er over had met een marktkraamster zei die dat mske het fout voor had want dat ze het over de jaarmarkt had. Maar mske hield vol, de Leuvense markt was ooit veel en veel groter geweest. De andere vrouw in het kraam zei dat mske gelijk had, maar dat dat toch al heel veel jaren geleden was geweest.

mskes laatste kappersbezoek was op een donderdag. Nu was Landen markt niet van de grootste maar mske had een afspraak om half elf, dus konden ze rustig even over de markt lopen. De markt staat niet meer in de Stationsstraat maar wel op het Marktplein. Ik ga niet zeggen dat je de kramen op één hand kan tellen, op twee misschien ook niet, maar het zal niet veel schelen.

Twee jaar geleden gingen Slow en mske eens naar de dinsdagmarkt in Tienen. De markt stond op verschillende pleinen en straten van Tienen.

Vorige week ging mske naar de tandarts en om niet enkel en alleen voor een tandarts te gaan, wilden ze nog eens over de markt lopen. Maar die markt die twee jaar geleden wel goed was voor een voormiddagske kuieren was nu ook gekrompen. Er waren werken aan de gang en daarom was een deel van de markt naar een ander plein verhuisd. Maar er waren wel meer kramen wég dan verhuisd. Dat is althans mskes gedacht. Op een half uurke waren ze rond.

Als mske dat nu zo overdenkt, is die van St. Truiden ook niet meer wat ze ooit was. Die is nog altijd even groot … aan de buitenzijde tenminste, want tussen de kramen in zijn grote gapingen van kramen die niet meer komen.

mske is nu niet bepaald een marktganger, ze heeft het niet zo begrepen op plaatsen waar ze zich door dichte drommen moet drummen om ergens te geraken, getuige de vele jaren die ze over die marktbezoeken laat gaan, maar ze staat wel verbaasd over de algemene teneur van achteruitgang, gezien de dichte drommen die daar vroeger wel stonden te drummen.

Previous

Verken je eigen streek

Next

Niets is voor altijd

5 Comments

 1. Ik ging vroeger met ons moemoe naar de markt in Turnhout op zaterdag.. groenten, vis en soms een snoepke..

 2. ms

  Als wij gaan is het voor groenten. We gaan meer in de zomer want dan zijn er tomaten.

 3. Als kind was ik met mijn moeder naar de markt, er stond een dame een schort te passen en ze vroeg aan de marktkramer of hij er iets kom afdoen. De man antwoorde “neen want dan is hij te kort”.

 4. Het is een nostalgie eigenlijk als we over de markten van vroeger. Het is zeker spijtig zoals staat in tekst dat veel markt worden kleiner. Persoonlijk ik ga graag naar de markt, meer sociaal en daar ontmoeten wij ook vershillende verkopers die vrienden kunnen worden.

  Groetjes,

  Hallo

 5. Ze zijn helaas ook niet meer zo goedkoop als vroeger en verkopen mindere waar..mensen doen er dan de moeite niet meer voor denk ik om om te rijden. Ik koop eigenlijk alleen kaas op de markt..maar ook alleen omdat m’n oude kaasboertje hier vlakbij op de winkelstraat gestopt is. En die vacuum verpakte kaas in de supermarkt vind ik niet lekker.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén